זפזופ בגיל הרך
לשלט של הילדים נוספו לאחרונה שלושה ערוצים - הופ! ילדות ישראלית, Jim Jam ודיסני - שאמנם מתיימרים להציע תכנים בטוחים ומוקפדים יותר, אך חלקם גובים על כך תשלום בכסף וכולם בזמן צפייה
בסביבה הדינמית של הפקות, טאלנטים לוהטים ורייטינג בלטו עד לא מכבר שלושה ערוצים שפנו לילדים. הופ! שלט על שעות הצפייה של בני שנה עד 6, בעוד שערוץ הילדים וערוץ לוגי חלשו על הבוגרים. בין לבין צצו בייבי, לולי וניקלודיאון, וגם ג'טיקס ופוקס קידס, שכבר ירדו מהמרקע.
לפני ארבעה חודשים הושק בישראל ערוץ דיסני, כחלק מחבילת הבסיס ב־yes ובתשלום ב־HOT. בשבוע שעבר נחת פה המותג הבינלאומי Jim Jam המשודר רק למנויי yes, וביניהם הושק האתר הפרו־ישראלי הופ! ילדות ישראלית, המשווק בתשלום לכל המנויים. האם הילדים זקוקים לכל כך הרבה ערוצים? כנראה שלא. החוט המקשר בין שלוש האפשרויות החדשות הם דווקא ההורים, שכן כל אחד מהערוצים חרת על דגלו הבטחות למשדרים מוקפדים שהורים רבים אפילו יסכימו לשלם בעבורם.

"אנחנו לא ממתגים את הערוץ שלנו כחינוכי. התוכן לא משתלב ישירות עם מערך הלימודים בבית ספר, אלא נותן לילד הנאה בסביבה בטוחה", אומר ווין דנספורד, מנכ"ל ערוץ Jim Jam. "הערוץ והתוכניות בנויים כך שהם תורמים למהלך ההתפתחותי של הילד הן מבחינה חברתית והן מבחינה רגשית. פסיכולוגים מארצות הברית ומבריטניה עובדים איתנו על התכנים ועל הערוץ. התוכן, למשל, שם דגש על האינטראקציה בין ההורה לילד, ומלמד אותו לזהות את החשיבות שבחברות ובעבודת צוות", אומר דנספורד.
גם לערוץ דיסני תועלות חינוכיות, כך על פי דבריה של תמי לנדסמן, מנכ"לית ערוץ דיסני ישראל. "בערוץ יש תמהיל נכון של ערכים וכישורים, עטופים בהמון כיף: התוכנית 'פו הדב' מלמדת על כישורים חברתיים, התוכנית החדשה 'צומת ג'ונגל' מלמדת על אהבת חיות ופתרון בעיות, ו'מועדון החברים של מיקי מאוס' מלמד כישורים דידקטיים כמו מספרים, צורות וצבעים. בני נוער ימצאו מסרים וערכים של חברות, משפחתיות ורצון להגשמה עצמית ב'זאק וקודי' וב'האנה מונטנה'".

את הגושפנקה הסופית לכך שהטלוויזיה היא מוסד מחנך נותן תמיר פאול, בעלי ומנכ"ל ערוץ הופ: "כמו שהורה מעביר דנ"א וגנים לילדיו, כך הערוץ מעביר דנ"א תרבותי. אמנם לא נורא אם הילד לא יכיר את 'עגלה עם סוסה', אבל זה יהיה נהדר אם כן. ערוץ הופ ילדות ישראלית לא מקבע את הילדים למסך למשך 20–25 דקות, אלא מדי דקה וחצי יש שיר או סיפור אחר. זה ערוץ שיכול לשמש יותר כרקע, ולכן מתאים להורים שמגבילים את שעות הצפייה של ילדיהם, או לגננות שזקוקות לכמה דקות של מעבר בין פעילויות".
למה הקמתם ערוץ נוסף ולא שילבתם יותר תוכן בערוץ הקיים?
פאול: "בקבוצות מיקוד אישיות שעשינו התברר שהילדים לא מכירים שירים וסיפורים שאנחנו גדלנו עליהם והם חלק מהתרבות המקומית. התחלנו פרויקט ילדות ישראלית בהופ, וההיענות היתה חמה. מתברר שענינו על צורך של ההורים. הופ הוא ערוץ בסיס, אך היום המודל אחר, ולכן הערוץ החדש הוא בתשלום".
בשני הערוצים האחרים בסיס התכנים מוכר. ב־Jim Jam מובילים את השידורים בוב הבנאי, ברני וחבריו ועולמו של טל - כולם כבר שודרו בעבר בערוץ הופ וזכו להצלחה, ואילו ערוץ דיסני ראה לנכון להיכנס לשידור בישראל אחרי שתוכניות כמו "האנה מונטנה", "חבריי טיגר ופו" ו"נדב ידי זהב" זכו להצלחה, והחליט להציע את המכלול השלם.
שירים בלי חוט מקשר
כל אחד משלושת המנהלים בטוח מאוד במוצר שלו, אף שברקע כבר נשמעות טענות על כך שהופ ילדות ישראלית הוא "אוסף של שירים שאין ביניהם חוט מקשר", או שערוץ Jim Jam "מותג כערוץ ללימוד אנגלית, רק כי זה נוח יותר ולא מצריך להתאים את התכנים לישראל". על השאלה איך יתמודדו הצופים הצעירים עם עומס כזה של גירויים הם כבר חלוקים. דנספורד טוען שיש מקום לכולם: "אין פה ניסיון לנצח, אלא רק לשבת לצד ערוצים אחרים. זה מה שעשינו בשווקים אחרים וזה עבד מצוין". לנדסמן לעומתו סבורה שתחרות היא דבר טוב ובונה, וטוענת: "עם כניסתו של המותג זכה עם ישראל בתוכן איכותי ומוקפד שמתאים לקהל הישראלי". פאול ממקם את הערוץ שלו בין קודמיו ואומר: "הופ ילדות ישראלית מאזן את הצפייה בערוצים האחרים".


