רוזמרין: אהבה בצלחת
את הרוזמרין, סמל האהבה, לא קונים אלא קוטפים. על שום טעמו הבולט השימוש בו במשורה והוא מלווה היטב בשר וגם עוגות
העונה
שיחי הרוזמרין ירוקי עד ועמידים עד מאוד ליובש ולזיהום אוויר. בסתיו, בחורף ובאביב העלים עסיסיים יותר. הזנים השונים פורחים מראשית הסתיו ועד לסוף האביב, כל זן ומועדי פריחתו.
בשוק
רוזמרין לא קונים בשוק אלא קוטפים ממנו בגינה. אפשר בגינה הפרטית ואפשר גם בגינה ציבורית. קל מאוד לגדל את הרוזמרין בגינה וכדאי לבחור את הזן המתאים על פי המיקום והנוי — יש זנים זקופים בעלי פרחים תכולים או זנים שרועים הפורחים בוורוד ועוד רבים אחרים. אפשר לגדל בעציץ וניתן לאכול גם את הפרחים.
במטבח
את הרוזמרין הטרי קוטפים רגע לפני השימוש ושוטפים אותו היטב תחת מים זורמים. אפשר לחמם ליטר אחד של שמן זית או אפילו שמן צמחי לטמפרטורה נמוכה יחסית, 100 מעלות או פחות, כשבתוכו כמה ענפי רוזמרין קשורים. מחממים למשך כ־10 דקות על להבה נמוכה ואחר כך מסננים ויוצקים לבקבוק זכוכית כהה.
אפשר גם להכין דבש ירוק נהדר: בקערת מעבד המזון בעל להב פלדה מניחים עלים מופרדים משני גבעולי רוזמרין, כ־1/2 כוס. מוסיפים עלים מ־6 גבעולי נענע ומ־2 גבעולי מרווה וכפית שטוחה פלפל שחור גרוס. מוסיפים 1/2 קילוגרם דבש טבעי ומעבדים לעיסה חלקה. את הדבש הירוק והארומטי יוצקים על צלחת לבאנה עם שמן זית או שיוצקים לתבנית ובה עוגה בחושה פשוטה לפני האפייה. מערבבים עם העיסה ואופים כרגיל. אפשר גם לחמם את הדבש עם מעט מים או יין לבן ולצקת אותו על בקלאווה פריכה איך שהיא יוצאת מן התנור. אם מבקשים מנה עיקרית, מורחים את הדבש הירוק על עוף שלם עם העור, מבפנים ומבחוץ וגם מתחת לעור ממש ומניחים את על תבנית מכוסה בנייר אפייה. מפזרים קילוגרם שלם של מלח גס סביב, מבלי שהמלח ייגע בעוף ממש. צולים כשהחזה כלפי מעלה ב־250 מעלות כשעה־שעה וחצי עד שהעוף מזהיב היטב. מגישים עם סלט עשבים, פלפל ירוק חריף וענבים.
את ענפי הרוזמרין אפשר להוסיף לשרייה של בשר אדום טרם הצלייה וגם להניח גבעול קצר בבטן הדג כשצולים אותו בתנור. בהכנת בשר על האש, אפשר להניח גבעול רוזמרין טרי וירוק ישירות על גבי הגחלים הלוחשות ולקבל עשן ריחני במיוחד שיעמיק את טעם הבשר.