$
אוכל

פסטיבל האוכל א־שאם חוזר לחיפה - ויוקדש למטבח הטורקי

הפסטיבל עושה כבוד למטבח הטורקי, בניסיון להשכין שלום בין המדינות, דרך הבטן. כלכליסט מגיש: כל מה שכדאי לדעת ולטעום

רעות ברנע 09:0705.12.18

"אישית, רציתי להקדיש את הפסטיבל השנה למטבח הטורקי בגלל המצב הפוליטי בין ישראל לטורקיה", אומרת נוף עתאמנה־אסמעיל, היוזמת והמנהלת האמנותית של פסטיבל א־שאם שיתקיים השבוע (7-6 בדצמבר) זו השנה הרביעית בעיר התחתית בחיפה. "אני לא שואלת מי אשם אבל חושבת שזה לא מצב אופטימלי, השאיפה היא לממש יחסי שלום מלאים בין המדינות ואחד הדברים שיכול לשגר מסר של רצון טוב הוא אוכל. אני לא נאיבית, אנחנו לא נביא את השלום, אבל אני שמחה שאפשר יהיה להתייחס בתקשורת גם לדברים חיוביים ביחסי ישראל טורקיה, ולא רק למשברים".

 

פסטיבל א־שאם חרת על דגלו לחגוג את המסורת הקולינרית של אזור סוריה הגדולה (שאם), שמשתרע מדרום טורקיה ועד ישראל. "חשוב לנו לפנות גם לקהל היהודי וגם לקהל הערבי ולייצר שיתופי פעולה קולינריים", מדגישה עתאמנה־אסמעיל. השנה יוקדש הפסטיבל למטבח העותמאני־טורקי, העכשווי וההיסטורי. "המטבח הטורקי הוא אחד המרתקים שיש, והוא זוכה להכרה בארץ בשנה האחרונה הודות למקומות חדשים שנפתחו כמו בורקס דילק'ס או מסעדת מוטפאק. הישראלים אמנם נסעו הרבה לטורקיה, אבל עדיין לא מכירים את כל ההשפעות של המטבח הטורקי עלינו ולהפך. כשהעותמאנים שלטו פה, ספגנו מהמטבח שלהם הרבה מנות כמו השישברק, אבל גם מנות שהיו מסורתיות פה נכנסו למטבח שלהם, כמו קובנייה או מחאמרה. היתה הפריה הדדית. הטעמים הטורקיים קרובים ודומים לטעמים שלנו ומדברים לחיך הערבי והיהודי. לכולם יכולה להיות נקודת חיבור חזקה".

 

עתאמנה־אסמעיל. "מסר של רצון טוב" עתאמנה־אסמעיל. "מסר של רצון טוב" צילום: גיל נחושתן

 

במהלך הפסטיבל יתארחו במסעדות העיר עשרות שפים, יהודי וערבים, ובהם ישראל אהרוני, חיים כהן ודוחול ספדי ("דיאנא"), ויגישו מנה ברוח המטבח הטורקי שרקחו יחד עם שף המסעדה המארחת. "אני הייתי אחראית על השידוכים בין השפים", מסבירה עתאמנה־אסמעיל, "כך שבכל מסעדה שיש בה שף ערבי יתארח שף יהודי, ולהפך".

 

בנוסף, יגיעו במיוחד לפסטיבל גם שני שפים טורקים בכירים. אחד מהם, מקסוט אשקר (Aşkar), הוא השף של ניולוקאל באיסטנבול שדורגה לאחרונה כאחת משש המסעדות המבטיחות באזור המזרח התיכון בדירוג של The Academy. הוא יתארח במסעדת רולא ויבשל מנות מטעמי ילדותו ממחוז הטאי שגובל בצפון־מערב סוריה.

לצד האוכל יתקיימו בפסטיבל סיורי אוכל, הרצאות, סדנאות בישול ומופעי מוזיקה — חלקם של מוזיקאים טורקים שיגיעו ארצה במיוחד. "יופי שיש תחומים כאלה שאפשר בזכותם רגע לשים את הפוליטיקה בצד ולהגיד 'תנו לנו לחיות יחד'", מסכמת עתאמנה־אסמעיל.

 

 

מאנטי, מנת כיסונים טורקיים שרנה אייטק תלמד להכין בפסטיבל מאנטי, מנת כיסונים טורקיים שרנה אייטק תלמד להכין בפסטיבל צילום: אסף אברם

 

לחמא בעג'ין

צ'יז מארח את שאדי בשארה

המאפה הקלאסי יוגש כאן עם בשר טלה, במקום הבקר המסורתי, ובצד יוגש יוגורט עזים, קרם חצילים וג'לי פלפלים

 

 

לחמא בעג'ין לחמא בעג'ין צילום: גיל נחושתן

 

פידה פניר

ברדא בייקרי

מאפה טורקי מסורתי שיוגש כאן במילוי גבינת פניר מתוצרת עצמית עם בצל ירוק, שום ושמיר

 

 

פידה פניר פידה פניר צילום: גיל נחושתן

 

קבב אורפלי

סנגריה מארחת את נשאת עבאס

קבב שעשוי בשר טלה, פלפלים

קלויים ובצל, ומגיע על מצע של

תבשיל בורגול עם עגבניות ובזיליקום

 

 

קבב אורפלי קבב אורפלי צילום: גיל נחושתן

 

בקלאלי אינגינאר

דונטלה מארחת את ג'לאל סאלם

גרסה עם טוויסט לתבשיל המסורתי שמורכבת מבורגול ועריסה עם ארטישוק, פול וגבינה בולגרית

 

 

בקלאלי אינגינאר בקלאלי אינגינאר צילום: גיל נחושתן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x