רצפט לקונצרט: בריטניה תסבסד הופעות ומוזיאונים כטיפול לחולים
בריטניה תשקיע 4.5 מיליון ליש"ט בסבסוד תוכנית שתעודד רופאים לרשום למטופלים שיעורי אמנות וביקורים במוזיאון לטיפול בשלל בעיות, ממחלת ריאות ועד בדידות
שיעור בלט במקום כדורים, ביקור במוזיאון במקום פגישה עם הפסיכולוג, קורס זמרה לסובלים ממחלות ריאות — יוזמה חדשה באנגליה תאפשר לרופאים לרשום למטופליהם פעילות תרבותית. הפרויקט "מרשם חברתי", שאמור לצאת לפועל בעוד חמש שנים, מיועד לטיפול במגוון רחב של אבחנות, פיזיולוגיות, נפשיות וקוגניטיביות, ממחלות ריאות דרך פסיכוזה ועד דמנציה. בבריטניה מעריכים שעלות השקת היוזמה תהיה כ־4.5 מיליון ליש"ט, שיסבסדו קבוצות הליכה, ביקורים במוזיאונים ובתיאטראות, שיעורי גינון, שירה ומחול ואפילו בניית פלייליסט, כשכל ההפניות אמורות להיות מותאמות להעדפותיו של המטופל וכמובן לבעיות שמהן הוא סובל.
נגד "סימום יתר של אנשים"
האבחנה המעניינת ביותר שאליה מכוון הפרויקט היא בדידות, ולצד המרשמים החברתיים התוכנית כוללת גם טיפוח מרחבים פיזיים למפגשים קהילתיים, כלים שמעודדים מקומות עבודה לזהות עובדים הסובלים מבדידות ולתמוך בהם ופרויקטים לילדים ובני נוער מנודים חברתית.
"בקהילה שלנו ישנם אנשים שיכולים להעביר ימים, שבועות ואפילו חודש בלי לראות ידיד או בן משפחה", כתבה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי במבוא למסמך שמציג את התוכנית. "אובדן הקשר החברתי הזה מזיק לאנושיות שלנו ולבריאותם ולאיכות חייהם של כל המעורבים. מחקרים עדכניים מראים שבדידות מזיקה לבריאות באותה מידה כמו עישון. זהו אי־צדק חברתי שהולך ומתרחב, ואחד מאתגרי הבריאות המשמעותיים ביותר בזמננו".
כך, "מרשם חברתי" הוא אחד המאמצים של ממשלת בריטניה לקדם רפואה מונעת, בדגש על בריאות הנפש, שבמשך שנים לא זכתה להתמודדות, טיפולית ובוודאי מניעתית, מספקת. בחודש שעבר בריטניה כבר אירחה ועידת פסגה ראשונה אי פעם לסוגיות בריאות הנפש, ובתחילת השנה אפילו מינתה שרה לענייני בדידות, טרייסי קראוץ'. השרה החדשה סיפרה, חודשים אחדים אחרי המינוי שלה, על הדיכאון שסבלה ממנו ב־2010 ועל תקופה קשה נוספת, לאחר שנהפכה לאם לפני כשנתיים.
תוצאות המחקרים מובהקות
היוזמות השונות של הממשלה הן חלק מתפיסה כוללת שלפיה הפתרון אינו נעוץ בטיפול תרופתי גורף. "טיפחנו תרבות של צריכת נוגדי דיכאון, כשמה שאנחנו אמורים לעשות הוא לקדם מניעה", אמר לפני כשבועיים מאט האנקוק, שר הבריאות הבריטי ששימש בעבר גם שר התרבות. "המרשם החברתי יעזור לנו להילחם בסימום יתר של אנשים ולסלק את התרופות מהדרך במקרים שבהם הן לא הדבר הטוב ביותר למטופל".
שלל מחקרים כבר הדגימו את כוחה התרפויטי של האמנות, כך למשל, הפרויקט Strokestra התזמורת הפילהרמונית הבריטית המלכותית נותן לאנשים שמשתקמים משבץ לנגן, לנצח ולהשתתף בחזרות של התזמורת. כמעט 90% מהמשתתפים בו דיווחו על שיפור במצבם הפיזי והמנטלי — כולל הפחתה בסחרחורות, בהתקפים אפילפטיים ובחרדה ושיפור בשינה, בזיכרון ובריכוז.
בלאמבת' שבדרום לונדון שיעורי מחול שיפרו מיומנויות ריכוז ותקשורת בקרב אנשים עם סימנים מוקדמים של פסיכוזה; בגלוסטרשייר, בתי חולים החלו להפנות מטופלים עם בעיות ריאות לשיעורי שירה. גם בישראל זה קורה: הכוריאוגרפים אוהד נהרין ויסמין גודר, למשל, מציעים כל אחד בנפרד שיעורי תנועה לחולי פרקינסון.
יוזמה דומה לזו הבריטית מופעלת כבר בקנדה: מתחילת החודש רופאים מקומיים יכולים לרשום למטופליהם ביקור בחינם במוזיאון האמנות במונטריאול, לאחר שמחקר חדש מראה שביקור במוזיאון תורם להעלאת רמות הסרוטונין.