ההצגה "הסודות של מאי": ילדות יוצאות בשאלה
המחזה מתחקה אחר סוד משפחתי שמגלה ילדה. המחזאית והבמאית שלומית ארנון בר־לב: "הסיפור של אסתי וינשטיין נתן לנו דחיפה"
"סודות משפחתיים זה תמיד נושא מאוד מעניין", אומרת המחזאית והבמאית שלומית ארנון בר־לב. "לרוב מתעסקים באיך מבוגרים מתמודדים עם זה, ואנחנו רצינו להראות איך ילדה שגרה בבית ששומרים בו על סוד משפחתי מתמודדת עם זה".
ארנון־בר לב כתבה עם ליאת פישמן לני (שגם משחקת בהצגה) את המחזה "הסודות של מאי" שעולה בבימויה במדיטק חולון (לבני 9 ומעלה). זהו סיפורה של מאי בת ה־14 שמקבלת משימה בבית הספר לערוך עבודת שורשים. אביה נהרג בתאונה ועל משפחתה של אמה היא אינה יודעת דבר. "בבוא היום אספר לך", אומרת לה האם שוב ושוב, אך מאי כועסת וסקרנית לדעת מה עלה בגורל משפחתה. כשהיא מחטטת במגירה נעולה בחדר של אמה, היא מוצאת רמזים שמובילים אותה לבני ברק, שם היא נקשרת לחרדית שמסייעת בפתרון התעלומה.
במקור היה היריון
"בתמימותה ובכלים של ילד מצליחה מאי לחולל שינוי בלי להתעסק באידיאולוגיות ואמונות", אומרת ארנון בר־לב. "ליאת ואני כתבנו כבר כמה מחזות, ותמיד אומרים לנו שהסיפורים שלנו הם בעצם למבוגרים, אבל אנחנו מתמקדות בזווית ובנקודת המבט של הילד בתוך הדרמה". ארנון בר־לב מכירה את העולם החרדי מקרוב, אבל מדגישה שלא מדובר בסיפור אישי. אביה צאצא למשפחה ממקימי מאה שערים, וסבתה יצאה בשאלה עם כל אחיותיה. במקור הסוד המשפחתי בכלל היה קשור לאישה שנכנסה להיריון בגיל צעיר ומסרה את התינוק לאימוץ, אבל במערכת החינוך חשבו שהוא בוטה מדי וכדי להיכנס לתוכנית של סל תרבות, הדרך להגיע לקהל של תלמידי בית ספר, יש לעבור את הוועדה של משרד החינוך. "בהתחלה נכנסנו לאזורים שמערכת החינוך לא יכלה להתמודד איתם, אז רוני פינקוביץ' (מנהל אמנותי של המדיטק דאז — מנ"ש) אמר שמאי צריכה לגלות עולם אחר שהיא לא מכירה והלכנו על זה. הסיפור של אסתי ויינשטיין (החרדית שחזרה בשאלה ושמה קץ לחייה אחרי שנותקה מילדיה — מנ"ש) נתן דחיפה והשפיע מאוד על הכתיבה שלנו. הרעיון המרכזי היה למצוא את המקום הכי רחוק שהוא גם הכי קרוב".
לדבריה, "התעסקנו גם בזה שלא כולם באים ממשפחות 'נורמליות'. החבר של מאי מהכיתה הוא ילד ממשפחה חד־הורית שנולד מתרומת זרע. דבר נוסף הוא שרוב הגיבורות שלנו יהיו ילדות כי בספרות הקלאסית רוב הגיבורים הם בנים".
"הקדמנו את זמננו"
ארנון בר לב גרה בתל אביב, נשואה לשחקן יואב בר לב ואמא לשתי בנות. היא בוגרת המחזור הראשון של בית הספר למשחק של יורם לוינשטיין והחלה דרכה כשחקנית. בשנות התשעים כתבה והציגה יחד עם חברותיה יעל לבנטל, שרון מלכי ונירית דולברג את ערב המערכונים "בנות" במסגרת "דומינו גרוס", שהפך לתוכנית טלוויזיה. "זה היה טרום 'סקס והעיר הגדולה'. אני חושבת שהקדמנו את זמננו ב־20 שנה. היתה לנו אג'נדה פמיניסטית, אבל זה לא התרומם".