ניר הוד קטן הביתה
בעולם זה כבר מקובל: יצירות אמנות הופכות לחפצים כדי לאפשר לכל מי שרוצה ליהנות מהן. עכשיו, לראשונה, מגיע ענף המרצ'נדייז גם לאמנים ישראלים
רבים מהמבקרים ביריד "צבע טרי" שייפתח הערב ייצאו ממנו, כנראה, בתחושת החמצה. כל כך הרבה יצירות אמנות יפות למכירה, אבל בואו נודה בזה - מרביתנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחזור עם אחת מהן הביתה, גם אם מדובר ביצירות הפחות יקרות שיוצגו בחממת האמנים העצמאיים.
אחד הפרויקטים החדשים ביריד 2014, מיזם האמנות "ויטרינה", ינסה לתת מענה לתחושה הזאת ולאפשר למבקר לצאת עם משהו ביד. "בעולם האמנות הבינלאומי מכירת מרצ'נדייז היא תופעה נפוצה ופופולרית, כי כשרואים תערוכה רוצים לרכוש בסופה משהו למזכרת", אומרת דנה גילרמן, אוצרת המיזם ומבקרת אמנות.
- "Miniature Outside my Window", צדוק בן דוד, 465 שקל
- "ללא כותרת", אורי קצנשטיין. 1,000 שקל
- מחברת, גיא ינאי. 45 שקל
- "Side Line", חנה סהר. 1,800/1,400 שקל
- סט קעקועים, ונילה רויאל. 60 שקל
- "The Night You Left", ניר הוד. מהדורה שחורה 480 שקל, מוזהבת 550 שקל
- "ספינה N28", ניר אדוני. 2,360 שקל
ואכן, הצצה לאתרי האינטרנט של אמנים מובילים, כמו דמיאן הירסט, טרייסי אמין או ג'ף קונס, מגלה חנות וירטואלית שבה אפשר לרכוש פריטים בעיצובם - מגלויות ועטים תמורת כמה דולרים או ליש"ט ועד כלי בית והדפסים באלפים ואף יותר. גם הגלריות הנחשבות בעולם, כמו גלריה גגוזיאן למשל, מציעות חנות וירטואלית באתר שלהן.
"10 עד 3,000 שקל"
גילרמן הקימה את ויטרינה לפני כשנה וחצי עם סיביל גולדפיינר, מבעלות רשת קום איל פו, והמיזם שוכן דרך קבע בחלל המותג בנמל תל אביב. ביריד "צבע טרי" תציע ויטרינה פריטים ב־10 עד 3,000 שקל - הזולים שבהם יהיו מדבקות קעקוע של האמן ניר הוד, שחי ופועל בניו יורק. "אני עובדת איתו באופן די רציף, והוא אלוף המרצ'נדייז. לקחנו דימוי של פרח שעולה בלהבות מתוך התערוכה האחרונה שלו בניו יורק, ועשינו ממנו מהדורה של 1,000 קעקועים שיימכרו ב־10 שקלים האחד. בנוסף, נמכור מחברות בעיצובם של שני אמנים ישראלים מובילים, גיא ינאי וזויה צ'רקסקי, ב־45 שקל".
למה האמנים האלה?
"כי העשייה שלהם מתאימה מאוד לסוג כזה של אירוע. יצירות צבעוניות, חכמות, שמדברות לכולם. לא מושגיים מדי".
האמנים לא חושבים שזה "מוזיל" את ערכם?
"הם אוהבים את זה מאוד, ואם מסתכלים על השדה הבינלאומי מגלים שזה גם רווחי. אלה אובייקטים שימושיים שמיוצרים בתהליך תעשייתי פשוט למדי, לא בעבודת יד. הבעיה היא שבארץ אין עדיין מקומות שמתמקצעים בזה, ולכן היינו צריכים לייצר חלק בחו"ל".
"קטן הוא לא פחות טוב"
המיזם יציע ביריד גם יצירות אמנות במחירים מגוונים. למשל, אפשר יהיה לרכוש עבודת חיתוך מתכת של ניר אדוני שיוצרה ב־15 עותקים תמורת 2,360 שקל לאחת, עבודות קרטון של ליאת לבני שיוצרו בשבעה עותקים ב־2,000 שקל לאחת, וגם עבודות במהדורות בודדות, כמו צלחות פורצלן של דנה יואלי ב־1,420 שקל לאחת.
"אני מנסה להטמיע את הרעיון שקטן הוא לא בהכרח פחות טוב", מסבירה גילרמן. "דווקא בעבודות אמנות קטנות ממדים יש הרבה פעמים משהו הרבה יותר מדויק ומזוקק".