זול, מהיר ובריא: רשת פאסט פוד טבעונית חדשה
עד סוף השנה ייפתחו בארץ 8 סניפים של "לודנס אקספרס": רשת מזון מהיר בריא וטבעוני במחיר של עד 25 שקל למנה
אין הורה שלא מכיר את הסיטואציה: חוזרים עם הילדים לפנות ערב ואין אוכל מבושל. ברוב המקרים הערב יסתיים בפיצה, המבורגר או במקרה הטוב בנודלס, בידיעה ששוב מצאנו את עצמנו אוכלים ג'אנק. אם הכל ילך כמתוכנן, בקרוב נוכל לחיות עם אוכל שנכנס תחת ההגדרה של מזון מהיר קצת יותר בשלום: עד סוף השנה ייפתחו בארץ שמונה סניפים של רשת המזון לודנס אקספרס, רשת מזון מהיר טבעוני ובריא, הראשונים בהם באזור המרכז, כנראה במתחם הבורסה ברמת גן ובהרצליה. ברשת מעריכים שבתוך חמש שנים היא תגדל ל־80 סניפים.
מאחורי הרשת ניצבים בני הזוג אורן ומיכל פטאל, שפתחו לפני שנים את המסעדה הטבעונית לודנס באזור התעשייה ברעננה. הם מעולם לא התנסו בהקמה או תפעול של רשת גדולה, אבל הצלחת המסעדה גרמה להם להתחיל לחשוב בגדול. "לודנס היתה מהמסעדות הטבעוניות הראשונות בארץ", מספרת מיכל, "היא משרתת קהל גדול בשרון ומוציאה משלוחים מפתח תקווה ועד נתניה. הביקוש עבור אוכל טבעוני גדול. יש בארץ 32 מסעדות טבעוניות, רק שרובן בתל אביב וטבעונים יש בכל הארץ". "כבר שנים פונים אלינו בבקשה לפתוח סניפים נוספים", מוסיף אורן, "אז החלטנו על רשת קצת שונה מהמסעדה הקיימת: אוכל מהיר במחיר של עד 25 שקלים למנה".
להקמת הרשת קדם מחקר שנערך בידי מכון המחקר רושינק, לפיו אחד מתוך חמישה ישראלים שוקל טבעונות ו־3% מהישראלים כבר טבעונים. "אוכל טבעוני לא צריך להיות שונה", אומר אורן, "הוא פשוט בלי מוצרים מן החי". אורן אמנם לא טבעוני אבל מיכל כן וכך גם רוב האוכל בביתם של הזוג, הורים לשלושה ילדים. "ביום ההולדת האחרון חילקנו נקניקיות טבעוניות. הילדים טרפו ולא היה להם מושג שזה עשוי מחלבון אפונה", מספרת מיכל.
אף שמדובר ברשת המזון המהיר הטבעונית הראשונה בארץ ומהראשונות בעולם, הזוג פטאל לא מכוון לטבעונים בלבד. “המטרה היא לפנות לאנשים שרוצים לאכול בריא", הם אומרים. "למי שרוצה ארוחת צהריים קלה ליד המשרד או להורים שרוצים לאכול עם הילד ומחפשים אלטרנטיבה להמבורגר או פיצה". התפריט יכלול 10–12 מנות בווריאציות שונות, לצד בר סלטים ושייקים מפירות טריים.
היועץ הקולינרי של הרשת הוא גל ברזילי, לשעבר השף של המסעדההתל אביבית 'מזה', שרבים מחובבי האוכל הבריא הצטערו לראותה נסגרת. "אנשים בטוחים שזה אוכל מסובך להכנה אבל זה אוכל פשוט", אומר אורן. "אלה מנות שלא מצריכות זמן הכנה ועשויות מהחומרים הכי טבעיים. בלי סוכר, שמן או חומרים משמרים".
בין המנות שבתפריט הרשת נמנות טורטיה שניצל מסייטן, סלט קינואה, לביבות ירק ואת מה שמיכל ואורן מגדירים כהמבורגר הבריא בעולם שעשוי מפטריות, זרעי צ'יה, קייל וסלק. המנות יגיעו בליווי של ממרחים ורטבים שרקח ברזילי, כמו טחינת לימון כבוש וממרח אגוזי קשיו. "אנשים בטוחים שאוכל טבעוני יקר ולא נגיש", אומרת מיכל, "אבל אנחנו נשנה את זה. מדובר בחומרים זולים כמו ירקות וקטניות. היום מסעדות טבעוניות יקרות כי הן מעטות ויכולות להרשות לעצמן לגבות יותר".
רשת כל כך גדולה היא לא הימור?
"הרשת תיפתח במתכונת של זכיינים ורוב האוכל יוכן על בסיס יומי במטבח המרכזי במסעדת האם ברעננה", מסביר אורן, "בעלי הסניפים יצטרכו רק לתפעל את המסעדות הקטנות. הזכיין לא יהיה תלוי בטבחים או בכוח אדם. למסעדה בודדת שצריכה להכין הכל לבד קשה להיות רווחית. אבל טבח שמכין ל־10 סניפים – כמעט ואין לזה עלות. כדי שסניף יהיה רווחי הוא צריך 200 לקוחות ביום. זה כלום. בפיק של הצהריים לבד אנחנו מוציאים 350 שקיות במשלוחים".