$
אופנה

רק קצת: המינימליזם מגיע לארון הבגדים

היה ברור שזה יגיע: חדרי ארונות מפוצצים ואינספור נעליים - אאוט. הטרנד החדש של הסתפקות במלתחה מינימליסטית חוסך כסף וזמן, ויש כאלה שטוענים שאפילו משחרר ממתחים. העולם שוב מגלה את מה שהצרפתים יודעים כבר מזמן

תמרה וולמן 09:2930.06.14

כששומעים את צירוף המילים "מינימליזם" ו"אופנה" האסוציאציה המיידית היא גזרות נקיות, זיקוק צורני ומיעוט בפרטים, אולם בשנים האחרונות מתפתח שיח על מינימליזם אופנתי מסוג אחר - ארון מינימליסטי, מלתחת קפסולה, או במילים אחרות, התנהלות עם מעט בגדים.

 

מה שהחל כחלק ממגמה רחבה יותר של צמצום צרכני, שנולד בזמנים שבהם משבר כלכלי רודף משבר כלכלי, קיבל סיוע מבאזז אופנתי אחר של העת האחרונה, ה"נורמקור" - טרנד המראה הרגיל, הנורמלי והממוצע, שמקדש שפיות אופנתית ומהווה בסיס איתן לרעיון המלתחה המצומצת.

 

בשבוע שעבר אפילו מעצבת־העל מיוצ'ה פראדה הביעה תמיכה כשאמרה בראיון שנערך מאחורי הקלעים של תצוגת הגברים שלה לאביב 2015 כי כעת היא רוצה לעצב "משהו אמיתי. אלה לא זמנים להשתגע".

 

אחת היוזמות המובילות להפצת רעיון המלתחה המצומצמת היא Project 333 - יוזמה של קורטני קארבר, אמריקאית שהפכה לנושאת הבשורה של פחות זה יותר. ב־2006, בהיותה בכירה בענף הפרסום, היא אובחנה כחולה בטרשת נפוצה, ואחרי שהובהר לה כי מתח עלול להחמיר את המחלה, החליטה להיפטר מכל מה שמוסיף מתח לחייה: מחובות כספיים ועד בלגן בבית. כשהבינה שגם המלתחה שלה היא גורם מערער, החליטה לצמצם אותה ל־33 פריטים, שאותם תרענן מדי שלושה חודשים בהתאם לעונה - לא כולל פריטים בעלי ערך סנטימנטלי, הלבשה תחתונה ובגדי אימון. כך החל ב־2010 פרויקט 333, אתגר המינימליזם האופנתי, שהפך כיום לתנועה סוחפת עם יותר מ־13 אלף חברים בפייסבוק. הארון שאנו מבקרים בו מדי יום, מעידה קארבר, הוא צעד ראשון בדרך ליישום פילוסופיית הצמצום בתחומים נוספים. בראיון לאתר של אופרה ווינפרי סיפרה: "אף לא אחד מזיכרונותיי המאושרים קשור לחפץ שבבעלותי".

 

ארון מינמליסטי. יש כאלה שמסתפקים ב-10 פריטים בלבד ארון מינמליסטי. יש כאלה שמסתפקים ב-10 פריטים בלבד צילום: שאטרסטוק

 

ומה כולל ארון הקפסולה המושלם? קארבר טוענת שאין כזה. עד שלא מתנסים, לא יודעים. הדבר החשוב ביותר, לטעמה, הוא לזכור כי לא מדובר באתגר של כוח סבל, ולכן אם הבגדים התבלו צריך להחליף אותם, אם נעליים הן נקודת התורפה שלכם - אל תכללו אותן במניין הפריטים, ואם 33 נשמע לכם מספר דמיוני, לכו על 50. את מי שמדאיגה סוגיית הסטייל קארבר מרגיעה, ומספרת שמאז שהחלה בפרויקט היא מקבלת יותר מחמאות מבעבר, משום שהבחירות שלה מדויקות יותר והיא נמנעת מליפול קורבן לטרנדים חולפים.

 

במקום לבזבז זמן על מיון וחיפוש חפצים, אפשר להתפנות למה שבאמת רוצים לעשות במקום לבזבז זמן על מיון וחיפוש חפצים, אפשר להתפנות למה שבאמת רוצים לעשות צילום: שאטרסטוק

 

10 פריטים בלבד

 

באתר CNN התפרסמה החודש כתבה שכותרתה "10 פריטים במשך שנה: גישה מינימליסטית לאופנה", שנפתחה בסיפורו של מאט סוויני, טייס בחיל האוויר הקנדי, שהבחין כי אחד הנושאים הפופולריים בפורומים על אופנת גברים הוא "מה היית בוחר לו יכולת ללבוש רק מראה אחד לשארית חייך?".

 

השאלה הובילה אותו לבחון בעין ביקורתית את ארונו הפרטי, והדיון ההיפותטי הפך לניסוי אמיתי: מתחילת החודש צמצם סוויני את מלתחתו לעשרה פריטים, לא כולל הלבשה תחתונה ומעילים, והחליט להסתפק בה בשנה הקרובה. "פחות חפצים מאפשרים יותר חופש", כתב בבלוג שלו. "במקום לבזבז זמן פנוי על מיון חפצים, סידורם וחיפוש חפצים מסוימים בין אחרים, אתה יכול להקדיש יותר זמן לדברים שאתה באמת רוצה לעשות".

 

גם ג'ניפר ל' סקוט, בלוגרית בהאפינגטון פוסט, בחרה במלתחת עשרת הפריטים, אלא שהיא נחשפה לנושא כשהיתה סטודנטית זרה בפריז. כשהחלה לכתוב על כך בבלוג היא ציינה כי בצרפת זו אינה מגמה אופנתית חדשה, מאחר שהצרפתים נוהגים ממילא לקנות פחות בגדים - אך מדויקים ואיכותיים יותר. המשפחה שבביתה התגוררה, למשל, הקצתה לה רק עשרה קולבים בארון, משום ש"זה כנראה מה שהמאדאם חשבה שאצטרך".

 

קורטני קארבר. 33 פריטים קורטני קארבר. 33 פריטים

 

הסביבה אדישה לשינוי

 

המונח "המלתחה הצרפתית" הוא כיום שם קוד לגישה הגורסת כי גרעין המלתחה הוא פריטים בסיסיים ואיכותיים, ובכל עונה מרחיבים אותו בחמישה פריטים חדשים לכל היותר. כאן מדובר בחשיבה אסטרטגית ממש על המלתחה: במה להשקיע, אילו טרנדים ישרדו ומה ישלים את המלתחה הקיימת. זהו תהליך אוצרותי מתפתח, שמבטל סיפוקים מיידיים.

 

בין אם מדובר ב־33 או בעשרה פריטים, אותן מסקנות עולות מכל היוזמות והגישות לנושא: כל המשתתפים בפרויקטים השונים גילו כי ההתנסות קלה משהעריכו תחילה, שהצמצום משחרר, ושהסביבה אדישה לשינוי שנראה להם דרמטי.

 

כולם גם העידו על אותו גמול: פחות זמן מבוזבז מול הארון, היצמדות לבגדים האהובים ביותר, חיסכון כספי, היכרות טובה יותר עם עצמך ועם טעמך ולפחות מראית עין של סדר ושליטה. "בסופו של דבר", אמרה אחת המרואיינות בכתבה שעסקה במגמה, "אנשים שמים לב למה שאנחנו לובשים רק אם זה רע מאוד או ממש מדהים".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x