פלונטר שף
הסכסוך שנחשף ב"כלכליסט" בין יונתן רושפלד לבעלי קבוצת עדי'ס לייף סטייל הוא תוצר של מערכת היחסים העדינה בין השפים ליזמי המסעדנות, שבה יש לכולם מה להפסיד - השפים את המסעדות והבעלים את המוניטין
הסועדים הפוקדים את מסעדת הרברט סמואל, מסעדת הדגל של קבוצת עדי'ס לייף סטייל, לא מודעים להשלכות שיש לסכסוך שנחשף ב"כלכליסט" בין השף מייסד המסעדה, יונתן רושפלד, לבעלי הקבוצה. בעדי'ס לייף סטייל טוענים שרושפלד שותף במסעדה.
אך ממסמכי רשם החברות המעודכנים לדצמבר 2010 עולה כי רושפלד אינו מחזיק מניות בקבוצה המחזיקה בבעלות על המסעדה. כך שאם תתרחש הפרידה בינו ובין הקבוצה, הוא עלול להישאר בלי מסעדת הרברט סמואל ובלי שאר העסקים הקולינריים של הקבוצה - טאפאס בר אחד העם ומסעדת יבנה מונטיפיורי. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת ההסכם עם הקבוצה, קיבל רושפלד אופציה לקניית אחוזים בחברה, אך הוא לא מימש אותה.
היום אמור לחזור לארץ עדי שטראוס, מבעלי הקבוצה, והוא צפוי להכריע בסכסוך שיקבע את עתידו של שף הצמרת.
הסכסוך הזה מסעיר את ברנז'ת המסעדנים בארץ. בנוסף להתרגשות הרגילה שסיפור מסוג זה מעורר, הפרשה נוגעת בעצב רגיש - מצבם של השפים הכוכבים מול המשקיעים שלהם. המצב הזה לעתים מציב אותם בנקודת חולשה אל מול בעלי ההון המחזיקים לרוב בשליטה על העסקים.
יחסי תלות
הסידור של העסקת שפים כוכבים כשכירים או כבעלי מניות זוטרים במסעדות נפוץ בארץ. "תשעים אחוז ממסעדות השפים מציגות את השפים שלהן כשף ובעלים, אבל לרוב מדובר בשף שזרקו לו חמישה או עשרה אחוזים. זה מין קטע כזה, לתת לשף הרגשה טובה, אבל המשמעות היא שאפשר 'לדלל' את השפים מהשותפות בקלות בכל רגע נתון", מסביר רפי כהן, השף והבעלים היחיד של מסעדת רפאל. לדברי כהן, "העסקת שף בשכירות במסעדת שף או העסקת שף שהוא שותף באחוזים בודדים מסוכנות לבעלים וגם לשף. כל צד יכול להחליט ללכת, והצד השני יהיה בבעיה".
"בין מסעדן לשף יש יחסי תלות. זה לא משנה אם השף שותף בחמישה אחוז ים או בחמישים אחוז", מסכים מסעדן אחר. "כל עוד שני הצדדים מבינים את זה ופועלים במשותף, הכל יעבוד. אבל אם, כמו במקרה שנוצר כאן, הצדדים פונים אחד נגד השני, שניהם בבעיה מאוד גדולה".
איציק המל, מבעלי מסעדת מסה, מספר שהשף אביב משה שותף במסעדה מסה מהיום שבו הוחזרה ההשקעה במסעדה. הוא לא מוכן לחשוף את אחוזי השותפות, אבל אומר: "אני מאוד מאמין בשותפות. השף אמור להביא את הכישרון שלו, ועל ידי הכישרון שלו העסק מחזיר את ההשקעה ומאותו רגע הוא שותף. שותף מתנהג אחרת משכיר. ההתנהגות אחרת והמחויבות אחרת".
שותף משמעותי
ירון שלו, השף של מסעדת טוטו, נכנס כשותף משמעותי במסעדה שנה לאחר שהחליף את השף מנה שטרום. "אני לא עובד כשף שכיר", מצהיר שלו. "ביום שבו נכנסתי לטוטו קיבלתי אופציה לשותפות שהתממשה תוך שנה. זה הרבה יותר נכון. המחויבות שלי לעסק, החיבור שלי לעסק, זה עסק שהוא גם שלי בכל מובן". רועי קפלן, מבעלי טוטו, רואה בשותפות משמעותית של השף יתרון גם עבורו: "אני מאמין שמסעדה היא עסק שפותחים להרבה זמן. ואם היא מזוהה עם השף שלה, השף חייב להיות שותף משמעותי". לדברי מסעדן אחר: "ברגע שהכל עובד טוב, זה לא משנה אם השף שותף או לא, כי כולם מרוויחים. אם רושפלד היה היום שותף של הקבוצה הוא היה עשוי להיתקע איתם. ככה הוא יכול להגיד להם תודה ולהתראות, ולמצוא משקיעים אחרים".
ל"כלכליסט" נודע שבקבוצה מחפשים שף שיכנס לנעליו של רושפלד. ההחלטה על המשך הדרך אמורה להתקבל בפגישה שתיערך היום עם שטראוס.
כרגע, ברנז'ת המסעדנים עסוקה בעיקר בשאלה מי המפסיד הגדול מהסיפור הזה. "רושפלד הוא המפסיד הגדול", קובע שף אחד. להם יש הרבה כסף, לו אין". אבל לא כולם שותפים לדעה הזאת. "שטראוס הם המפסידים, רושפלד הוא גאון קולינרי ושף מאוד ורסטילי. מחר הוא יכול לגייס משקיעים אחרים ולפתוח מסעדה באיזה ז'אנר שיתחשק לו", טוען שף אחר. אבל אולי מיטיב להגדיר את המצב מקורב לרושפלד שאומר: "כל הצדדים מפסידים.
עדי שטראוס, עם התפקיד החדש בדירקטוריון שטראוס, לא במצב שבו הוא יכול להרשות לעצמו להתלכלך בשערוריות. מצד שני גם רושפלד לא צריך את הבלגן הזה למוניטין שלו. זו היתה יכולה להיות קבוצת מסעדנות אדירה, ואם היא תתפרק כולם יפסידו". רושפלד סירב להגיב לאמור בכתבה. מדובר עדי'ס לייף סטייל נמסר בתגובה כי רושפלד הוא שותף בקבוצת עדי'ס לייף סטייל. בתקופה הקרובה, בעקבות השתתפותו בתוכנית הטלוויזיה החדשה "מאסטר שף" ובעקבות הספר החדש שהוא כותב, פינה לעצמו מעט זמן לטובת העניין. המסעדות של הקבוצה ממשיכות להתנהל כרגיל על ידי הצוות המקצועי שלהן.