גווינת' פאלטרו בספר חדש: אני נקייה, אתם מלוכלכים
מה משמעות הטרנדים "אכילה נקייה" ו"שינה נקייה" המקודמים - בין השאר – על ידי גווינת' פאלטרו בספרה החדש? כנראה שבעיקר הרבה כסף לאנשים מסוימים ורגשות אשם לאחרים
כמעט 30 מיליון תוצאות תניב הקלדה של ההאשטאג Cleaneating# באינסטגרם. וכשמדובר במספרים אסטרונומיים שכאלו, נשאלת השאלה "איך, לעזאזל, זה קרה?!". Clean Eating, או בתרגום חופשי "אכילה נקייה", הוא מונח שהחל לצבור תאוצה במדיות החברתיות לפני כארבע שנים ומשם בבלוגים, דרך ספרי בישול, חטיפים ייעודיים ועד בתי קפה “נקיים”.
הרעיון שעמד בראשית הדרך מאחורי צמד המילים האלו היה פשוט למדי ואפילו מובן מאליו - אכילה של מזונות מלאים ככל האפשר ומעובדים כמה שפחות. אלא שמאז קרה לאכילה הנקייה מה שקורה בדרך כלל למושאי הערצה - היא איבדה כיוון וזהות, ובעיקר התמסחרה. אם לפני ארבע שנים היה ברור למה מתייחס המונח - מזון טרי ומזין - כיום הוא עמום ומזוהה עם כמה אופנות תזונתיות שונות - הדיאטה האורגנית, הדיאטה הבסיסית או זו הטבעונית, ועם הימנעות מקבוצות מזון שלמות כגון מוצרי חלב, גלוטן או סוכר.
לצד זה צץ לאחרונה מונח "נקי" חדש - שינה נקייה. המונח המשונה הופיע בספרה החדש של גווינת' פאלטרו שנכתב עם צוות עורכי מגזין הלייפסטייל המקוון שלה - "GOOP". מאז יצא הספר, הספיקו הדברים שנכתבו בפרק ששמו "שינה נקייה" לזכות לתשומת לב התקשורת שבמקרים רבים אף הגדירה את השינה הזו (שמשמעה, בעיקרון, פשוט לישון טוב) כ"טרנד הבריאותנות הגדול של 2017".
לפני כחודש נפל דבר בקהילה ה"נקייה" כשה־BBC הבריטי תקף את התעשייה שצמחה סביב הטרנד העמום הזה, תעשייה ששווייה, כך לפי ה"דיילי מייל", הוא כ־590 מיליון ליש"ט. עוד לפני שידורה של התוכנית הדוקומנטרית "Clean Eating - The Dirty Truth" נראה היה שסדקים נבקעים בקערת הסלט של המגמה הנקייה. אולם בתוכנית לקח על עצמו ד"ר ז'יל יאו (Giles Yeo), ביוכימאי מאוניברסיטת קיימברידג', לחקור את התופעה ולפרק אותה לגזרים.
בתוכנית בחן ד"ר יאו מבחינה מדעית כמה אופנות תזונתיות שזכו לכותרת “אכילה נקייה” תוך פנייה לגורואים המזוהים עמן. מסקנתו הגורפת היתה שלרובן פשוט אין כל סימוכין מדעיים. "לא זו בלבד שהייתי המום ממה שגיליתי, חלק מזה ממש הפחיד אותי", אמר ד"ר יאו ל"דיילי מייל" הבריטי. "אם אתה עומד לתת עצה לדיאטה קיצונית, אתה חייב שתהיה לך הוכחה. ולא, כל מה שאתה עושה זה פשוט לזרוע פחד". אל התוכנית והבאזז התקשורתי העצום שהגיע אחריה הצטרפו עוד ועוד אזהרות של מומחי תזונה ופסיכולוגים שהתריעו כי שיטות "האכילה הנקייה" ועצם ההגדרה של "נקי" מול "מלוכלך" הם כר פורה להתפתחות הפרעות אכילה.
לישון על חוטי נחושת
"השינה הנקייה" נותרה בינתיים, ללא פגע. מה זה בכלל אומר? בדצמבר האחרון כתבה פאלטרו על כך ל"דיילי מייל": "הדרך הפשוטה והישירה ביותר להזדקן בכבוד, לשמור על קו מותניים צר וליהנות מעור קורן ושיער שופע היא לישון כתשע שעות של שינה איכותית בכל לילה", הסבירה. “למעשה, שינה משחקת תפקיד כה עוצמתי במדד התיאבון ורמות האנרגיה, ואני מאמינה כי היא צריכה להיות בראש סדר העדיפויות - אפילו לפני תזונה". במקרה של השינה ישנם דווקא לא מעט מחקרים המצביעים על כך שהיא אכן משפיעה על תפקוד מערכת החיסון ותפקודי המוח, אבל כדרכה של פאלטרו, מלבד העצות וההמלצות הדי צפויות על שמונה שעות שינה לפחות, להיכנס למיטה לפני השעה עשר בערב ולהימע מקפאין, היא תמיד תפתיע עם עצה משונה אחת לפחות. במקרה הזה מדובר בהצטיידות בציפית מיוחדת לכרית, המשולבת בחוטי נחושת. לדבריה, נחושת מיטיבה איתנו, והפלא ופלא - גם מסייעת להחליק עור מקומט.
בכתבה שהתפרסמה באתר Refinery29 תיארה איסי סמפסון את חוויותיה מיישום עקרונות השינה הנקייה ואת רשמיה סיכמה בכותרת: "ניסיתי את השינה הנקייה וזה מעייף". סמפסון הדגישה במאמר כי נראה שפאלטרו מנסה שוב ושוב למצוא דרכים למכור לנו בחזרה פונקציות אנושיות בסיסיות כשהן מלוות בהמלצה לרכוש מוצרים יקרים. ומה היו מסקנותיה האחרות? ציפית משולבת בחוטי נחושת היא דבר יקר, ולכן סמפסון הסתפקה בציפית רגילה שהיתה משולבת בחומרי כביסה. הימנעות מאלכוהול לפני השינה זה טוב ויפה כשאת חיה באל.איי והחברים המפורסמים שלך נפגשים בחוץ למשקה זרעי צ'יה ואימון כושר פרטי, אבל פחות אפשרי כשאת יושבת בבר לונדוני קודר עם חברה שנמצאת במשבר זוגי. ביום השלישי, לאחר עשר שעות שינה, היא הגדירה את הרגשתה כ"רעננה כמו צואת כלבים בת שישה ימים" ונראתה, לדבריה, בהתאם.
אריזה חדשה לפעולה פשוטה
אין ספק כי כל הטרנדים שמבטיחים לשפר את חיינו יכולים לעזור למישהו במשהו. אך בסופו של דבר מדובר בטקטיקה ברורה שמשרתת בעיקר את הגורואים שמאחוריהם - בוחרים פעולה אנושית טבעית, יומיומית, אינטואיטיבית ופשוטה, מנסחים אותה מחדש עם מטרות נכספות שנכתבו על ידי קופירייטר ועם סדרת הנחיות ברורות וחד־משמעיות, ובצירוף כמה מוצרי עזר קיקיוניים, פוטוגניים וברוב המקרים גם יקרים. מעל הכל מעמידים כותרת מצטלצלת היטב וקליטה והרי לכם, שוב, "הטרנד הבא".
כל התמונות מחשבון האינסטגרם של פאלטרו. כתבת שהתנסתה ב"שינה נקייה" הגדירה את הרגשתה כ"רעננה כמו צואת כלבים בת שישה ימים"