אתם זוכרים את השירים?
דו"ח ההשמעות של אשכולות מעלה כי הטענה בדבר קיפוח הזמרים המזרחיים בתחנות הרדיו של קול ישראל וגלי צה"ל נכונה גם ל־2010. אבל זה לא מפריע להם למלא את היכל התרבות ולחיות טוב ממוזיקה
בשנתיים האחרונות הדיון החם במוזיקה הישראלית התמקד במתח שבין אמני הרוק והזמרים הוותיקים, המוגדרים כ"ארץ ישראל הישנה והטובה" (חוה אלברשטיין נחשבת לדוברת של הקבוצה הזו), לבין כוכבי הזמר המזרחי. האחרונים ממלאים את היכל התרבות, אמפי קיסריה והיכל נוקיה בהצלחה (אם כי גם זו ספגה ירידה מסוימת בחודשים האחרונים), ומככבים בצמרת מצעדי ההורדות בסלולר; אך מדו"ח ההשמעות של חברת אשכולות לגבי האמנים העבריים המושמעים בתחנות קול ישראל, גלי צה"ל וגלגלצ, נדמה שטענתם הישנה בדבר קיפוח תרבותי והיעדר שיריהם מתחנות הרדיו הממלכתיות עדיין נכונה.
הרדיו של העם?
מהדו"ח עולה התמונה הבאה: רק שניים מתוך 30 האמנים המושמעים (ראו מסגרת) עונים על ההגדרה "זמרים מזרחיים", וגם אלו נחשבים למייצגים הוותיקים יחסית של הז'אנר, ולכאלו שכבר נתפסים כקונצנזוס: אייל גולן ושרית חדד. לקובי פרץ, משה פרץ וחבריהם אין ייצוג, או לפחות כזה הנראה לעין, בתחנות הממלכתיות. זמרים אלו אמנם מושמעים לא מעט בתחנות הרדיו האזוריות, אך אלו לא נכללות בדו"חות של אשכולות.
הנתונים הללו קוממו את מנהלי הזמרים, ורונית ארבל, המנהלת האישית של אייל גולן, אמרה בשבוע שעבר ל"כלכליסט": "תחנות הרדיו משקפות את הטעם של היושבים בהן". ואולי יש משהו בדבריהם, שכן אמנים המזוהים עם תחום הרוק, כמו ברי סחרוף (מקום 12), אסף אמדורסקי (מקום 14), אביב גדג' (מקום 16) ומאור כהן (מקום 30), מהווים יותר משליש מהרשימה. מגלי צה"ל, האחראית גם על גלגלצ ואוחזת בכוח לא מבוטל בקביעת סדר היום המוזיקלי הרדיופוני בישראל, מסרו בתגובה שהם "מנסים ללמוד את הדו"ח. יש דברים שנראים בלתי הגיוניים לכאורה, כמו היעדרו של עידן רייכל (הרכב השנה בגלגלצ ושיר העשור בגלי צה"ל) מהרשימה".
מתנת יום הולדת
עידן רייכל אמנם בחוץ, אבל שאר הרשימה לא תמוהה כפי שמבקריה מנסים לצייר אותה. לנוכחותו של כל אחד מהמופיעים בה יש הסבר, ואפילו די הגיוני. אריק איינשטיין, המככב השנה במקום הראשון, תמיד נחשב לאמן מושמע בתחנות הממלכתיות, אבל השנה מעמדו שודרג אף יותר. איינשטיין חגג השנה את יום הולדתו ה־70, וזכה לכמה תוכניות מיוחדות בין היתר ברשת ג', ושיריו הישנים עדיין מושמעים לא מעט בתוכניות פופולריות המוקדשות למוזיקה העברית, כמו "ארבע אחרי הצהריים" בגלי צה"ל. את המקום השני ברשימה תפסה ירדנה ארזי. ההסבר: כוכבת אמצע הדרך של הפופ הישראלי בשנות השמונים ביצעה השנה קאמבק עם האלבום "בושם על עורי", שכתב לה יהודה פוליקר.
פוליקר, בעבר אחד מהאמנים הפופולריים בישראל, מדורג ברשימה הרחק מאחור (מקום 18), אך סביר להניח כי בשנה הבאה ימוקם גבוה יותר. אלבומו האחרון, "אהבה על תנאי", שיצא לפני כשלושה חודשים, התקבל דווקא ללא תנאי, וזכה להצלחה מרשימה בחנויות ולהשמעות רבות ברדיו.
גם מיקומם הגבוה של שלמה ארצי ושלום חנוך, המדורגים בקביעות גם בצמרת הדו"חות של אקו"ם, אינו מפתיע. את הפופולריות של ארצי אין צורך להציג, ולגבי חנוך - אלבומו האחרון אמנם נכשל מסחרית, אך הוא חזר השנה לאלבומיו הקלאסיים בסדרת הופעות מוצלחות בהאנגר בנמל תל אביב, שזכו להדים גם ברדיו.
אמן ותיק נוסף שהשכיל השנה לחזור לשיריו הישנים הוא גידי גוב (מקום 10). "שלל שיריו", האוסף המשולש של להיטיו, הצליח מאוד בחנויות, וגוב יצא לסיבוב הופעות מצליח. גם יהודית רביץ (מקום 8) נהנית משיריה הישנים, שזוכים לחיזוק מהמופע המציין 20 שנה לאלבום "באה מאהבה", שעדיין רץ בהצלחה. רונה קינן, הנחשבת למעין יורשת ליהודית רביץ, מדורגת גבוה בשל אלבומה האחרון והמוצלח "שירים ליואל", שהוקדש לאביה, הסופר עמוס קינן, שהלך השנה לעולמו.
התחנות שנסקרות בסקר - גלי צה"ל, גלגלצ, רשת ב' ורשת ג' - זוכות לשיעורי האזנה מרשימים (25.7%, 27.9%, 28.5% ו־12.5%, בהתאמה) ביחס לתחנות המקומיות, אולי דווקא בשל ההיצמדות לקלאסיקות העבריות.
אבל, וזאת אולי השורה התחתונה האמיתית של הסקר - אין קשר בין מספר ההשמעות ברדיו לבין היכולת למלא את קיסריה או את היכל התרבות.