לידיעת הצמחונים: מסעדות גורמה בחו"ל
מוס פטריות לצד פנקייק טרגון בלונדון, גספצ'ו ליים ושקדים בברלין ופאד תאי עם קוקוס טרי בניו יורק. "כלכליסט" סוקר מטבחי עילית בעולם על טהרת הצומח
הגורל הקולינרי המשמים, שהיה בעבר מנת חלקם של צמחונים במסעדות, כלל בעיקר קציצות טופו יבשושיות ופסטות חסרות השראה. אבל צמחונות אינה מחייבת ויתור על חוויות קולינריות - גם לא כשמטיילים בחו"ל. מסעדות צמחוניות וטבעוניות, אחדות מהן ותיקות מאוד ואחרות חדשות, מציעות את חוויית המטבח הצמחוני במלואה, כולל מנות מוקפדות העשויות ממיטב חומרי הגלם ושימוש יצירתי בטעמים ובמרקמים. "כלכליסט" ממליץ על מטבחי עילית צמחוניים.
לונדון: Vanilla Black
בירת בריטניה היא גן עדן לצמחונים, הודות לשפע מסעדות אתניות מצוינות. אך גם בתחום הגורמה נטול הבשר ישנן כמה אופציות מעולות. אחת מהן היא ונילה בלאק, מסעדה מהודרת שמגישה מטבח יצירתי ומרתק שעשוי להלהיב אפילו קרניבורים. השף אנדרו דארג מפליא לעשות שימוש מקסימלי בחומרי הגלם שהמטבח הצמחוני מאפשר, כולל גבינות מקומיות משובחות, ירקות, פירות, עשבי תיבול ותבלינים מקוריים, המעניקים למנות טוויסט מיוחד.
בתפריט: חביצה מביצי ברווז; מוס פטריות מטוגן עם פנקייק טרגון; פנקוטה חמה של אגוזי מלך עם כופתאות עשויות מגבינת סטילטון כחולה; גלידת גבינת ברי עם קרמבל של סמבוק שחור ואגוזי לוז. פרטים: 26–35 ליש"ט לסועד. vanillablack.co.uk.
ניו יורק: Candle 79
קנדל 79 היא אחת האופציות הטרנדיות ביותר במנהטן. היא התחילה את דרכה כדוכן מיצים ב־1979, והתרחבה ב־2003 כדי להציע חוויה שיקית ועדכנית יותר, הכוללת גם בר. התפריט פה לא רק צמחוני, אלא על טהרת הטבעונות, ומציע לצד מנות אלגנטיות גם מבחר קוקטיילים, יינות ומשקאות סאקה טבעוניים. סגנון המטבח שואב השראה ממטבחים רבים באסיה ובמזרח התיכון, ומציע מנות בהשפעה הודית, תאילנדית ובניחוח מרוקאי.
בתפריט: סייטן צלוי ברוטב צ'ימיצ'ורי עם קרם חזרת; פאד תאי עם קוקוס טרי; רולים של ירקות באצות נורי עם ג'ינג'ר כבוש, אבוקדו ווסאבי, איולי צ'יפוטלה ורוטב תמרי־ג'ינג'ר; מאפה אפונה מרוקאי עם קארי פלפלים אדומים וקוקוס, צ'טני אפרסקים וג'ינג'ר ושקדים קלויים. פרטים: 30–45 דולר לסועד. candle79.com.
סן פרנסיסקו: Greens
המסעדה הצופה לנמל שוכנת במבנה ששימש בעבר כמחסן וכיום מאכלס יותר מ־50 ארגונים שאינם למטרות רווח. היא נפתחה ב־1979 והיתה אחת המסעדות הצמחוניות הראשונות בארצות הברית. כיום המסעדה מחזיקה בשדות של גידולים אקולוגיים, והשפית אנני סמרוויל מציעה תפריט עונתי רענן וססגוני, המתבסס על התוצרת המקומית הטרייה.
בתפריט: מאפי תירס וריקוטה עם עשבי תיבול ברוטב רומסקו, קרם פרש וסלט עשבים; ספרינג רול עם טופו צלוי ואטריות אורז ברוטב בוטנים; מרק גזר וכרישה עם קרם פרש תפוזים ועירית; עוגת ג'ינג'ר, פקאן ואגסים עם גלידת וניל. פרטים: 30–55 דולר לסועד. greensrestaurant.com.
טולדו, ספרד: Madre Tierra
המסעדה הצמחונית הראשונה בטולדו מגישה תפריט על טהרת חומרי הגלם האורגניים, כולל מבחר יפה של יינות וסוגי תה. חומרי הגלם גדלים כולם בחוות אקולוגיות באזור, בשיטות גידול אורגניות מסורתיות, וכוללים שפע ירקות עונתיים, דגנים וקטניות, גבינות ותחליפי בשר טבעוניים.
בתפריט: סושי צמחוני במילוי גזר, מלפפון, תירס וגבינת שמנת; מרק בטטה עם גבינת ברי; ריזוטו של דלעת ושום בתנור; מדליוני תרד עם פרמז'ן ורוטב פלפלים; המבורגר צמחוני עם גבינה מותכת, חרדל, בצל על הפלנצ'ה ורוטב ברביקיו. פרטים: 20–30 יורו לסועד. restaurantemadretierra.com.
ברלין: La Mano Verde
מסעדה טבעונית שמאמינה באג'נדת האוכל הנא (Raw Food), וידועה בזכות ה־Smoothies שלה - שייקים המבוססים על ירקות ופירות חיים, המתיימרים להבטיח בריאות ואון, אם לא חיי נצח של ממש. למרות הפילוסופיה המונחתת על הסועד מכל פינה, כדאי בהחלט לעצור כאן לארוחה, בעיקר בזכות ההשקעה בחומרי גלם משובחים וההייפ האופנתי שהופך אותה לאחד המקומות הנכונים בברלין. חלק מהמנות אינן מבושלות כלל, בהתאם לפילוסופיית הבית, ואחרות נטולות גלוטן, מה שמאפשר לצמחונים וטבעונים מז'אנרים שונים ליהנות כאן ממבחר גדול של אופציות.
בתפריט: גספצ'ו של ליים ושקדים עם אבוקדו, צ'ילי וקוקוס; סלט ממבחר אצות עם ג'ינג'ר, בוטנים מקורמלים ורוטב ליים וקוקוס; רביולי הבית ממולא בדלעת ובצנוברים, בזיגוג מרווה ופרג; בצק פילו ממולא בירקות טריים ברוטב קארי ירוק. פרטים: 15–30 יורו לסועד. lamanoverdeberlin.com.
ציריך: Haus Hiltl
הטוענת לכתר המסעדה הצמחונית הוותיקה ביותר באירופה מגישה משנת 1898 תפריט צמחוני באווירה אירופית מסורתית, כולל מפות לבנות וכלי כסף, והמחירים בהתאם. התפריט כולל שחזור צמחוני של קלאסיקות אירופיות, לצד מנות השואבות השראה ממטבחים אקזוטיים. הוא גם מסומן עד לרמת האובססיה, ומאפשר התמצאות בכל מרכיבי המנות, למי שמעוניינים לדעת בדיוק מה הם מכניסים לפה. אפשר לאכול במסעדה רחבת הידיים או להתרווח בלאונג', לעשות סיור מודרך במטבח ואפילו להירשם לאחת מסדנאות הבישול הצמחוניות המוצעות במקום.
בתפריט: ספגטי קרבונרה עם טופו מעושן, ביצים אורגניות, פרמז'ן ואפונה טרייה; מגש טאלי הודי, כולל מבחר מנות ירק, גבינות ומטבלים; סטרוגונוף פטריות עם שמנת חמוצה; שניצל קורדון בלו וסייטן, גבינת פטה ותרד; סלט איטלקי של רוקט, עגבניות מיובשות, פרמז'ן וצנוברים קלויים; בופה ענק של אכול כפי יכולתך, עם סלטים ומנות חמות וקרות. פרטים: 30–60 פרנק שוויצרי לסועד. hiltl.ch.
אמסטרדם: Betty's
מסעדה צמחונית המגישה תפריט יומי מתחלף, המבוסס על תוצרת אורגנית. כאן לא תקבלו ערימה של אורז עם עדשים ברוטב טחינה, אלא מטבח פשוט אך מוקפד, שיספק גם את מי שאינו מורגל במטבח הצמחוני. שימו לב ששעות הפתיחה קצת מוזרות - בימי רביעי עד שבת מ־17:00 עד 22:30 (המטבח נסגר מוקדם יותר), ובשבתות מ־11:30 עד 16:00 במתכונת של בית קפה המגיש כריכים, עוגות ומשקאות חמים.
בתפריט: אין תפריט, אלא מבחר משתנה של שתיים־שלוש ראשונות ושתיים־שלוש עיקריות, המוגשות לפי רצון השף. בין המנות: מרק אבוקדו קר; שיפוד טופו עם קוויאר חצילים; תפוחי אדמה אפויים במלח ים; קישואים בגריל ברוטב יוגורט ומנטה; לזניה ממוצרלה טרייה, רוטב עגבניות טריות, טפנד זיתים עם לחם שאור. פרטים: 25–35 יורו לסועד. bettys.nl.