$
פנאי

המלחמה של רוקה

מיהם הבעלים של החברה מברמודה שמבקשת לפנות את מסעדת היוקרה מהרצליה פיתוח? בעלי המסעדה טוענים כי מדובר בדפנה רקנאטי, בתו של ליאון, ובבעלה טום קפלן, אך מקורבי המשפחה ונציגיה מקפידים לשמור על עמימות

גלי וולוצקי וענת רואה 11:5113.10.10

הקהל האמיד הגודש את מסעדת רוקה, הממוקמת על חוף הים בהרצליה פיתוח, ומתענג על הספייסי טונה ורוחות הסתיו המלטפות, לא יודע שבבית המשפט בתל אביב מתחולל זה שנתיים קרב רווי יצרים - טלנובלה אמיתית - על עתיד המסעדה. המאבק הזה ניטש בין חברת וילה מאריס, הבעלים של רוקה, לבין חברת סיבריז לימיטד, הרשומה בברמודה, וקשור לכאורה לאחת ממשפחות אצולת הממון הישראלית.

 

על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", מאחורי החברה בברמודה עומדים לכאורה דפנה רקנאטי, בתו של ליאון רקנאטי, ובעלה טום קפלן, איש עסקים ומיליונר ניו־יורקי מוכר, שעיקר עסקיו בארה"ב. קפלן הוא גם דודו של גומא אגייר, הספונסר לשעבר של בית"ר ירושלים. קפלן עלה לכותרות כשהגיש נגד אחיינו לפני כשנה וחצי תביעה בטענה שהוא חייב לו מיליוני דולרים. מעורבותם של בני הזוג רקנאטי בפרשה מוכחשת על ידי מקורביהם, אך היא עוברת כחוט השני בפרשה כולה.

 

מסעדת רוקה, הממוקמת ברחוב רמת ים 8, נפתחה ב־2005, בתקופה שבה הקרקע היתה בבעלות חברות בשליטת יולי עופר. ב־2006 נמכר המגרש שעליו ממוקמת רוקה לחברת סיבריז לימיטד, שמניותיה מוחזקות בנאמנות, כך שאי אפשר לברר את זהות בעליה. במהלך 2009 הגישה סיבריז לימיטד, באמצעות עו"ד רמי מנוח, תביעה לפינויה של המסעדה. לפני כשלושה חודשים נתנה השופטת עידית ברקוביץ מבית משפט השלום בתל אביב פסק דין נגד המסעדה, שהורה על פינויה עד תחילת אוקטובר. נכון לימים אלו רוקה עובדת כרגיל. בחודש שעבר הגישה המסעדה בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין, כך שתוכל להמשיך ולהישאר בנכס עד להכרעה בערעור. סיבריז לימיטד הודיעה באמצעות משרדו של פרופ' יובל לוי על התנגדותה. אתמול הגישה המסעדה ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בניסיון לבטל את הגזירה.

 

200 מיליון שקל

 

מה היתה הסיבה לבקשת הפינוי? ובכן, על פי כתב התביעה שהוגש לבית המשפט, העילה היתה הפרת הסכם השכירות. התובעת טענה כי וילה מאריס העבירה את מניותיה לחברת יו.סי.אר יוניברסל קומפני, בניגוד להסכם השכירות, בלא קבלת אישור מראש ובכתב מסיבריז לימיטד. הנתבעת, באמצעות עו"ד עדי בראונשטיין ממשרד חיים צדוק, הכחישה את הטענות בדבר הפרת ההסכם. לטענתה היא הודיעה לבעלת הקרקע על העסקה במועד. כמו כן טענה שהתביעה הוגשה ממניעים פסולים, ושפינויה יגרום לקריסתה הכלכלית, בלי שתהיה לה יכולת לכסות את חובותיה לנושים.

 

מסעדת רוקה. "ניצחון של רוקה יאפשר לתושבי מדינת ישראל ליהנות מנוף הים" מסעדת רוקה. "ניצחון של רוקה יאפשר לתושבי מדינת ישראל ליהנות מנוף הים" צילום: דימטרי שבצ'ינקו

 

בשלב העדויות העיד אבי לוי, מנהל חברת האחים עופר נכסים, הבעלים הקודמים של הקרקע, על מצב הנכס לפני שהמסעדה חתמה על הסכם השכירות: "הנכס היה נטוש, הוא לא היה במצב ראוי לאכלוס". רוקה טענה כי השקיעה בנכס מיליוני שקלים.

 

סוגיה נוספת שעלתה בדיונים היתה תשלום דמי השכירות. כתב התביעה חשף את סכום השכירות ששילמה המסעדה לבעלי הנכס: כ־100 אלף שקל בחודש. התובעת טענה כי המסעדה לא שילמה את דמי השכירות במשך תשעה חודשים. המסעדה טענה בתגובה כי הפסיקה לשלם רק ממועד הגשת תביעת הפינוי. במשפט נחשף גם שווי העסקה לרכישת המגרש ושני מגרשים צמודים לו, שגם אותם רכשה סיבריז לימיטד - 200 מיליון שקל ששולמו לאחים עופר ולהכשרת היישוב, שהיתה בעלים של המגרש הסמוך ברמת ים 4.

 

סגירת מעגל

 

כחלק מהנסיונות לבסס את הטענה בדבר מניעים פסולים, ניסתה רוקה לחשוף את זהותם של בעלי סיבריז לימיטד. בשלב ההוכחות הוצג מכתב של דפנה רקנאטי ליולי עופר מ־13 ביולי 2007. במכתב היא כותבת: "רציתי להודות לך על פגישתנו ביום שני בצהריים. הגעתי לפגישה נסערת, כיוון שחששתי כי חזרת בך מהסיכום אליו הגענו. אתה יודע כמה הנכס חשוב לי - ולא מבחינה מסחרית. כל כך שמחתי כששמעתי את דבריך הכנים, כי אתה עומד מאחורי הסיכום אליו הגענו. בעלי ואני עבדנו קשה כדי להגיע ליום בו נוכל לרכוש את השטחים בהם גדלתי. קשה לבטא את אושרנו. זה ממש סגירת מעגל עבורנו". המכתב הוצג בבית המשפט לעו"ד רמי מנוח, שייצג את סיבריז לימיטד בתחילת המשפט, ולאחר שסירב לחשוף את העומדים מאחורי החברה הרשומה בברמודה, הפך במהלך ההליכים לנציגה ואף העיד מטעמה. מנוח זיהה את המכתב, אך קבע שהוא שייך לעסקה אחרת שנעשתה ברמת ים 6, נכס שגם אותו רכשה סיבריז לימיטד.

 

האם ייתכן שסיבריז לימיטד היא בעלים של שני המגרשים ולדפנה רקנאטי יש קשר רק לאחד מהם? כשמנסים לברר למה התכוונה רקנאטי במשפט "זה ממש סגירת מעגל עבורנו", נשאבים להיסטוריה של משפחת רקנאטי: דניאל רקנאטי, סבה של דפנה, התגורר במגרש ברמת ים 8, שעליו ממוקמת רוקה. אחת מהטענות שהעלתה המסעדה היתה שדניאל רקנאטי, אחיה של דפנה, שבעבר היה שותף בבר בשם ברברל'ה בהרצליה פיתוח, מעוניין לפתוח במקום מסעדה או בר. התובעת הכחישה טענה זו. טענה נוספת של המסעדה היתה שבני משפחת רקנאטי מתכוונים להקים מלון, לאחר שיקבלו היתרי בנייה.

 

את מאבק ההישרדות של המסעדה צובע הבעלים, סטיב לוק, בירוק: "ניצחון של רוקה יהווה ניצחון של תושבי מדינת ישראל הרוצים ליהנות מנוף הים. רחוב רמת ים בהרצליה פיתוח נועד לבתי קפה או מסעדות, ולא לחומות. המיליארדר מאמריקה והגברת רקנאטי לא יצליחו לחסום בכספם את הגישה לנוף הים. גם בחוף פלמחים הראתה צעירה אמיצה איך היא יכולה לנצח כרישי נדל"ן".

 

גיתם מגיבים

 

אם ימשיך לוק במאבק הסביבתי, סיבריז לימיטד ודאי תיעזר בשירותי משרד יחסי הציבור גיתם, שמייצג אותה בפרשה כסוג של פרונט מן. במהלך הניסיונות של "כלכליסט" לחשוף מי עומד מאחורי החברה, שוחחנו עם דניאל רקנאטי וביקשנו שיגיב בשם אחותו. הוא הפנה אותנו למשה תאומים מגיתם, שלדבריו מייצג את דפנה. תאומים הפנה אותנו לעדו הר טוב ממשרדו, שמייצג את סיבריז לימיטד. הרטוב ניסח תגובה עמומה: "איננו מעוניינים להתייחס לקשר של חברת סיבריז למשפחת רקנאטי, הואיל וכל ההוראות בנוגע לניהול הנכס, לרבות בכל הקשור לפינוי המסעדה, מגיעות ממנהל הנאמנות. כך הוצגו הדברים גם בבית המשפט. בעלי המסעדה לא פעלו בהגינות הדרושה, לא קיימו את ההסכמות ואת החוזה, ולכן עליהם לפנות את מקומם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x