"הכוונה היא להציע בילוי אלטרנטיבי"
קובי מידן עורך ומנחה סדרת הרצאות חדשה שתיערך בזאפה ותנסה לפנות לקהל קצת אחר. בתוכנית: להעלות על הבמה את שלמה ארצי כדי לדבר ולא לשיר
"אני מרשה לעצמי להגיד שזה רעיון נהדר כי הוא לא שלי", צוחק קובי מידן. "בחמש השנים האחרונות יש פריחה גדולה של מסגרות שבהן אנשים באים להקשיב להרצאות שונות, ושמתי לב שיש ניסיון להגיע בצורה פתוחה יותר לדברים. כבר הרבה זמן אני חושב איך אפשר להרחיב את הקהל בהרצאות, לצאת מהדפוסים הרגילים, אבל לא היה לי משהו ספציפי בראש, אני יזם זעיר".
הרעיון המנצח הגיע לבסוף מטדי הפקות. "שמחתי שטמירה ירדני פנתה אליי", אומר מידן. ב־15 במרץ תושק הסדרה "מדברים בזאפה" — תשעה מפגשים והרצאות בניהולו האמנותי ובהנחייתו של מידן, בהשתתפות אישים מובילים בתחומם שיבואו לשתף את הקהל על כוס בירה ברגעים פרטיים ותובנות מחייהם ועבודתם. את הסדרה, שתיערך במועדון הזאפה בהרצליה באווירה לא פורמלית, יפתח ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, ובהמשך יעלו ויבואו ירון לונדון, שלמה ארצי, הרב יובל הכהן אשרוב, אביתר בנאי, רביב דרוקר, פרופ' רון שחר, אתגר קרת, אילנה דיין ופרופ' דן אריאלי.
"נוצר דיבור משותף"
הרעיון, אומר מידן, הוא ליצור סדרת הרצאות מעמיקות שהמסגרת תיתן להן הקשר אחר. "יוצאים בערב לבילוי, אבל במקום לראות הופעה או סרט באים ומרחיבים את הדעת", הוא מסביר. "ניסיתי לשלב ברשימת הדוברים גם אנשים שפחות רגילים להרצות, כמו שלמה ארצי ואביתר בנאי. הרצון הוא שיבואו אנשים שעד היום אולי לא הלכו להרצאות אבל יש להם סקרנות אינטלקטואלית, הקהל של הזאפות".
היה קשה לגייס את שלמה ארצי? הוא בדרך כלל לא עושה דברים כאלה.
"הוא לא נענה מיד אבל זה גם לא היה קשה. נוצר דיבור משותף כדי לראות אם המסגרת מתאימה ונכונה לו ואם הוא יודע מה הוא רוצה להגיד בה. שלמה הוא אדם שיש לו הרבה מה להגיד, ואני חושב שהחלטנו בסוף על פורמט שהוא לא בדיוק הרצאה פרונטלית אבל גם לא ראיון. אני אהיה איתו, אבל 95% מהדיבור יהיה שלו".
כל אחד מתשעת המפגשים (95 שקל למפגש) יהיה שונה באופיו מקודמו, בהתאם להרצאה והמרצה. "בחלק מהמקרים אני רק אגיד כמה דברי פתיחה ושאלה או שתיים בסוף", אומר מידן, "במקרה של ירון לונדון, למשל, הוא ידבר ואני אהיה על הבמה ומדי פעם אנווט. זה לא יהיה ראיון והוא אפילו יקרא מהספר הנפלא שלו. כל ערב ייראה קצת אחרת".
לשחק עם הפורמט
השוק הישראלי מציע מגוון אירועי תרבות והרצאות לקהל הרחב בתחומים שונים, ובכל זאת מידן מקווה ומאמין שהאווירה, רוח הדברים ואפילו צורת הישיבה של הזאפה יקנו לסדרה ייחודיות. "אנחנו רוצים לשחק עם הפורמט. זו יכולה להיות התחלה של משהו באמת מקסים, זה נורא מדליק. הכוונה היא להציע בילוי אלטרנטיבי, בילוי שהוא טיול אינטלקטואלי. אני רוצה להוציא את הקהל למסע מחשבתי, ואני מקווה ומאמין שזה יעבוד".
עד כמה זה שונה מראיון בטלוויזיה?
"זה אחר. כשאני רואה את הקהל ממרחק 2 מטרים, ואני יכול להתייחס לאנשים ולשמוע הערות — זה עושה את זה לאירוע דו־צדדי".