אנרגיה חלופית: המלצות לסופ"ש
דמיאן הירסט מציג לראשונה בישראל, פרויקט "הסרט הערבי של יום שישי חוזר" יוצא לדרך ואלי עמיר מגולל את סיפור חייו בספר מלא תקווה
אמנות
לצפות בדמיאן הירסט במוזיאון חיפה לאמנות
סיבה למסיבה: דמיאן הירסט, האמן החי המצליח בעולם, מציג לראשונה בישראל. תערוכה שלו על שרידי אונייה טרופה מומצאת שנמצאו במצולות הים והוצגה בביאנלה האחרונה בוונציה, עשתה את דרכה עד למוזיאון חיפה לאמנות, שם היא מוצגת באשכול התערוכות החדש “Fake News, Fake Truth”. מלבד התערוכה המסעירה של הירסט, הדובדבן שבקצפת, מציגים באשכול עשרות אמנים מהארץ ומהעולם עם תערוכות מצוינות שעוסקות באמת ושקר, מציאות ובדיה. בולטים במיוחד יאסומסה מורימורה היפני שלובש על עצמו זה שנים דמויות שונות, ורונית ברנגה שמציגה מיצב נהדר בשם “הקירות ידברו” – שבו עשרות פיות קטנים מציצים מקירות המוזיאון, ואומרים את כל מה שאנחנו רוצים, או אולי בעיקר לא רוצים לשמוע.
רעות ברנע
קולנוע
להחזיר את הסרט הערבי של יום שישי
עוד הרבה לפני שהטלנובלות הספרדיות והטורקיות פרצו לחיינו בסערה, היו אלה המלודרמות המצריות שכבשו את הקהל הישראלי וריתקו אותו למסך בכל ערב שישי. 30 שנה החזיק הז'אנר מעמד בערוץ הראשון עד שהתפוגג לו, כמו הרבה דברים שכבר לא התאימו להלך הרוח והקצב שהשתנה. אבל לכל דעיכה ממתין קאמבק. בשישי הקרוב יחל פרויקט "הסרט הערבי של יום שישי חוזר" ביוזמת ימק"א הבינלאומית וסינמטק ירושלים, שבמסגרתו יוקרן מדי שישי בצהריים במרכז ימק"א סרט עכשווי דובר ערבית ממדינות שונות. הסרט הראשון הוא "וואג'יב" של הבמאית אן מרי ג'סיר בהשתתפות מוחמד וסלאח בכרי המגלמים אב ובנו. הזדמנות מצויינת להתחיל לשנן: "יא איבני? יא באבא!".
מאיה נחום שחל
פודקאסט
לפצח תעלומות בעולם הקאנטרי
הפודקאסט “קוקאין ואבני חן” של טיילר מאהן קואו עוסק רשמית במוזיקאי קאנטרי, אבל בפועל מכיל תחקירים שלא יביישו את ה־FBI. כך, למשל, בפרק שעוסק בבובי ג’נטרי, מנסה קואו לגלות לאן נעלמה הזמרת המשפיעה, שהקליטה שירים מכוננים בסיקסטיז, אבל באייטיז נעלמה לחלוטין. בפרק על ווינונה ג'אד הוא מתאר את מסלול חייה של מי שספגה התעללות מגיל צעיר, ברחה ונהפכה בגיל 14 למנקת אורוות ולבסוף נהייתה כוכבת ענק. קואו מרחיק בפרקיו עד לשדות הכותנה של המיסיסיפי במאה ה־19 כדי לרדת לשורשי הסיפורים והתוצאה מושקעת, מסעירה ומרגשת. “לא רציתי לעשות את הפודקאסט הזה, אבל לא יכולתי לישון בלילה בידיעה שאם לא אעשה אותו, הוא לא ייעשה”, הסביר בכנות כובשת.
ניצן פינקו
ספר
להתאהב בישראל הצעירה כמו עולה
כאבי העלייה הגדולה של שנות החמישים חזרו לכותרות לאחרונה בזכות הסדרות “סאלח, פה זה ארץ ישראל” ו“מעברות”. גם ספרו החדש של אלי עמיר, “נער האופניים”, עוסק בתקופה הזו, מנקודת מבטו של הסופר, שהיה אז נער עולה מעיראק. את 625 עמודיו של הספר גמעתי בתוך שבוע. עמיר מגולל את סיפור חייו מעלייתו ארצה ועד גיוסו לצבא, ומתמקד בקליטתו המוצלחת בקיבוץ משמר העמק, החזרה הכפויה לכפר העולים וסיפורי האהבה עם בת קיבוץ ונערה משכונת מרחביה. עמיר לא חוסך בתיאורי המצוקה, בעיקר של אמו, אבל אין בספר שום מרמור, אלא התמודדות מלאת תקווה. כשכתבתי לו שנהניתי מהספר ופירטתי למה, הוא השיב: “כך היו פני הדברים, בסופו של דבר הצלחנו ונקלטנו היטב”.
דוד הכהן
טלוויזיה
להכיר את העתודה של הקולנוע בארץ
זו תקופה מבאסת לקולנוע הישראלי עם מעט מאוד סרטים טובים ורוב גדול לאכזבות ולכישלונות. ברגעים כאלה צריך לשים לב מה קורה בסצנת הסרטים הקצרים, ארגז המשחקים והניסיונות של עתודת הקולנוע הישראלי. אחד הסרטים שהכי אהבתי השנה נקרא "איך לשחות". ביימה אותו נעה גוסקוב ("התצפיתנית"), והוא נמשך רק 14 דקות. ביום ראשון הוא יוקרן בערוץ yes קולנוע ישראלי במסגרת רצועת שידור מיוחדת שתציג רק השבוע בכל יום בחצות שני סרטים קצרים ישראליים. בסרט מגלמת דינה סנדרסון צעירה בהיריון מתקדם שנדבקת לאורלי זילברשץ בקניון והופכת אותה לתחליף אם. זה סרט קסום, יצירתי ומקורי מאוד של אחת הבמאיות שאני הכי מחכה לפיצ'ר שלה.
יאיר רוה