$
פנאי

הפעמונים נדמו: נפרדים מאהובה עוזרי

אהובה עוזרי, שנפטרה אתמול, היתה חלוצה שהשפיעה על מוזיקאים מכל קצות הקשת. אביהו מדינה: "אין לה יורשים"

מאיה נחום שחל 09:19 14.12.16

 

היוצרת והמוזיקאית אהובה עוזרי, שהלכה אתמול לעולמה לאחר מאבק ממושך בסרטן, נולדה לפני 68 שנה בכרם התימנים בתל אביב. כבר כילדה היא גילתה כישרון מוזיקלי כשזימרה בטקסים שונים.

 

אלבומה הראשון "היכן החייל" יצא ב־1975 ומיצב אותה כאחת ממובילות הזמר המזרחי. מאז הוציאה עוד 21 אלבומים, חלקם אלבומי אוסף. ב־1999 יצא אלבומה המצליח ביותר "צלצולי פעמונים", והאחרון שבהם "מעליי דממה" יצא ב־2013, ובו השתתפו בין השאר חוה אלברשטיין, יהודית רביץ, ברי סחרוף, רונה קינן, אהוד בנאי, קובי אפללו, שי צברי ודנה ברגר.

 

לימדה את המלך

עוזרי היתה מהראשונים והבודדים שלמדו לנגן בישראל על כלי הפריטה ההודי בולבול טרנג, כלי שליווה אותה בהופעות שנים רבות, והפך לדומיננטי יותר כאשר נכרתו מיתרי הקול שלה בעקבות סרטן שהתגלה בשנת 2000 וחזר לאחרונה. בזכות הכלי המזוהה עמה כל כך היא נכחה בכל השירים גם כשקולה כבר לא יכול היה להישמע. במהלך השנים גם לימדה פיתוח קול ועם תלמידיה נמנו זוהר ארגוב ורון שובל.

 

בשנים האחרונות זכתה עוזרי לעדנה מחודשת וחיבוק חם מהקהל. ב־2013 נערך מופע מחווה לכבודה בפסטיבל המוזיקה של ראשון לציון. האולם היה מלא עד אפס מקום ועוזרי לא הצליחה להסתיר את התרגשותה והחיוך לא מש מפניה. נכחתי במופע שבסיומו הקהל עמד על רגליו והריע לאשה שלא נכנעה למחלה והמשיכה לעשות את הדבר שהכי אהבה — מוזיקה. ב־2016 זכתה בפרס מפעל חיים לזמר עברי מאקו"ם. "הפרס הזה נותן לי עוד שנים לחיות", אמרה אז.

 

 

עוזרי ז"ל. עבדה על אלבום חדש
עוזרי ז"ל. עבדה על אלבום חדשצילום: רמי זרנגר

"לפני כשנה הוענק לה אות גיל הזהב על פועלה במסגרת פסטיבל בים המלח. אני הייתי זה שהעניק לה וגם שרנו משיריה", מספר אביהו מדינה. "הרגשתי שהיא עייפה ותשושה והיה לה קשה לעלות לבמה. שאלתי אותה 'מה קורה?', והיא אמרה לי 'מזדקנים'. זה היה כשהודיעו לה כשחזרה לה המחלה. אהובה עוזרי יש רק אחת. יש לה סגנון שהוא שלה בלבד ואין כמותה. ההשפעה שלה היא מהמוזיקה ההודית ויחד עם הבולבול טרנג שלה זה מקבל צבע ייחודי ושונה משאר השירים הישראליים הים־תיכוניים. אין לה יורשים”.

 

אשכנזים ומזרחיים כאחד

המוזיקאי שאול בסר, יד ימינה בשנים האחרונות ומי שהפיק עבורה את "מעליי דממה" היה לצדה בבית החולים כשנפטרה. "זה עצוב נורא וקשה לי לדבר", אומר בסר ל"כלכליסט". "היא היתה החברה הכי טובה שלי בעשר השנים האחרונות. לא מזמן סיימנו לעשות יחד את הסרט 'ישמח חתני'. בפעם האחרונה דיברנו בשבת. בעיקר דיברנו על האלבום הבא שלה שהתחלנו לעבוד עליו והיא אמרה איך היא רוצה שהוא ייראה.

 

"היא היתה אהובה על כולם, הקהל שלה היה מאוד מגוון. צעירים, מבוגרים, מזרחיים, אשכנזים".

 

"הלב שלי שבור", אמרה השחקנית אסי לוי שעבדה עם עוזרי בסרט "הקפות". "היו לנו פנטזיות לעשות דברים יחד אבל זה כבר לא יקרה. אהובה אהבה את העבודה שלי וקיבלתי ממנה המון חיזוקים. הרבה מאיתנו חייבים לה המון".

 

חברי להקת הדג נחש שאירחו את עוזרי ב"שירת הסטיקר" כתבו בעמוד הפייסבוק שלהם: "אהובה! כמה נהנינו במחיצתה וכמה למדנו ממנה. נזכור אותה תמיד ונתגעגע אליה לעולם". "נפלה עטרת ראשה של המוזיקה הישראלית הים־תיכונית", אמרה שרת התרבות והספורט מירי רגב. "היא הצליחה לפרק בניחוחות יצירותיה את החומות שהדירו את המוזיקה המזרחית במשך שנים והפכה לאהובת העם”.

 

x