$
מוזיקה

סוד הגן המוזיקלי: כלי נגינה שמתאימים לאלו שמפחדים לנסות

המעצב התעשייתי אורן עילם פיתח חמישה כלי נגינה אלקטרוניים שמשלבים גם אמנות, תכנות, עיצוב, והלחנה

רעות ברנע 08:0222.08.17

"המטרה היתה ליצור כלי נגינה שלא צריך להיות מוזיקאים כדי ליהנות מהם", אומר אורן עילם, בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל. "בלימודי גיטרה, למשל, עד שאתה מצליח לנגן משהו, עוברת שנה שלמה של כאבי אצבעות. ניסיתי לייצר כלי נגינה פשוטים מאוד, שקצת דומים לצעצועים של תינוקות במובן מסוים, אבל שינגנו מוזיקה אלקטרונית".

 

אורן עילם. מוזיקה מאלקטרוניקה אורן עילם. מוזיקה מאלקטרוניקה צילום: אוראל כהן

 

 

במסגרת פסטיבל בת־ים הבינלאומי לאמנות ותיאטרון רחוב, שמהדורתו ה־20 תתקיים החל ממחר ועד ה־26 באוגוסט, יציג עילם גן מוזיקלי שעיצב ובנה. "זו תהיה מעין במה פתוחה לכלי נגינה אלקטרוניים", הוא מסביר.

 

הזדמנות שנייה בבת־ים

 

את הגן המוזיקלי התחיל עילם (30) לקראת סיום לימודיו. "בפרויקט הגמר שלי ידעתי שארצה לעסוק במוזיקה. רציתי לבנות לעצמי במה להבעה של טקסט וסאונד, ובמקום לחפש נגנים שינגנו עבורי, החלטתי לבנות את הכלים בעצמי. בהתחלה בכלל הכשילו אותי, אבל הגשתי אותו שוב במועד ב’ ואיכשהו החליקו אותו. כשפנו אליי מהפסטיבל, הרגשתי שזו הזדמנות להחיות אותו, אבל בצורה הרבה יותר איכותית ומעמיקה, עם תקציב שמאפשר לי לבנות מערכת כמו שצריך ולא בכלים הסטודנטיאליים שהיו לי אז".

 

מהיכן מגיע החיבור למוזיקה?

 

"בעיקר ממקום של אימה", הוא צוחק. "ניסיתי להיות מוזיקאי, ניגנתי בכל מיני הרכבים אבל תמיד חשבתי שאני מאכזב, אז בחרתי להיכנס דרך הדלת האחורית. עבורי זה מסיר את החסמים שהיו לי".

 

הלב הוא די.ג'יי

 

הגן המוזיקלי שבנה עילם מורכב מחמישה כלי נגינה, כולם משלבים אמנות, תכנות, עיצוב, אלקטרוניקה והלחנה. הם מבוססי קוד, חלקם עובדים על אינפרה־אדום וג'יירוסקופ (מכשיר מדעי המשמש למדידה או שמירה של יציבות).

 

מעבר לעיצוב הוויזואלי של הכלים, הוא יצר את הבסיס האלקטרוני בעצמו, "בבצלאל לקחתי קורס אלקטרוניקה, וזה הפך לקורס שעניין אותי יותר מכל השאר. את הקודים לפרויקט כתבתי בעזרת חבר מתכנת, ועכשיו אני עובד עם מתמטיקאי שמתעסק בדאטה של הסאונד. בין השאר הוא עוזר לי בבנייה של כלי נגינה שהופך את הדופק של המנגן בו לביט סאונד, שעובד יחד עם גוף תאורה שמאיר גם הוא על פי הדופק. מבחינתי זה המטרונום של הפרויקט".

 

המטרה היא להפוך אותם למוצר מסחרי?

 

"כרגע לא. כמעצב בחברת סטארט־אפ אני רואה מה נדרש ממי שרוצה להרוויח מהמוצרים שלו. צריך להיות איש עסקים, ואני איש עסקים גרוע מאוד. השאיפה היא ליצור מופע קבוע עם הטקסטים שלי, בשילוב כלי הנגינה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x