$
אוכל

תרגיעו, יש שוקולד

מטעי הקקאו מתקשים לעמוד בקצב, אבל בניגוד לדיווחים קודמים השוקולד לא עומד להעלם מהעולם

רעות ברנע 09:2305.07.17

לפני כשנתיים התריעו בדרמטיות כותרות העיתונים על מחסור עולמי צפוי בשוקולד. הכל התחיל בפתיחתן למערב של מדינות במזרח אסיה, כמו סין, אינדונזיה והודו, שהחלו רק בשנות התשעים של המאה ה־20 לגלות את החום־המתוק הזה שהמערב סוגד לו כבר מאות שנים.

 

החדירה של חטיפי השוקולד התעשייתיים אל המזרח הלכה והגבירה את הביקוש, ונראה היה כי יגיע הרגע בו יצרני הקקאו לא יוכלו לעמוד בקצב.

 

אתנחתא לאנקדוטה קצרה: סקר שערך מרכז החדשנות של מחלבות ארה”ב בשבוע שעבר, גילה כי 7 אחוזים מהאמריקאים מאמינים כי מקורו של השוקו — משקה חלב ושוקולד – הוא בפרות בצבע חום. יכול להיות שאם זה היה נכון, כל החרדה היתה נחסכת. אבל לא (אם תהיתם), זה לא המקור.

 

הקקאו, ממנו מפיקים את השוקולד, גדל בעיקר באפריקה, במדינות כמו חוף השנהב, גאנה ואחרות. יצרני הקקאו האפריקאים נוטים לעבוד בשיטות מיושנות שלא מאפשרות להם לעמוד בקצב הביקוש. ועל כן הדאגה מהמחסור ההולך ומתקרב.

 

מפעל שוקולד באוסטרליה מפעל שוקולד באוסטרליה צילום: רויטרס

 

 

מטעי קקאו פרטיים

 

לרגל יום השוקולד הבינלאומי שיחול בשבת הקרובה, אנו תוהים - האם באמת נצטרך לוותר על אחת הנחמות היחידות שיש לנו בחיים בקרוב? כנראה שלא. “דיברו על זה לפני שנתיים ובינתיים לא קרה כלום”, אומר רונן אפללו, שוקולטייר בעל המותג “אמיליה שוקולד”. “אני יודע שעובדים בעולם על פתרונות שונים כמו גידול קקאו בחממות. אלה תהליכים שלוקחים זמן כי פולי קקאו הם חומר רגיש מאד לטמפרטורה, ללחות ולמחלות, וצריך לגדל אותו בתנאים מתאימים. הדבר היחיד שכנראה יקרה הוא כשחומר גלם יתייקר. השוקולד האיכותי שאנחנו עובדים איתו בטוח לא ייחסר, כי מדובר בכזה שגדל במטעים פרטיים”.

 

הקונידיטור ערן שוורצברד מסכים: “אני עובד עם כמה חברות שמביאות שוקולד מבלגיה ואיטליה, ואף אחת מהן לא מדווחת על מחסור או על חשש ממחסור”.

 

גם גולן תשבי מיקב תשבי שבצפון, היבואן של “ולרונה”, שוקולד צרפתי משובח, מרגיע את החשש. “ולרונה הוא מותג בוטיק שבעשר השנים האחרונות פשוט החל להשקיע במטעי קקאו משלהם. הם מאתרים חלקות במקומות כמו מדגסקר, טרינדד, האיים הקריביים או ונצואלה ומקימים שם מטעים. זה גם עניין של מנטליות: בעוד שבשוק הפתוח פשוט קונים שק קקאו, כשאתה מגדל בעצמך, אפשר לשלוט באיכות חומר הגלם. עוד בשלב בו הקקאו נמצא על העץ, הוא כבר מיועד לסדרה של שוקולדים. זה נקרא ‘סינגל פלנטיישן’ - מטע בודד, ומקביל ל’סינגל ויניארד’ - היקב הבודד בעולם היין”.

 

המחירים כבר בירידה

 

ומה לגבי המחיר? על פי הדיווח האחרון של הפייננשל טיימס, מחירי הקקאו דווקא יורדים, וזאת בהשפעת הירידה העולמית במחירי הדלק, שמשפיעים במקביל למחירי הקקאו, על מחירים של חומרי גלם אחרים כמו קפה וסוכר. עם זאת, מחירי הקקאו האיכותי יותר, כנראה לא יושפעו לכאן או לכאן.

 

“בעולם הגלידה מתעסקים בקקאו איכותי מאד, כך שסביר להניח שמחסור לא נרגיש בעתיד”, אומר עדי אביטל, בעל רשת הגלידריות ANITA. “אבל אני כן חושב שהעולם היום הולך לכיוון של מציאת אלטרנטיבות לשוקולד, בגלל הנטייה לכיוון המקום של בריאות. אם אני מסתכל על העולם שלנו, מה שכנראה ישלוט בתחום בעוד 20 שנה הוא השילוב בין שמנת ופירות, כאשר הסוכר הטבעי של הפרי הוא מה שייתן את המתיקות, ולא השוקולד”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x