יבוא אישי: היכן לרכוש רהיטים מיוחדים בחו"ל
משרפרפים מבנגקוק דרך ספות ממילאנו ועד מנורות מארה"ב. "כלכליסט" נעזר באדריכלים מובילים מישראל ויוצא למסע רכישות מעוצב
אדריכלים המתלווים ללקוחות לצורך מסע רכישות רהיטים בחו"ל הפכו לתופעה שכיחה יותר בשנים האחרונות. תקצוב החיפוש אחר רהיטים מוקפדים או אתניים הפך לרכיב חשוב בשכר התכנון האדריכלי לבתי יוקרה בארץ.
הנסיעה מוקדשת בעיקר לעבודה, וקודמת לה עבודת הכנה בארץ שבמסגרתה בודקים האדריכל והלקוחות את המחירים ומכינים מסלול. בשנים האחרונות אמנם הפך המזרח הרחוק ליעד מבוקש לנסיעות בזכות המציאות שאפשר לרכוש בו, אך מרבית הנוסעים עדיין יוצאים לבירת העיצוב העולמי - מילאנו. לדברי המעצבת יולי וולמן כשלושה ימי קניות יספיקו לבית קטן, וארבעה־חמישה ימים יעשו את העבודה לבית גדול. לטיפוסים רומנטיקנים האוהבים לגדול עם הבית, מומלץ להישאר בארץ - פה בכל מקרה יש כמעט הכל.
Prince Wood Carving House, חבל קשמיר בהודו. האדריכלית ברברה ברזין ממליצה על קנייה שהיא גם טיול חווייתי ואתגרי במקצת: "בעיר סריניגר שבחבל קשמיר בהודו ניתן לשכור ספינת תענוגות על אגם דל. משם יגיעו אנשים בקאנו וייקחו אתכם לבתי חרושת המייצרים רהיטים ואביזרים בעבודת יד מעיסת נייר".
"המחירים שפויים, והצבעוניות עשירה - כמו שרק הודו מסוגלת לה. "אנשי הקאנו ייקחו אתכם גם למשפחות המייצרות רהיטים כבדים ומעט קיטשיים מעץ אגוז הודי", חותמת ברזין. למרות החששות, ההודים יארזו וישלחו וידאגו שהסחורה תגיע לארץ בשלום, ולכם נשאר רק לשלם. מכיוון שמדובר במדינה ענייה, בחבל ארץ הסובל מבעיות פוליטיות ובאנשים בעלי תרבות מיקוח מפותחת, יש לזכור שהמחיר שתתבקשו לשלם בהתחלה עשוי להיות גבוה עד פי 50 מהמחיר הסופי. מה לחפש: קופסת תכשיטים (4,000-40 שקל), כיסאות (1,600-500 שקל).
פרטים: Shiraz Road, Rainawari, srinagar. אתר: jammukashmir.nic.in.
Yothaka, בנגקוק. וולמן ביקרה פעמים רבות במזרח הרחוק, ובאחת הפעמים מצאה בבנגקוק שרפרפים צבעוניים העשויים מנייר אננס של חברת יוטקה, שלטענתה אין להשיג דומים להם. "במקור הם מוכרים אותם ככיסאות לישיבה, אבל אני משתמשת בשרפרפים הגבוהים כשידות בכניסה לבית. מעליהן תליתי תמונה, וכך נוצרה מבואת כניסה צבעונית ומיוחדת המשמשת כתחליף לשידה עם אגרטל פרחים. בשרפרפים הנמוכים יותר השתמשתי כשידת לילה לצד המיטות בחדר השינה". מה לחפש: שרפרף גבוה (1,000 שקל), שרפרף נמוך (700 שקל).
פרטים: Pong-amorn building, 1028/5 rama 4 road. אתר: www.yothaka.com
Spazio Rossana Orlandi, מילאנו. "החנות הכי מיוחדת בעולם", כך מגדיר האדריכל גדי פרידמן את המוסד המילאנזי הזה. "היא שונה מכל חנויות הרהיטים הקיימות, כי הם אוספים חפצים בודדים מכל מיני מקומות בעולם, ומציגים אותם לצד עבודות שלהם ולצד מעצבים צעירים ומעניינים".
פרידמן רכש כאן שידה בעלת שתי דלתות ושלוש מגירות העשויה ממיחזור חתיכות צבעוניות וגסות של עץ, שחוברו כמו בטאפט או משחק חשיבה. ברוח אותה השידה מוצעים בחנות גם שולחן, כונניות, שרפרפים וכיסאות בר. להמלצה מצטרף גם האדרכיל גיא וליקסון מוי סטודיו אדריכלים, ומציין שנוסף על הרהיטים אפשר למצוא בחנות גם אביזרים להשלמת עיצוב הבית - תחום שההיצע בו בארץ אינו רב ומגוון. "כל פעם שאני בחנות אני לא מתאפק וקונה לעצמי שלישיית ניירות טואלט מעוצבים", הוא מספר. גלילי הנייר מוצעים בכמה צבעים, בהם גם שחור, שיכול להשלים את עיצוב חדר השירותים והרחצה.
מה לחפש: שלישיית ניירות טואלט (10–15 יורו), שידה בגודל 240x100 ס"מ (9,500 יורו). פרטים: Via Matteo Bandello 14/16. אתר: www.rossanaorlandi.com
Rivolta, מילאנו. כאשר האדריכל גיל פישביין ממשרד גלאור־פישביין אדריכלים מחפש ללקוחותיו ריהוט עור בסגנון מודרניסטי ועכשווי, הוא לוקח אותם למילאנו. שם, לצד סיבוב בין המפעלים הגדולים של חברות נחשבות כמו B&B, הוא ממליץ לבדוק גם בחנויות המפעל של חברות עיצוב מקומיות מעט פחות מוכרות, אבל לא פחות מוצלחות. בין המפעלים האלו אפשר למצוא למשל את ריבולטה, המתמחה בריהוט מעור של מיטות, שולחנות, ספות וכורסאות. פרטים: via Caravaggio 40. אתר: .www.rivoltaelapelle.com
Yankee Craftman; West Village Trading Post, מסצ'וסטס, ארה"ב. כששרון נוימן תכננה דירה במושבה האמריקאית בגבול תל אביב־יפו, היא ריהטה אותה עם פריטי נגרות שתכננה ברוח התקופה, ובשילוב פריטים תקופתיים שנרכשו במיוחד במדינת מסצ'וסטס שבארה"ב, כיאה למקורותיה של השכונה בשלהי המאה ה־19. "קנינו גופי תאורה בדוגמת חצאיות פליסה בנות מאה, נברשת חמישה כנים מצופה כסף, משנת 1920, ורפליקה של מנורה עתיקה שתלינו מעל שולחן האוכל", מספרת נוימן.
"המיוחד בחנות הוא מגוון המנורות העצום: עתיקות, משוחזרות וגם חדשות. עיר שלמה של תאורה. בנוסף מצאנו חנות רהיטים שרכשנו בה כיסאות חדשים של כת ההאמיש, ויש בה מגוון פרטים עתיקים וחדשים. החנות נמצאת בתוך חנות גדולה, מעין קניון קטנטן, שבו הרבה דוכני עתיקות וריהוט חדש דמוי עתיק כמו כלי אוכל, חרסינות, צעצועים ותכשיטים", מסכמת נוימן. מה לחפש: גופי תאורה (50–5,000 דולר), כיסאות עתיקים (30 דולר), כיסאות חדשים של כת ההאמיש (200 דולר), מכתבה בת 100 שנה בערך (625 דולר). פרטים: חנות גופי תאורה: Yankee Craftman, Commonwealth Road, Wayland. חנות רהיטים וחפצים: West Village Trading Post, Hobart Village Mall, Main Street, W. Townsend.
לקנות בחו"ל, מהארץ
כמעט כל מה שתראו בחנויות העיצוב הנחשבות בחו"ל אפשר להשיג גם בארץ. אך מאחר שאין אפשרות לייבא את הכל ארצה, פתחו למשל טולמנ'ס והביטאט סניפים בבירות העיצוב בעולם הכוללים גם שירות של אדריכל מקומי, העורך סיבוב חנויות עם הישראלים. חברות נוספות, כמו פנטהאוז ואולטימה, קלטו את הפוטנציאל והצטרפו לטרנד. בנסיעות אלה היתרונות הם אריזה והובלה במכולה אחת מחנויות שונות, העברה קלה במכס, אפסון זמני עד למעבר לדירה, והעיקר - אחריות למוצרים על ידי החנות בארץ. כך קורה שאם הזמנתם ריפוד והוא התלכלך בדרך, או ציר נשבר, או שברצונכם להחליף פריט מסוים - החנויות הישראליות יעשו זאת עבורכם ביעילות.
יתרון נוסף טמון בכוח הקנייה של החנות, המוביל על פי רוב לרכישת המוצר במחיר נמוך יותר. עם זאת, יש לזכור שחנויות בחו"ל שיש להן יבואנים בארץ לא ימכרו באופן פרטי לישראלים.
פרטים: טולמנ'ס, המנופים 3 הרצליה, טל': 09-8899040; הביטאט, שנקר 5 הרצליה, טל': 09-9571951; פנטהאוז, שלבים 14 יפו, טל': 03-6830913; אולטימה, געש, טל': 09-9621744.