הרפתקה ספרותית
מאנימציה חיה, דרך תוכנית אירוח ועד מקהלת א־קפלה: ספריית בית העם במרכז ז'ראר בכר בירושלים תארח ערב תרבות ואמנות לא שגרתי בין המדפים
תארו לכם שהספרייה העירונית, המקום שבו תמיד צריך לשמור על השקט, אסור לאכול ולשתות ולא להשחית ספרים, הופכת בן לילה לזירת התרחשויות אמנות פרפורמטיביות פורצת גבולות — והכל בשיתוף פעולה מלא עם הספרניות. זה בדיוק מה שיקרה ב־29–30 ביולי בספריית בית העם שבמרכז ז'ראר בכר בירושלים (בצלאל 11, 80 שקל לכרטיס) במסגרת "פסטיבל בבית" של עונת התרבות בירושלים ובשיתוף הזירה הבין־תחומית.
"בשנים האחרונות אני מתעסקת הרבה במושג הספרייה ובחלל שלה בכל מיני היבטים, זה מקום שמסקרן אותי מאוד", אומרת מורן אביב־דביר (31), המנהלת האמנותית והאוצרת של ערבי "סיפור לילה — שיטוט לילי בספרייה ציבורית", שמפיקה יפעת שיר־מוסקוביץ'.
"הגעתי למסקנה שמשום שלא היתה לי ספרייה גדולה בבית בילדותי, אני מחזירה אותה לעצמי עכשיו", היא מספרת. "אני מהאנשים האלה שהולכים ברחוב ונעצרים ליד ערימות ספרים. אני אוגרת ולא בהכרח קוראת אותם.
"משהו באסתטיקה ובחומר של הספרים מסקרן אותי, גם ויזואלית. זה מגיע מעולם התיאטרון, החפצים והבובות שעסקתי בו בעבר. באיזשהו אופן הספרים קמים לתחייה ומחביאים בתוכם אוצרות גם כחומר גלם לעבודות פלסטיות ופיסול.
"הספרייה עצמה מספקת חוויית צפייה שונה. נוצר דיאלוג עם הקהל והוא שותף מלא לעבודה ויכול לבחור להיות אקטיבי או פסיבי. זה חלל מעניין כי הוא מאוד מסודר, מקוטלג, שקט וסטרילי, אז רציתי להיכנס אליו ולנסות לערער אותו, לתקוף אותו ממקומות לא רגילים ויומיומיים, לבדוק איך אפשר להכניס אליו עוד אלמנטים שאין בו בדרך כלל. זה מאתגר. הכל הודות למנהלת הספרייה; בזכות הפתיחות והחזון שלה להפוך את הספרייה למקום מפגש לאנשים, תרבות ואמנות זה יצא לפועל. לא מובן מאליו שנותנים לאמנים לבוא ולעשות בלגן".
כרטיס שוטטות
השיטוט הלילי בספריה יחל ב־21:00 ויימשך עד חצות. בכניסה לספרייה יחכה לבאים כרטיס קורא, שהוא התחנה הראשונה במסע הרפתקאות ספרותי שיתפרס על פני שלוש קומות. כרטיס הקורא ישלח את המשתתפים לספר מסוים, ובו תחכה להם מפת שוטטות שתוציא אותם לדרך חופשית לבחירתם. הספר והמפה הם עוד עבודת אמנות לתחילת החוויה, ואין להם קשר לעבודות הפרפורמנס שיתרחשו בחלל.
בין היצירות הרב־תחומיות והרב־חושיות שיוצגו ישנה עבודה של האמנית דינה גולדשטיין, שמשלבת בין אנימציה חיה לקולאז'ים מגזרי נייר מתוך ספרי אמנות ותרבות ישנים. היא מצלמת את גזרי הנייר במצלמה במעגל סגור ומזמינה את הקהל להצטרף אליה וליצור בעצמו. ישנה גם מקהלת א־קפלה שתופיע בין המדפים והספרים בשירים שכתב אודי רז.
הכתבן אמיר חרש, בהומאז' לכתבנים שישבו בעבר מחוץ למוסדות ציבוריים, יכתוב עבור הבאים מה שיחפצו - מכתב אהבה, חלום, שיר, סיפור או מכתב פיטורים. עוד בתערוכה: מנות אוכל מתוך ספרים; "ספרים שכאלה" - תוכנית אירוח בהנחיית עלית קרייז שבה יתראיינו אנשים מהקהל; להקת המחול "נהרה" שתחולל בין מדפי הספרים; והאמנית וקלינאית התקשורת יעל מושקין, שתבצע הקראה מחודשת ומקורית (מהסוף להתחלה, בשפת הבי"ת ועוד) לקלאסיקות ילדות.
חוויה שונה לגמרי
למעשה כל משתתף מרכיב לעצמו את הערב שלו?
"כן. העבודות מוצגות במקביל כל הזמן ולכן זה אקראי מאוד. כל אחד יחווה חוויה שונה לגמרי כי הוא יקבל את העבודות בסדר שונה. יש בחורה שמסתובבת עם עששית, מקריאה קטעים מספרי מסע ומכינה סירות נייר מדפים של ספרים — אנשים יכולים לפגוש אותה במקרה, בדרך לשירותים.
"יש פה חדשנות ויצירתיות שדורשות פתיחות מהקהל. זה מייצר חוויות אחרות לגמרי מאלה שאנשים רגילים להן באמנות מיינסטרים".