מיקה בר: "המחירים שלי לא נמוכים"
בר ממשיכה לדלג בין עולם העיצוב לאמנות באמצעות יצירה במוזיאון תל אביב מחד וקולקציה חדשה של כריות מאידך. עכשיו היא גם פוזלת לעולם האופנה
כבר זמן מה מיקה בר נעה בטווח שבין עולם העיצוב לעולם האמנות: מצד אחד, היא מתפעלת עסק מצליח לעיצוב טקסטיל והדפסה בתל אביב, שבמסגרתו היא מוכרת את עיצוביה לכל העולם; מצד שני, היא מציגה בתערוכות וזוכה לחשיפה כאמנית. בימים אלה בר עושה צעד נוסף בשני התחומים: היא משיקה קולקציה חדשה של כריות בטכניקה הייחודית שהפכה למזוהה עמה, ובמקביל מציגה בתערוכה "על קווי הדמיון" במוזיאון תל אביב לאמנות. ואם זה לא מספיק, היא גם מתכננת לתרגם בקרוב את עיצוביה לעולם האופנה.
"בא לי לקחת את הנראות של הבדים, למצוא מישהו מעולם האופנה ולשתף איתו פעולה", היא אומרת, "כרגע אני מתכננת למצוא מעצב אופנה, כנראה מחו"ל. מניסיונות עבר שהיו לי בארץ אני יודעת שאין לכולם המשאבים להשקיע בבדים".
טעות מבורכת
בר (31) סיימה את הלימודים במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר ב־2009, ומשם המשיכה ללימודים של כשנה במילאנו. לפני שלוש שנים פתחה סטודיו לעיצוב בתל אביב, ובמקביל היא מחזיקה במותג העיצוב SALT עם גיל שפי ויואב אבינועם, ובמסגרתו הם מעצבים גופי תאורה שנושאים את מה שהפך לסימן ההיכר שלה - תבניות תלת־ממד בדגמים שונים.
"זו טכניקה של דפוס משי בשינויים קלים, שבמקור קרו לי בעצם בטעות", מסבירה בר. "אני ממשיכה לחפש את הטעויות, וזה בא לי בקלות כי אני בן אדם די מעופף. מה שמאפשר את הדפוס הוא פולימר שמתקשה בחום על בדים רכים. הוא יוצר אינסוף דימויים כי כל בד מגיב אחרת".
את אמנית או מעצבת?
"נדרש לי קצת זמן, אבל היום אני מגדירה את עצמי בעיקר כמעצבת. זה מה שהכי מעניין אותי וזה גם מה שמפרנס. מנגד, האמנות היא החלק בעבודה שמאפשר לי לעשות דברים ללא לקוח וללא מגבלות. משם בדרך כלל מגיעים הרעיונות החופשיים, שאותם אני גונבת אחר כך בחזרה לעיצוב המסחרי".
ואת גם מנהלת עסק. איך זה מסתדר?
"רוב הזמן שלי מוקדש באמת לניהול העסק, ואני מעסיקה היום שתי עובדות במשרה חלקית. מתן שירות ללקוחות הוא חלק חשוב ביותר, ואת זה לא לומדים בבית ספר לעיצוב. בשנתיים הראשונות חשבתי הרבה על נטישה, אבל היום אני נהנית מניהול העסק".
ארץ קשוחה
מוצריה של בר נמכרים בארץ בחנויות עיצוב כמו טולמנ'ס ואסופה ודרך המיזם החברתי Heartistshop, אבל את רובם היא מוכרת בחו"ל דרך חנות ב־Etsy ואתרים ומפיצים מקומיים. מחירי הכריות נעים בין210 ל־450 שקל ושל גופי התאורה של SALT בין1,550 ל־2,340 שקל.
"למכור בארץ זה קשה יותר", היא מספרת. "השוק קטן והמחירים שלי לא מאוד נמוכים. בגלל זה הרבה מעצבים ישראלים הופכים גם ליצרנים וגם למנהלי השיווק. היום כל הסכרים פתוחים, וזה מדהים שדברים נמכרים טוב כל כך בחו"ל דרך האינטרנט. אלה גם מוצרים שמצטלמים טוב, וזה חלק חשוב מהעניין".
ומה החלום הבא?
"התשוקה שלי היום היא בכיוון של ריהוט. מלבד זאת, השאיפה היא להשתתף בשנה הבאה בשבוע העיצוב בשטוקהולם".