7 המתחמים הכי שווים בעולם
איפה כדאי לאכול, לקנות ולבלות ב-2011 - "כלכליסט" ממפה את הרחובות המעודכנים בערים המובילות וממליץ על מקומות שרק מקומיים מכירים
ברלין: כיכר Boxhagener ברובע פרידריכסהיין
אחרי שרובע מיטה התייקר והתמלא יאפים צעירים, הגיע תורו של פרידריכסהיין - רובע פועלים במזרח העיר, שנכבש בידי צעירים בעלי רוח חדשה. אחד המקומות המרכזיים בו הוא כיכר בוקסהאגנר, המכונה בחיבה "בוקסי" ומשרתת את מגוון תושבי השכונה, בהם הורים צעירים, סטודנטים וותיקי הרפובליקה המזרח־גרמנית, שחיים בשלום זה עם זה תחת גפן הקפיטליזם.
ברחובות שסביבה יש גלריות, בתי קולנוע ומועדונים, ובכיכר עצמה מתארח מדי יום ראשון שוק פשפשים מוצלח. בין דוכני התקליטים, הספרים, הבגדים והחפצים לבית אפשר לצפות במופעי רחוב, או לפוש באחד מאין ספור בתי האוכל בסביבה.
נקודות ציון: אחד מבתי הקפה הנעימים הוא Szimpla, שמקורו בבודפשט. ביום שמשי אי אפשר לראות את המדרכה סביבו, וביום חורפי הוא משמש מפלט חמים ואינטימי במידה מפני הצינה הברלינאית. הקפה מרוהט באקלקטיות ומציע ארוחות בוקר, עוגות הונגריות ומיני משקאות. מדי פעם מתקיימות בו הופעות. szimpla.de.
בהמשך הרחוב תמצאו את PackAttack, חנות תיקים בעבודת יד, שמציעה מבחר תיקי מסנג'ר וארנקים עשויים יריעות PVC, עור, קנבס וחומרים המשמשים לתפירת מפרשים. התיקים זמינים גם בהתאמה אישית. לכל אחד ממגוון התיקים והאביזרים (26–69 יורו) מצורף שיר. packattack.de.
מעבר לכביש נמצאת Kjole Guld, חנות בגדים ואביזרים לבית בעיצוב סקנדינבי. החנות, במראה כפרי־רומנטי, מציגה בגדי מעצבים של המותגים The Barn, Cream, Noa Noa, Flying A ואחרים. kjoleguld.de.
אם מתחשק לכם ארוחה בשרית משובחת וגם מהירה יחסית, נסו את Kreuzburger, מסעדת המבורגרים שממוקמת ב־Grünberger Straße 52. במסעדה מציעים גם מבחר המבורגרים צמחונים (כמו גם צ'יפס שמנמנים) שיערבו לחכם של מאותגרים קרניבורית.
ניו יורק: שדרת בדפורד בשכונת וויליאמסבורג, ברוקלין
אם וויליאמסבורג היא בירת ההיפסטרים של ארה"ב, כפי שאוהבים להתרברב בלוגרים אמריקאים, הרי שמתחם צפון שדרת בדפורד בשכונה הוא לצורך העניין בניין העירייה. המגניבות של ניו יורק משנה מקום בזריזות. פעם זה היה הסוהו, אחר כך הלואר איסט סייד. היום דווקא השכונה התעשיתיית והמסוכנת לשעבר היא שמקבצת את הריכוז הגבוה בעולם של טיפוסים מגניבים, צמחוניים ואופנתיים (בדרך כלל עם הורים עשירים).
נקודות ציון: המרחק הקצר ממנהטן (תחנה אחת בתחתית) וריכוז ההייפ הופכים את בדפורד ליעד שאין כמותו, עם אין ספור מסעדות ובתי קפה כמו Blue Bottle או פיצריית Fornino, שמגישה פיצה עם תוספות היישר מהחממה של השף וריח כמהין שמציף את המסעדה. שווים ביקור גם הברים והמועדונים (Zebulon ו־Knitiing Factory), החנויות (בוטיק העיצוב Future Perfect וחנות השוקולד של האחים Mast) - או כפי שכתבו לורן ג'ונסטון ולינדה פרני מהבלוג amNY: “המקבץ ההולך וגדל של חנויות שהפכו את שדרת בדפורד ליעד שופינג עמוס באופציות מדליקות".
מילאנו: Corso di Porta Ticinese
בעוד התיירים גודשים את מתחם הקניות הסמוך לדומו, המקומיים ואיטלקים מעודכנים אחרים נוהרים ל־Corso di Porta Ticinese. התחלת הרחוב באזור תעלות המים של נביליו, שם יש שוקי עתיקות ויד שנייה הנערכים מדי יום ראשון האחרון בחודש. כשהרחוב עובר בשער טיצ'ינו הוא נעשה צר ושקט יותר, עד שהוא מגיע לוויה טורינו שבמרכז העיר. מי שמתגעגע לרחוב שינקין בימי זוהרו ירגיש פה בבית.
נקודות ציון: החנויות פה שונות מאוד מרשתות האופנה האיטלקיות, כמו דולצ'ה וגבאנה או ארמאני. Ethic, למשל, היא חנות שמייצרת הכל באיטליה, וחנות המותג הברזילאי Osklen בנויה בצורה מאורכת, ובחלקה האחורי מוצעים הדילים, כמו ג'ינס ב־40 יורו.
בצמוד לשער העיר העתיקה שוכנת גלידריית Grom, שתורים ארוכים משתרכים בכניסה אליה. מומלץ לנסות את הטעם ונילה סיציליאנית (2 יורו לשני טעמים), ואחר כך לעבור לכיכר כנסיית סן לורנצו מג'ורה, שבה נערכים בערבים קונצרטים. בסמוך גם סטודיו אופנתי לקעקועים, Claudio Pittan Tattoo, וחנות של רהיטי רוש בובאה.
בשעות הערב המוקדמות מגיעים לאזור צעירים, שמתגודדים מחוץ לברים ומעשנים או נהנים באחת המסעדות או בבתי הקפה. אחד המקומות החביבים על המקומיים הוא הגינה הפנימית של Trattoria Toscana, שמציעה ארוחת ערב טוסקנית ורומנטית לאור נרות, בחצר עם המזרקה.
אמסטרדם: הארלם (Haarlemmerstraat) בשכונת יורדאן (Jordaan)
רחוב הארלם נמצא במרחק הליכה מהתחנה המרכזית של אמסטרדם. במשך היום הוא מלא בשופוהוליקים שעוברים בין החנויות, בעיקר היפסטרים מקומיים, אבל גם תיירים צעירים כבר מתחילים להגיע לאזור הבוטיקים המתפתח, וכל מי שמכיר את הרחוב נוטש את רחובות קלבר (Kalverstraat) ולידס (Leidsestraat) שבמרכז העיר. הרחוב ממשיך בחציית גשר גם ל־Haarlemmerdijk, ויחד הם משלבים תרבות וצריכה.
בהארלם ההולנדית יש יותר מ־200 חנויות מכל הסוגים, ברים ומסעדות, כך שרק צריך להחליט איפה להשאיר את הכסף, ואפשר גם לעצור, לשבת ולהסתכל איך רוכבי האופניים כמעט ודורסים את הולכי הרגל המסכנים.
נקודות ציון: K interior, רשת הולנדית של מעצבים מקומיים שמציעה תחת קורת גג אחת בגדים ואביזרי אופנה, גאדג'טים, צעצועים, כלי מטבח ועוד. http://tinyurl.com/2u6vlyc.
Unlimited Delicious היא חנות שוקולד שמדיפה ריח מתוק היישר מהסדנה הפתוחה, ואין אפשרות לעמוד בפיתוי. והפיתוי כולל פרלינים בטעמי גראפה, תה יסמין ותה ציילון, תפוז וציפורן, פלפל ורוד, הל, מלח ושאר תבלינים. לצדם מוצעות גם עוגות מדהימות, ובקיץ מכינים גם גלידה משובחת. www.unlimiteddelicious.nl.
ברחוב יש אמנם מסעדות מכל הסוגים, כולל מעדניית טאפאס ושתי מסעדות תאילנדיות, אבל המוסד הקולינרי המוכר והמהנה בו היא פיצרייה, The Pizza Bakkers. גם היא חלק מרשת הולנדית אבל נחשבת לאיטלקית אמיתית, כך מספרים, כי בכירי המאפיה המקומיים בחרו לשבת דווקא כאן וליהנות מפיצה הנאפית בתנור ויין טוב המיובא מאיטליה. אם תצליחו לעמוד בפני הריח שמזכיר גז - לכו על סלט כמהין מעולה המוגש במקום. www.depizzabakkers.nl.
מול הספק־פיצריה ספק־מסעדה איטלקית ממוקם הקולנוע הכי שווה באמסטרדם, The Movies. הוא פעיל משנת 1912 ומעוצב בסגנון אר־דקו. אפשר להעביר בו ערב שלם, לשבת בבית קפה־מסעדה באולם הכניסה ולאחר מכן להיכנס לסרט. לפעמים מוקרנים הסרטים גם ב־22:30, שעה מומלצת למי שאוהב את האולם שלו פרטי. www.themovies.nl.
ברצלונה: Passeig del Born בשכונת El Born
אופנתי מהודר, פאנקי, שיקי, צעיר ועדכני הם רק חלק מהתיאורים של אחת השכונות הנכונות ביותר בברצלונה, אל בורן. במרחק דקות ספורות מהכאוס של Las Ramblas וקו החוף הצפוף, אל בורן הוא מפלט עבור תיירים ומקומיים כאחד - מאופיין באנשים לבושים היטב, משלב ישן עם חדש בגלריות אמנות, חנויות אופנה ועיצוב, פאבים מסורתיים, אוכל איכותי ועוד. הרחובות Carrer de la Princessa ו־Carrer del’Argenteria מלאים בחנויות מסקרנות, אבל גם ברחובות הקטנים יותר יש פנינים נסתרות. עיקר המוניטין של האזור מקורו בחנויות יד שנייה, שם אפשר למצוא פריטים ייחודיים במחירים סבירים. במרכז השכונה נמצא רחוב Passeig del Born, שבהיסטוריה המקומית שימש מוקד חגיגות ציבוריות. הרחוב הקצר עמוס במסעדות, ברים ובתי קפה, ובשעות הערב מקבל חיים חדשים כשהמקומיים מגיעים לבלות שם.
נקודות ציון: ב־ Passeig del Born נמצא Etxart & Panno, מותג אופנה שנוסד ב־1988 ומתמחה בקולקציות נשים איכותיות. www.etxartpanno.com.
עוד תמצאו את Tascón Zapaterías, חנות נעליים לגברים ונשים שמתמחה במותגי קז'ואל כקאמפר וטימברלנד, אך מציעה גם נעלי ערב איכותיות. www.tascon.es.
גם הרחובות הסמוכים לבורן מלאים אטרקציות: ברחוב Placa de la Llana נמצאת La Lentejuela, חנות יד שנייה לנשים חובבות אופנה וחנויות וינטג', שמציעה גם כלי בית ורהיטים. www.lalentejuela.com.
Casa Gispert היא מעדנייה מסורתית המוכרת מעדנים בסגנון ים־תיכוני ברחוב Calle dels Sombrerers. העיצוב המקורי נשאר מאז נפתח המקום ב־1851. www.casagispert.com.
מסעדת Cuines de Santa Caterina ממוקמת בתוך שוק אוכל. התפריט משתנה בהתאם להיצע היומי, והאוכל מוגש על פי מהירות ההכנה. אי אפשר להזמין מקום מראש, אבל שווה לחכות. www.cuinessantacaterina.com.
WaWas, חנות מזכרות המשתנה מעונה לעונה, מציעה פריטים שעוצבו ויוצרו בעיר, כמו ספר בישול של טאפאס, צילומי ברצלונה, בגדי ילדים ומיני הפתעות קטנות. www.wawasbarcelona.com.
לונדון: Walton Street באזור Knightsbridge
Walton Street הוא לא קמדן, וגם לא הרחובות שפורחים במזרח לונדון בשנים האחרונות. כאן לא תפגשו קהל צעיר והיפי, או מחירים סבירים גם לתיירים מישראל. אבל מי שמחפש את המתחם החם הנוכחי (אחרי נוטינג היל ורחוב ברקלי, עם הסניף המפורסם של נובו) ימצא כאן הכל לקהל היעד האנין: גלריות, חנויות אופנה יוקרתיות ובוטיקים של מעצבים, מסעדות שמככבות במדורי הקולינריה ובר סטייליסטי במיוחד.
נקודות ציון: Percy Bass היא חנות עיצוב שמאחוריה עומד צוות של שמונה מעצבי פנים שמגיעים ממקומות שונים בעולם, ומציעים מטמורפוזה לבית (התאמת טפטים, החלפת וילונות וריפוד כורסאות) וגם מבחר אביזרים בריטיים להפליא. www.percybass.com.
Scalini נחשבת לאחת המסעדות האיטלקיות הטובות בלונדון, וגובה מחירים בהתאם לביקוש (40 ליש"ט לאדם, לפני שהזמנתם כוס יין). בתמורה מקבלים פסטות למתקדמים (לינגוויני לובסטר) ופיצות אציליות, משובצות בפיסות של טרטופו. www.restaurantscalini.com.
Jak’s הוא בר בריאות שמציע ארוחות קלות על טהרת האורגני, ובמחירים שפויים יחסית לבירה הבריטית (10–20 ליש"ט לאדם, 15 ליש"ט לבקבוק יין). www.jakswaltonstreet.com.
Eclipse הוא בר טרנדי שבעקבות ההצלחה ברחוב וולטון נפתחו שני סניפים נוספים שלו, בברצלונה ובמרכז לונדון. ועם כל הכבוד לאלכוהול (קוקטיילים מושקעים), למוזיקה (די.ג'ייז ידועים בסופי שבוע) ולאוכל (נשנושים מהמטבח היפני), מוכרים בו בעיקר אווירה. מ־22:00 וצפונה הסיכוי להיכנס אפסי, לכן מומלץ להגיע מוקדם ולפתוח את הערב במשקה שהפך לסמל המקום: מרטיני אבטיח. www.eclipse-ventures.co.
בבוטיק EH Life Style מבטיחים שמכאן תצאו עם תספורת שדורשת מינימום תחזוקה. במקום גם רוקחים צבעי שיער עמידים במיוחד ובשמים בהתאמה אישית ומציעים מגוון מוצרי טיפוח ושאר מתנות מפנקות. www.ehlifestyle.co.uk.
בעקבות Dragon of Walton, חנות רהיטים וצעצועים לילדים, שהתחבבה על משפחת המלוכה והופקדה על עיצוב חדרו של הנסיך וויליאם, צצו ברחוב חנויות אופנה שפונות לגיל הרך. בשבת בבוקר אפשר לראות ברחוב אמהות על עגלותיהן המעוצבות, שמחפשות שמלת משי או חליפה עבור הצאצאים. מבין החנויות, Patrizia Wigan מציעה את הקולקציה הבריטית והמהודרת ביותר. www.patriziawigan.com.
Bryce Aime, חנות הדגל של המעצב הצרפתי, שסלבריטאיות כמו האחיות הילטון לובשות את יצירותיו, מציעה חוויית קנייה בחלל גדול ומעוצב בשחור־לבן. bryce-danice-aime.com.
טוקיו: אאוימה דורי (Aoyama Dori) ברובע אאוימה
בטוקיו המבולגנת עשרות מרכזים, מיליון כפרים שחברו להם יחד. כל מארחת ישראלית עבדה ברופונגי דורי, רובע התיירים, וכל פאשניסטה עברה ברובע הרג'וקו, שם נקבעים הטרנדים. לרחובות ולסמטאות אין תמיד שמות, לפעמים יש מספרים ועוברי אורח שמסבירים לאן לפנות.
מי שמחפש את המסורת היפנית (המעט מיושנת) לא יגיע לרובע האופנתי אאוימה, שנקרא גם "דרך 246". האזור שבו כדאי לבקר מתחיל בתחנת שיבויה במערב ומסתיים במזרח אקסאקה (אקסאקה מיצקו), לכיוון ארמון הקיסר.
נקודות ציון: מלון ניו אוטני (New Otani), סניף של רשת מלונות פאר יפנית. במלון, שנבנה ב־1964 והיה אז הגבוה במגדלי טוקיו, גן יפני בן 400 שנה, המשתרע על פני יותר מ־40 דונם ובו גשר ומוטיבים מסורתיים. רבים מתושבי האזור (יפנים עשירים או עובדי השגרירויות הזרות המתגוררים ברובע) מגיעים למקום רק בשביל הביקור בגן.
במורד הרחוב אפשר לראות הרבה נשים עשירות ומשועממות. אלה יבקרו במסעדת Nataraj, שמציעה מטעמים צמחוניים מהמטבח ההודי באווירה אינטימית. www.nataraj.co.jp.
במרחק סמטה אחת משם אפשר לפקוד את בית הקפה הטבעוני־אורגני Pure Café, ולראות שם רק בנות, מנשנשות סנדביץ' סלק וחמאת בוטנים. www.pure-cafe.com.
מאפייה מופלאה ברחוב היא דר אקורד (Der Akkord), ששמה הגרמני בולט בנוף היפני. שם תוכלו למצוא לחם שבמובנים יפניים נחשב מפתיע, כיוון שאין בו שומן מן החי. המאפייה שייכת לאיש עסקים לשעבר, שהיום מייצר לחמים אורגניים בלי קמח וסוכר, ומגדל שאור בשיטות מסורתיות. www.der-akkord.jp/english.htm.
חובבי העיצוב (והקניות) ישמחו להגיע לשערי החנות מוג'י, רשת יפנית שהפכה עם השנים לבינלאומית ומחזיקה סניפים באירופה. הרשת מציעה צעצועים, כלי בית, גאדג'טים ושלל פיצ'יפקעס, מהסוג המעוצב ומעורר הקנאה. www.muji.com.
צומת מרכזי חולק אאוימה דורי עם אומוטסנדו דורי, רחוב מותגי היוקרה. אפשר למצוא פה את פראדה ואיב סאן לורן, גוצ'י וארמאני, והכל במחירים שיצדיקו את התדמית היקרה שדבקה בטוקיו.
וכדי לסיים עם טעם מתוק בפה, אפשר להרחיק לכיוון שיבויה ולהיכנס לסניף בית השוקולד הצרפתי לה מזון דו שוקולה, שהיה הראשון מחוץ לגבולות צרפת. www.lamaisonduchocolat.com.