$
מוסף באזז מרץ 2010

פטיש לבקבוקים

מכירות פומביות של יינות מזרימות מיליונים לקופותיהם של בתי המכירות. האם זה שווה? רק אלוהים והקונה שמעז לפתוח את הבקבוק יודעים מה טיבו של יין אחרי 140 שנות התיישנות

שלמה פפירבלט 08:0417.03.10

בחודש שעבר נקבע שיא (זמני) לשנת 2010 בענף המכירות הפומביות: איש עסקים סיני רכש בהונג קונג בקבוק מגנום של שאטו פטרוס - אולי היקב היוקרתי ביותר בהיסטוריה - מבציר 1982 במחיר המטורף של 56 אלף דולר; 30 אלף דולר יותר מהמחיר הקטלוגי שלו טרם המכירה. המכירה הזאת, כמו רבות אחרות, התנהלה באמצעות מחלקת היין של חברת המכירות הפומביות סותביס, הממוקמת בלונדון ונחשבת למקצועית מסוגה בתחום. מומחית היין סרנה סוטקליף, המנהלת את עסקי היין של החברה, מארגנת לאורך כל השנה מכירות בסניפי סותביס בלונדון, בניו יורק ובהונג קונג. ב־2008, למשל, היא מכרה יינות במכירות פומביות בסכום כולל של 44 מיליון דולר.

 

מגנום של שאטו פטרוס. 56 אלף דולר מגנום של שאטו פטרוס. 56 אלף דולר צילום: בלומברג
חבל בורגונייה, צרפת. קבוצת רכישה

 

המבקרים בעיר בון, בירת היין של חבל בורגונייה הצרפתי, אינם יכולים שלא להבחין בגג הצפחה המתנשא, המעוטר מעשה תשבץ נאה, של בית החולים העתיק הוספיס דה בון. פה מתקיימת מאז אמצע המאה ה־19 מכירת היינות הפומבית המפורסמת ביותר, המקבצת אליה סוחרים וחובבי יין מצרפת ומרחבי העולם וזוכה לסיקור תקשורתי כאילו היתה לפחות משחק גמר בכדורגל.

 

מה לבית חולים וליין? בשנת 1443, בימי שלטונו של פיליפ השלישי דוכס בורגונייה, החלה בנייתו של בית החולים לעניים. היה זה מפעל חברתי שעורר גאווה בקרב אנשי הדוכסות הידועה ביינותיה. עם הקמתו ניהלו אותו, כמקובל באותם ימים, נזירות מן המסדר הסמוך, ובמשך הדורות רבים תרמו או הורישו לו חלקות כרם משובחות. בשנת 1859 החל בית החולים לערוך מכירות פומביות של היינות מכרמיו לשיפור תקציבו השנתי.

 

כיום מחזיק המוסד ב־600 דונמים של כרמים, הרוב פינו נואר ומקצתם שרדונה, בהם מהטובים בעולם, והמכירות הפומביות נמשכות, כעת בקצב שנתי, בכל יום א' השלישי בחודש נובמבר.

 

וכך, גם בנובמבר האחרון התקבצו אלפים בכיכר השוק של בון: 799 חביות בנות 228 ליטרים הוצעו למכירה, מהן יכול הרוכש לבקבק כמעט 300 בקבוקים. האורחים הרבים נהנו משפע מרתפי היין, סעדו במסעדות המגישות פונדו־כורמים מקומי מיוחד – נתחי בשר משובח הנצלים סביב השולחן בסיר עם יין רותח – והמתינו במתח למכירה.

 

המכירה הפומבית השנתית של ההוספיס דה בון שבבורגוניה. בית החולים מצא דרך מרעננת להגדיל את הקופה המכירה הפומבית השנתית של ההוספיס דה בון שבבורגוניה. בית החולים מצא דרך מרעננת להגדיל את הקופה צילום: MCT

 

פטישו של מנהל האירוע נחת על שולחן העץ בקול רעש חד בדיוק בשעה 14:30, והתחרות נפתחה. במכירה האחרונה, לראשונה בהיסטוריה, נכנסה רשת האינטרנט לתמונה, דרך האתר hospices-beaune.com. הרוכשים הפרטיים, שנדרשו לקנות מינימום שישה בקבוקים, יצרו "קבוצות רכישה" וחברו לסוחרים המסורתיים הרוכשים חבית או שתיים או יותר, מיישנים את היין במרתפיהם ומבקבקים אותו. אספנים ומסעדנים מניו יורק, טוקיו, לונדון ועוד ניצלו את ההזדמנות, והם יקבלו בשנת 2011 את הארגזים שלהם במשלוח מיוחד.

 

המכירה של נובמבר האחרון השיגה את המקום השני בדירוג המכירות הפומביות המכניסות ביותר של ההוספיס דה בון עד כה. ההכנסות הגיעו לסכום הנאה של5,446,000 יורו. קרב עז התחולל סביב חביות היין הלבן של בטר־מונרשה קווה דאם דה פלנדר, הנחשב לאחד מהיינות הלבנים הגדולים בעולם. בסופו של דבר הן נמכרו בכמעט 58 אלף יורו לחבית. המשמעות המרעישה היא מחיר של כ־200 יורו לבקבוק של יין בתחילת דרכו, עוד בטרם סיים את התיישנותו בחבית.

 

מכירה פומבית של יין בז'נבה מכירה פומבית של יין בז'נבה צילום: בלומברג

 

קליפורניה: נאפה בפיג'מה

 

גם לאמריקאים יש מכירה פומבית שנתית גדולה, המציעה את היינות הגדולים של קליפורניה. השנה תתקיים המכירה בתחילת יוני והיא מתחוללת כולה באינטרנט, דרך האתר www.napavintners.com/anv, ולכן זכתה לכינוי "נאפה ואלי בפיג'מה". קטלוג המכירה, המכיל אלפי הצעות, מתפרסם באתר כחודש ימים לפני סגירת ההתמודדות על הבקבוקים והחביות, ומאפשר לרוכשים הפוטנציאליים זמן רב למחשבה ולהתייעצות.

 

המכירה האחרונה, בחודש מאי שעבר, היתה מוצלחת ביותר והכניסה למארגנים, איגוד בעלי היקבים של עמק נאפה, סכום של 5.7 מיליון דולר, שחלקו מיועד למפעלי צדקה. המכירה שברה כמה שיאים עולמיים. לדוגמה, שלושה בקבוקי מתושלח (6 ליטר יין כל אחד) של יקב ארייטה נמכרו בסכום דמיוני של 13,500 דולר לבקבוק. ואצל האמריקאים כמו אצל האמריקאים, תמורת הסכום הזה הובטח כי בעל היקב, הפסנתרן פריץ האטון, יביא את הבקבוק בעצמו אל בית הקונה. עוד משיאי המכירה הזאת: עשרה ארגזי יין (שישה בקבוקים בארגז) של שפר ויניארד'ס נמכרו ב־45 אלף דולר. והיה גם רוכש אלמוני, לא ברור אם סוחר יינות או צרכן פרטי, שרכש 120 חביות יין של כרמי טו־קאלון סלרס בסכום שערורייתי של 1.1 מיליון דולר.

 

פריז: הסומלייה במרתף

 

האספנים המושבעים של בקבוקי היין מחפשים על פני השנה כולה, בכתבי העת המקצועיים ובכל ערוץ מידע אפשרי, את המכירות הפומביות המיוחדות, יוצאות הדופן, כמו זו שהתרחשה בחודש דצמבר האחרון בפריז. המסעדה המיתולוגית טור ד'ארז'ן הכריזה כי היא מעמידה למכירה פומבית 18 אלף מבקבוקי היין אשר במרתפה הפרטי. המסעדה, השוכנת על גדת הסיין, נוסדה בשנת 1582, ואת מנת הברווז המפורסמת שלה אכלו גדולי עולם מאז ועד היום. מרתף היין שלה הוא העשיר ביותר למסעדה בצרפת: יש בו 450 אלף בקבוקים, הממלאים 400 עמודים בתפריט היינות שלה. הסומלייה הראשי של המסעדה, דיוויד ריג'ווי, החליט "לפנות מעט מקום" ליינות חדשים ובהזדמנות זו להזרים גם מעט מזומנים לקופתה.

 

מרתף היינות של מסעדת טור ד'ארז'ן. מכרה 18 אלף מתוך 450 אלף בקבוקי היין שברשותה מרתף היינות של מסעדת טור ד'ארז'ן. מכרה 18 אלף מתוך 450 אלף בקבוקי היין שברשותה צילום: בלומברג

 

מאות אספנים נלהבים נדחקו ב־7 וב־8 בדצמבר לאולם המכירות הפומביות בפריז, ואלפים מכל העולם נטלו חלק בהתמודדות באמצעות הטלפון. אחד השיאים נזקף לשישה בקבוקי וונה רומנה בציר 1988 מיקב אנרי ז'ייאה אשר נמכרו ב־5,100 יורו. בקבוק אחד של גרו־לארוס סן־ז'וליין בציר 1870 (!) נמכר ב־1,100 יורו, ורק אלוהים והקונה יודעים מה טיבו של היין בבקבוק אחרי 140 שנות התיישנות. את שיא השיאים במכירה – 25 אלף יורו – שבר בקבוק קוניאק קלו דה גריפייה, אשר בוקבק בשנת 1788, שנה לפני המהפכה הצרפתית. בסך הכל הכניסה המכירה של יינות מסעדת טור ד'ארז'ן סכום של 1.5 מיליון יורו.

 

שוואל בלאן: דרכים צדדיות

 

אחד היקבים המפורסמים בהיסטוריה, שאטו שוואל בלאן (Château Cheval Blanc), ערך גם הוא מכירה מרתקת השנה, הפעם של יינות מיוחדים. בקבוק של היקב, בציר 1961, כיכב בסרט המצליח "דרכים צדדיות" בסצינה שגרמה לצרפתים רבים צרבת קשה, כאשר ראו אותו נלגם במסעדת מקדונלד'ס לצד צ'יזבורגר. כעת ערך היקב, לראשונה ב־160 שנותיו, מכירה פומבית, והעניין בה היה רב ביותר. היקב העמיד למכירה 1,000 בקבוקים ממרתפיו מבצירים לאורך כמאה שנה, מ־1900 עד 1995. הבקבוק הבודד המבוקש ביותר היה משנת 1947, הנחשבת לבציר שיא בבורדו. הבקבוק מצא לעצמו קונה בכ־6,000 יורו. חבילה של 30 בקבוקים, מהבצירים הטובים שבין 1905 ל־1962, נרכשה בעבור 23 אלף יורו. בסך הכל, התעשר היקב באחר צהריים אחד בסכום של כ־350 אלף יורו.

 

לונדון: בירת עסקי היין

 

סותביס מקיימת מכירות של אספנים המבקשים לממש את מרתפיהם, או יורשים הרוצים למכור את הבקבוקים היקרים שנפלו בחיקם. המוכרים נותרים בדרך כלל בעילום שם, ומרכולתם זוכה בכינויים כמו "האוסף הפרטי", שנמכר בספטמבר 2008 ב־2.1 מיליון דולר, או "אוצרות בורדו ובורגונדי", שנמכרו באפריל 2008 תמורת 6.1 מיליון דולר. לעתים אלו אוספים ידועים, כמו זה של הברונית פיליפין דה רוטשילד, שמכירתו נערכה בניו יורק והכניסה 2.2 מיליון דולר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x