המקומות הכי חמים על הגלובוס
עושים מדיטציה על האיסט ריבר, אוכלים בלוקיישן הכי שווה בפריז, נחשפים לטבע הדרום־אמריקאי בפנמה סיטי
ניו יורק: התצפית המושלמת על העיר
40 שנה אחרי שתוכנן, נחנך לאחרונה בניו יורק פארק ארבע החירויות. הפארק הוא מחווה לפ"ד רוזוולט (FDR) - הנשיא ה־32 של ארצות הברית שהגדיר ב־1941 את ארבע חירויות היסוד: חירות הביטוי, חירות הדת, חירות ממחסור וחירות מפחד. הפארק המקסים והזערורי (16 דונם, כמחצית משטחו של גן הוורדים בירושלים) ממוקם בקצהו המחודד של אי שקרוי גם הוא על שמו של רוזוולט, בלב האיסט ריבר, וצופה אל מנהטן.
הפארק תוכנן עוד בשנות השבעים בידי האדריכל לואיס קאן, אולם מותו של קאן דחה את הקמתו; רק ב־2010 החליטו בעיריית ניו יורק ליישם את התוכניות המקוריות. הסבלנות השתלמה: המבקרים הכתירו את הפארק החדש כהישג ארכיטקטוני וציבורי, ומעריכים שיהפוך לאחד מציוני הדרך הבולטים בעיר וללב הרוחני שלה - חלל ציבורי הדומה לחרטום ספינה ומתאים להרהורים ומדיטציה. הפארק כולל משטחי דשא ועצים, ובקצהו הנושק למים כיכר מוקפת גושי גרניט עצומים, ובלבה פסל ברונזה של רוזוולט.
פנמה סיטי: הביוספרה של פרנק גרי
חבל הארץ המפותל המחבר בין אמריקה הצפונית לדרומית הוא גשר יבשתי צר עם תנאי אקלים ייחודיים, שהפכו אותו למפגש יבשות מרתק - ולאחד המקומות בעלי המגוון הביולוגי הגדול בעולם. את המגוון הזה חוגג מוזיאון חדש ומפואר המוקם בימים אלו בפנמה סיטי, שעל המבנה שלו הופקד האדריכל הכוכב פרנק גרי. ביו־מיוזיאום (Biomuseum) משתרע על פני 4,000 מ"ר, והקמתו החלה כבר לפני יותר מעשור. גרי יצר מבנה רב־שכבות במראה המזוהה כל כך עם עבודתו, ושכבר הפך מבנים כמו מוזיאון גוגנהיים בבילבאו לאטרקציה עולמית. הפעם הוא השתמש במגוון צבעים שהופכים את המבנה לבולט למרחוק גם לעיני המפליגים בתעלת פנמה הסמוכה. בתכנון התצוגה נעזר צוות המוזיאון במדענים ממוזיאון הסמיתסוניאן ומאוניברסיטת פנמה.
פריז: פאי על אי בלב העיר
המטבח הצרפתי ממשיך להתפתח ולהשתבח. Le Sergent Recruteur ("הסמל המגייס") שנפתחה לאחרונה כבר זוכה להלל מהמבקרים. המסעדה ממוקמת בבניין צר ועתיק בן 600 שנה על האי הציורי איל סן לואי שבנהר הסֵן, ממש בלב העיר. על העיצוב הופקד המעצב הספרדי הנחשב חיימה חיון, שיצר חלל מודרני אלגנטי שמשתלב היטב במורשת של המקום: התקרה מצופה קורות עץ בהירות, מהן תלויות נברשות מוזהבות, ופסלים ועבודות אמנות של חיון מפוזרים מסביב.
על המטבח הופקד השף אנטוני בונה, שיצר מנות קוסמופוליטיות המבוססות על המטבח הצרפתי המסורתי. לסועדים לא מוגש תפריט: הם שומעים מהמלצר פירוט על המנות המוצעות באותו ערב, ויכולים לבחור בין לברק עם ערמונים המוגש על ריזוטו כמהין לבנות לבין פאי פיטיבייה (Pithivier) קלאסי, ממולא בכבד אווז ומוגש עם חתיכות כמהין שחורות גדולות. המחירים בהתאם: 95–145 יורו לארוחה.
איטליה: רכבת החלומות
שיתוף פעולה בין בכירים בפרארי ובטודס הביא לשדרוג מרחף של חוויית הנסיעה באיטליה: AGV Italo היא רכבת סופר־מהירה ומלאת סטייל שמקשרת בין שמונה ערים, ובהן מילאנו ורומא, ונוסעת במהירות של 360 קמ"ש.
לונג איילנד: המוזיאון הכפרי
משרד האדריכלים השוויצרי המוערך הרצוג ודה־מרון אחראי על עיצוב מבנה חדש למוזיאון פאריש לאמנות אמריקאית בלונג איילנד. המבנה תוכנן בהשראת סטודיות מקומיים של אמנים, ומתוך כוונה שישתלב בנוף הכפרי הירוק.
parrishart.org
לונדון: משקף אחד, הרבה סטייל
אימפריית הסטייל של "מונוקל" מתרחבת: המגזין שהפך לסמל של טעם טוב פותח בית קפה בסמוך למשרדיו בלונדון. התפריט יתבסס על מנות שכתבי "מונוקל" טעמו ברחבי העולם.
מדריד: אמנות בבית המטבחיים
מאטאדרו, מרכז אמנות עכשווית חדש ומושקע במדריד, הוקם בבניין ענק ששימש בתחילת המאה שעברה בית מטבחיים. במקום מוצגות תערוכות ומתקיימים קונצרטים.
www.mataderomadrid.org