$
חדשות האלכוהול

משמש, לא שקד

רבים חושבים שליקר האמרטו עשוי משקדים, אך לידתו נעוצה דווקא ברומן סביב גלעיני המשמש. ליקר אמרטו גוזיו האיטלקי, שנחת בארץ, משאיר טעם מתוק בפה

שלמה פפירבלט 10:3031.01.10

כמה נעים לפתוח דיווח על ליקר חדש שהגיע לארץ בסיפור רומנטי על לאונרדו דה וינצ'י ותלמידו ברנרדינו לואיני. הדבר היה בשנת 1525, בעיירה סארונו, מצפון־מערב למילאנו, שאליה הגיעו השניים כדי לצייר פרסקו ענק של הבתולה מריה על אחד מקירות הכנסייה המקומית. דבר ראשון, כמובן, הם החלו לחפש דוגמנית, אך התאכזבו לאחד שגילו שבין בנות העיירה לא הייתה אף אחת שהתאימה למשימה.

 

עץ משמש. בישראל הילדים משחקים בגלעינים, באיטליה עושים מהם ליקר משובח עץ משמש. בישראל הילדים משחקים בגלעינים, באיטליה עושים מהם ליקר משובח צילום: shutterstock

 

בוקר אחד נכנס לואיני למטבח הפונדק שבו התגוררו - ועיניו נפלו על עוזרת הטבח הצעירה. היא הפכה לדוגמנית וגם לאהובתו של לואיני, וכאשר הסתיימה העבודה היא הכינה לו מתנת פרידה: ליקר על בסיס בשר גלעיני משמש. לואיני ולאונרדו אהבו את המשקה, ובמסעותיהם הבאים הפיצו את נפלאותיו.

 

מריר ומתוק

 

אמרטו גוזיו. מסורת צפון-איטלקית אמרטו גוזיו. מסורת צפון-איטלקית

שמו בא לו מן המילה האיטלקית "אמרו" - מריר, ו"אמרטו" משמעותו המריר הקטן. גדולתו, כאשר הוא במיטבו, מצויה באופן שבו המשקה משלב בין המרירות לבין המתיקות ושאר הטעמים הנוספים לו בדרך הפקתו. את הליקר הזה, שאזור ייצורו העיקרי הוא עדיין סביבות העיירה סארונו, עושים גם היום על בסיס המתכון המסורתי של אהובת הצייר. ראשית דבר שולפים את בשרם המריר והריחני של גלעיני המשמש, ומפיקים מהם את השמן האתרי הארומטי באמצעות השריה באלכוהול. למהילה הסופית מוסיפים סוכר, תבלינים ולעתים גם תמציות טעם של שקדים, וקרמל הנותן לו את גון הענבר העמוק שלו. למרות זאת יש רבים הרואים בטעות באמרטו ליקר העשוי רק משקדים - בעיקר בגלל טעם המרצפן שלו, השולט בתוצאה הסופית. מחוסר ברירה משווקים אותו לפעמים האיטלקים בעולם כ"ליקר שקדים".

 

האמרטו הוא אחד הליקרים האיטלקיים הידועים והנפוצים ביותר בעולם. שותים אותו נקי בתום ארוחת ערב טובה, או כמרכיב בקוקטיילים רבים, ויש לו גם שימושים נפוצים בהכנת קינוחים וכתוספת לעוגות. בארץ נמכרים כמה סוגי אמרטו, ובימים אלה נוסף עליהם חיזוק נאה בדמותו של אחד המשובחים בהם - אמרטו גוזיו. מזקקת האלכוהול של משפחת גוזיו נולדה בשנת 1902 באזור ברשייה, בין מילאנו לבין ונציה. כבר יותר ממאה שנה הם עושים אלכוהולים שונים, והאמרטו שלהם הוא גולת הכותרת של המפעל. בטעימה נחשפים הארומות האלגנטיות שלו וטעמי השקד המרירים באופן מעודן, עטופים במידת המתיקות הראויה.

 

המגע על החך הוא קרמי ומלא, ומורכבותו נותרת ומהדהדת זמן רב אחרי שהמשקה נבלע במורד הגרון. הגוזיו נמכר בארץ בבקבוק מעוצב המכיל 700 מ"ל, רמת האלכוהול שלו 24% ומחירו 180 שקל (יבוא: שקד).

 

מוסקטו מבנימינה

 

יקבי בנימינה השיקו לאחרונה את "מוסקטו, טבע, בציר 2009", יין קינוח לבן מתוק מבעבע קלילות ובעל ארומות מרומזות של פרחים ופירות טרופיים. המוסקטו עשוי מענבי מוסקט אלכסנדרוני שנבצרו בבציר לילי בשני כרמים במורדות המערביים של גבעות יהודה. לאחר הסחיטה הופרד מהענבים רק המיץ הצלול ביותר ועבר תסיסה קרה וארוכה שהופסקה באמצע, לקבלת יין בעל מתיקות, פירותיות ואחוז אלכוהול נמוך יחסית (6% בלבד). יין ידידותי, מתאים גם למתחילים, ומומלץ לשתותו קר ממש. פרטים: 40 שקל לבקבוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x