פירות העונה: עשינו שסק
עם קליפה או בלי, בסלט, סביצ'ה, סנגרייה או גלידה. השסק הוא מעדן בקיץ, וגם משפר את הראייה
פירות השסק המתוקים נתחבבו מאוד על יושבי הארץ. מקורם בסין, וממנה הם הגיעו ליפן ולרחבי דרום מזרח אסיה. משם הם נדדו בדרכי המשי אל מרכז אסיה, רוסיה והים התיכון ואפילו ליבשת אמריקה. עצי שסק רבים נטועים ליד נחלים ומעיינות ובבוסתנים וגינות פרטיות ברחבי הים התיכון, וקיימים יותר מ־800 זנים של העצים הנאים ברחבי העולם. בארץ פותחו כמה זנים מסחריים המשווקים בעונתם למרכולים ולשווקים, והבולטים בהם הם עכו, צריפין ועמנואל. לאחרונה יובאו לישראל מספרד ומקליפורניה זנים נוספים בעלי פרי גדול במיוחד.
אחוז הסוכר בשסק בשל גבוה למדי, והוא נאכל על פי רוב כשהוא טרי או מבושל לריבה. לאחרונה העלו מחקרים שצריכתו מועילה לראייה ולחיזוק המערכת החיסונית.
בעונה
עונתו של השסק מתוקה וקצרה. פריחתו מלבינה החל מסוף הסתיו ובמהלך החורף כולו, ופִריו מבשיל באביב עד ראשית הקיץ ממש. אחרוני הפירות מבשילים כעת ויישארו על העץ עוד שבועיים או שלושה.
בשוק
אפשר לקנות שסק בשווקים ובמרכולים, אולם על פי רוב אף שצורתו יפה, טעמו פחות מתוק מאלה הגדלים בחצרות. השסק הטוב ביותר והמתוק ביותר גדל כמובן על העץ של השכנים, וכמו שכתב יונתן גפן: שסק מותר לגנוב. הרבה מאיתנו חוו בילדותם את השריטות הצורבות בבשרם מן הטיפוס בין ענפיו.
את השסק אוכלים כשצבעו הופך מצהוב לכתום עמוק, וכשמביאים אותו הביתה משאירים אותו על הדלפק המוצל, באוויר הפתוח, שם הוא יישמר כיומיים או שלושה. אין מאחסנים אותו במקרר, שכן טעמו ומרקמו ייפגעו.
במטבח
כדאי לאכול את השסק מיד כשנקטף מן העץ, כי אז טעמו הטוב ביותר. מי שלא אוהב את הקליפה, יכול לקלוף את הפירות בעזרת סכין קטנה וחדה (טורנה): מנתקים את העוקץ החום, מושכים את הקליפה הדקה מאזור החיבור שנחשף בין הסכין ובין האגודל ומגישים.
בשרו המתוק יכול להחליף את המנגו או האפרסקים במתכוני סלט ירוק: מפרידים עלי אנדיב מרירים, ירוקים וסגולים, מוסיפים עלי רוקט או גרגיר הנחלים ועלי חסה פריכים. פורסים את השסק ומוסיפים שקדים קלויים ושבורים או שקדים ירוקים פרוסים בעונתם. מתבלים בוויניגרט פשוט עם הרבה מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ומגישים. אפשר
גם להכין רוטב מחלמון אחד, גבינה כחולה, חומץ בן יין לבן ופלפל שחור בבלנדר ולצקת אותו על הסלט ממש לקראת ההגשה.
לסביצ'ה רענן אפשר להשתמש בשסק קצוץ כתוספת לדג הטרי עם כוסברה, בצל ופיסות קטנות של אבוקדו במיץ לימון. אפשר גם להגיש סנגרייה קרה מיין לבן וקוביות שסק קלוף עם יתר פירות העונה ומעט קמפרי.
כדי להכין גלידת יוגורט ושסק טעימה במיוחד מקציפים 500 מ"ל שמנת מתוקה עם 100 גרם אבקת סוכר, ומקפלים פנימה 500 מ"ל יוגורט עזים סמיך מעורבב עם כוס שסק קלוף ופרוס. מעבירים להקפאה ומדי כחצי שעה מערבבים את התערובת מדפנות הכלי כלפי פנים. בינתיים מחממים חצי כוס שמן זית לחום בינוני, מוסיפים חופן עלי נענע ומניחים להצטנן. כשהגלידה כמעט קפואה מוסיפים את השמן עם הנענע ומערבבים מעט. מעבירים להקפאה נוספת ומגישים בגביעי זכוכית עם ריבת שסק מתוקה מעל ואגוזי לוז קצוצים.
לכל כתבות המדור "אוכל בזמן" של הדיי עפאים לחצו כאן