המקומות הכי חמים על הגלובוס
אוכלים חיידקים בדנמרק, סופגים אמנות בצרפת, קוראים ספרים בהולנד
מונפלייה: אבני החיים של זאהה חדיד
לאחר שמונה שנים של תכנון והכנות נחנך בנובמבר בדרום צרפת מבנה מרשים בתכנונה של זאהה חדיד. "פיירוויב" (Pierresvives, עירוב של המילים "אבנים" ו"חיים" הלקוח מכתביו של ההומניסט הצרפתי פרנסואה ראבלה) הוא מבנה עצום עשוי בטון וזכוכית, במראה גלי המאפיין את האדריכלית הכוכבת. הוא נבנה כחלק מהמיתוג מחדש של העיר הדרומית והפיכתה למרכז לתרבות וספורט, ומאכלס ספריית מולטימדיה, חללי תצוגה, אודיטוריום, מרכזי כנסים, ארכיון ציבורי ענק ומרכז ספורט.
"אני אוהבת את הפרויקט הזה; הוא משלב נוף, קווים והתפצלויות, עץ של ידע והתמודדות עם החיים כאן", ניסתה חדיד להסביר את הרעיונות שמאחורי העיצוב. למרות זאת, חלק מהמבקרים טענו כי המבנה חסר את הזרימה האסתטית הנעימה שמאפיינת מבנים אחרונים שיצרה כמו מוזיאון MAXXI ברומא, וכי הספיק להתיישן בזמן שעבר מאז תכנונו.
במקביל השיקה חדיד בבייג'ינג את גלקסי סוהו — קומפלקס ענק המיועד למסחר, משרדים ובידור, המשתרע על פני 330 אלף מ"ר. הקומפלקס מעוצב בצורה זורמת ומעוגלת המכבדת לדברי האדריכלית את הטיפולוגיה האורבנית ההיסטורית של סין.
is.gd/pierresvives
קופנהגן: נמלים נימוחות בנומה
אחרי שזכתה שלוש שנים ברציפות בתואר "המסעדה הטובה בעולם" החליטה נומה, המסעדה הנורדית של השף רנה רזדפי, לחדש את פניה. המיקום אמנם לא השתנה - מחסן עתיק ששימש את הנמל - אולם במהלך הקיץ נשכר סטודיו העיצוב המקומי Space כדי להעניק לנומה מראה חדש. ב־Space השתדלו לקרב את המסעדה עוד יותר למקורותיה הצפוניים, בהתאם לסגנון הבישול של השף רדזפי, והשתמשו בחומרים טבעיים כמו אלון, אבן ועור.
במקביל עובר גם התפריט רענון. רדזפי כבר הפך את המטבח הנורדי החדש, המבוסס על חומרי גלם עונתיים מקומיים, לטרנד לוהט, וסחף אלפי חובבי קולינריה שנהרו לטעום מנות כמו שורש סלרי צלוי בחמאת עזים ורוטב כמהין. כעת הוא עבר להתנסות בשמרים, בחיידקים, ואפילו בנמלים חיות. "זה משנה את ההרכב הכימי של המזון", הוא נרגש. "אחרי חודשים רבים של ניסויים בחיידקים מתקבל קסם".
על השילוב של נמלים בתפריט עמל רדזפי כשנתיים: "זה נחשב טאבו, והלקוחות היו מבועתים. התאכזבתי ונאלצנו להפסיק להגיש אותן", הוא מודה. אבל לאט לאט התגובות השתנו, והנמלים מוצעות כעת באחת ממנות הפתיח וגם באחד הקינוחים, לצד אוכמניות. "מטריד לראות את המרכיב המרכזי במנה שלך מטפס על עלה כרוב בשעה שאתה מנסה להכניס אותו לפיך", כתב מבקר בריטי מופתע, אבל הוסיף כי "כשאתה נוגס בנמלים משתחרר טעם לימוני קליל".
noma.dk
רוטרדם: ספרות שקופה
בפרבר אפרורי של רוטרדם נפתחה לאחרונה ספרייה ציבורית מפוארת בעיצוב חדשני. בלב המרכז המסחרי של רובע שפאייקניסֵה (Spijkenisse), על שטח של 9.3 דונם, הוקמה הספרייה שקיבלה בצדק את השם בּוּקנבֵּרג, כלומר "הר הספר". על התכנון עטור השבחים אחראי משרד הארכיטקטים המקומי MVRDV, שיצר מבנה בן חמש קומות מזכוכית וקורות עץ שנראה כמו בית הולנדי מסורתי, ובו 70 אלף ספרים המסודרים על מאות מדפים. השימוש בזכוכית הופך את תכולת המבנה לגלויה למרחוק, מתוך כוונה שהמראה יהפוך להזמנה לקריאה עבור תושבי האזור. במתחם ישנם גם מרכז לחינוך ירוק, בית קפה וחנויות.
is.gd/bookmountain
ניו יורק: הבית החדש של הנטס
מרכז ברקליס, אצטדיון חדש ומרשים, הוא המבנה המרכזי בפרויקט נדל"ן ופיתוח עצום שמוקם בברוקלין בעלות של 4.9 מיליארד דולר. המרכז, המיועד לאירועי ספורט, ועידות וקונצרטים, נפתח בסדרת הופעות של ג'יי.זי וישמש המגרש הביתי של קבוצת הכדורסל הברוקלין נטס.
barclayscenter.com
אוסלו: אמנות מודרנית בקצה הפיורד
בחודש שעבר נפתח באוסלו מוזיאון לאמנות עכשווית בתכנון האדריכל רנצו פיאנו. המוזיאון נמצא בקצהו של פיורד, וכולל שני מבנים שביניהם עוברת תעלת מים. מוצג בו אוסף מרשים של עבודות של אמנים כמו דמיאן הירסט וג'ף קונץ.
afmuseet.no
לונדון: הידד להיפסטרים
"אופנינג סרמוני", יקירת ההיפסטרים הניו־יורקים, פתחה שלוחה מעבר לאוקיינוס. מה שהחל כחנות פופ־אפ לזמן האולימפיאדה הפך למשכן קבוע בסמוך לקובנט גרדן. לצד מעצבים המזוהים עם המותג, החנות מוכרת גם אופנה מתוצרתם של מעצבים בריטים וקוריאנים.
openingceremony.us
לאס וגאס: מלון סושי
נובו, רשת מסעדות היוקרה היפניות, פותחת מלון ראשון מתוך שישה מתוכננים בלאס וגאס. המלון כולל 180 חדרים ומסעדה, שאת הסושי המובחר שלה אפשר יהיה לקבל ישירות לחדר.
nobuhotels.com