איזו סופגנייה הכי טעימה
צוות הטועמים של כלכליסט בדק את היצע סופגניות הגורמה לחנוכה והחליט: לה מולאן במקום הראשון
הקונדיטוריות מקפידות להציע מדי שנה סופגניות מעודכנות ולהנפיק חידושים שונים ומשונים, אך האמת היא שכדי שסופגנייה תהיה טובה באמת לא צריך יותר מבצק טוב, שמן רותח וריבת תות איכותית. החלטנו להפנות עורף לסופגניות המתוחכמות ולטעום את זו מהילדות של כולם - עם הריבה במרכזה. התברר שגם כאשר נתוני היסוד שווים יש פערים משמעותיים בטעם, באיכות ובמחיר. ומה שעוד יותר מפתיע הוא שסופגנייה לא חייבת להיות מטוגנת כדי להיות טעימה. הסופגנייה שזכתה במקום הראשון עשויה מבצק בריוש, העשיר בחמאה ובחלמונים, והיא אפויה ולא מטוגנת.
לה מולאן: 9.1
מחיר (סופגניית בריוש אפויה): 6 שקלים לקטנה, 10 לגדולה. משקל הגדולה: 111 גרם. הערות הטועמים: מרקם נעים, ניחוח קינמון, מיוחדת, ריבה מצוינת. מיקום: בוגרשוב 72 תל אביב. טל': 077-5311110.
בל הלין: 7.8
מחיר: 5 שקלים לסופגנייה קטנה, 6 לגדולה. משקל הגדולה: 77 גרם. הערות הטועמים: המרקם טוב. הסופגנייה מעט שמנונית מדי, אך טעימה מאוד. המילוי טוב. סופגניות נוספות בקונדיטוריה: במילוי של ריבת חלב, פודינג וניל או קרם פטיסייר וגם בציפוי שוקולד חלב או שוקולד לבן. מיקום: טרומפלדור 10 רמת השרון. טל': 03-5495440.
שמו: 7.5
מחיר: 5 שקלים. משקל: 54 גרם. הערות הטועמים: יפה, הריבה טעימה מאוד, המרקם מוצלח. סופגניות נוספות (המחיר נע בין 4 ל־6 שקלים לפי המילוי): עם גבינת ריקוטה וצימוקים, פרג, שוקולד פררו רושה, חמאת בוטנים, קרם פטיסייר, קרם שוקולד רוזמרי נוגט, ריבת חלב, חלבה וקונפיטורת משמש, ובציפוי פונדנט, חלבה, שוקולד לבן ושוקולד מריר. חלק מהטעמים מוצעים ללא סוכר ובגרסה אפויה. כמו כן דונאטס אמריקאיות וספינג' מרוקאיות. מיקום: האצטדיון 6 קרית חיים; שדרות מוריה 30 חיפה; שלום עליכם 2 חיפה; טאגור 30 רמת אביב, תל אביב.
מזרין: 7.3
מחיר: 5 שקלים. משקל: 57 גרם. הערות הטועמים: מרקם מעט דחוס מדי, אך הסופגנייה טעימה מאוד. סופגניות נוספות: עם מילוי שוקולד או מילוי פיסטוק ומלבי. יש גם סופגניית ריבת חלב וקוקוס וסופגנייה ריקה עם ציפוי של קינמון וסוכר. מיקום: משכית 32 הרצליה; גורדון 17 תל אביב; מונטיפיורי 42 תל אביב.
בן עמי: 6.5
מחיר: 5 שקלים. משקל: 98 גרם. הערות הטועמים: המרקם דחוס מדי, אך הריבה נחמדה. סופגניות נוספות: מארז של כ־15 סופגניות ביס שמגיע עם שני מטבלים: 29 שקל. וגם: סופגניות במילוי ריבת תות ובציפוי שוקולד לבן וסוכריות, ריבת חלב בציפוי שוקולד לבן, שוקולד בציפוי שוקולד, חלבה ווניל, ריבת יין. חלק מהסוגים גם בגרסת קמח מלא. מיקום: כפר ויתקין; המנופים 11 הרצליה פיתוח; בית הדפוס 12 ירושלים; נחמני 22 תל אביב; הגליל 78 גני תקווה.
ארטיזן: 6.4
מחיר (סופגנייה אפויה): 4.5 שקלים. משקל: 57 גרם. הערות הטועמים: הבצק מעט “לחמי” מדי, אך טעים. המילוי טוב. סופגניות אפויות נוספות: במילוי שוקולד או ללא מילוי. מיקום: גיבורי ישראל 5 נתניה; הכרמל 16 כפר סבא; המלאכה 18 רעננה; הפטיש 12 הוד השרון.
לחמים: 6.3
מחיר: 6 שקלים לסופגנייה מטוגנת, 7 לאפויה. משקל: 60 גרם. הערות הטועמים: המרקם לא מוצלח, המילוי בכמות נדיבה. סופגניות נוספות: ריבת חלב, שוקולד ובלי מילוי. יש גם אפויות וגם מטוגנות. מיקום: החשמונאים 99 תל אביב. טל': 03-5618111.
מתוקה: 6.1
מחיר: 4.5 שקלים לקטנה, 6.5 לגדולה. משקל הגדולה: 75 גרם. הערות הטועמים: המרקם שמנוני מדי, המילוי לא מוצלח ומועט. סופגניות נוספות: חלבה, שוקולד, ריבת חלב וריבת שזיפים. את כל הסופגניות ניתן לרכוש גם בגרסה אפויה, מקמח מלא. מיקום: תל אביב: הארבעה 2, ויצמן 14, דניאל פריש 1. חולון: הבנאי 5. טל': 1-700-70-22-33.
בליקר: 5.8
מחיר: 5 שקלים. משקל: 67 גרם. הערות הטועמים: המרקם נעים, אך המילוי ג'לטיני ולא נעים בפה. סופגניות נוספות: (7 שקלים): במילוי קרם שוקולד וליקר בייליס, קרם שוקולד חלב ולמון ליים, קרם וניל, שוקולד לבן וקרמל, קרמבו וקפוצ'ינו. מיקום: גיבורי ישראל 17 נתניה; פרישמן 54 תל אביב; דרך יצחק רבין 17 פתח תקווה; זכרון יעקב.
רולדין: 5.7
מחיר: 4.5 שקלים. משקל: 63 גרם. הערות הטועמים: הטעם לא טרי, דחוסה ובצקית מדי. סופגניות נוספות: ריבת חלב (5.5 שקלים). שמנת ושוקולד, שוקולד קפה עם קוקוס קלוי, שוקולד לבן עם עראק, שוקולד ילדים עם סוכריות, חלבה, קרם פטיסייר, פיסטוק (כולן 7.5 שקלים). בחג עצמו ניתן יהיה לרכוש חלק מן הסופגניות גם בגרסה מקמח מלא. מיקום: לרולדין 24 סניפים ברחבי הארץ, אתר: www.roladin.co.il.
כך טעמנו
הטריות משחקת תפקיד מפתח כשמדובר בסופגנייה, ואפילו ה"פושטיות" ביותר - אלה של המרכולים - נהנות רק משעות חסד קצרות בטרם הן הופכות ליציקה של בצק קשה. לכן הקפדנו לקנות סופגניות שהוכנו סמוך לזמן הטעימה.
הסופגניות הוגשו לטועמים ללא סימנים מזהים, ונשקלו בטרם נטעמו. הטועמים התבקשו לדרג בציון מ־1 עד 10 את המרקם, את הטעם, את כמות המילוי ואת איכותו, ולשלושת הפרמטרים הללו ניתן משקל זהה בחישוב הציון הסופי. הצוות הורכב משני שף־קונדיטורים מומחים - מאיר אלאלוף ממסעדת מסה ומירב פרץ ממסעדת כתית - שאליהם הצטרפו שני חובבי סופגניות שאינם בתחום.
המחיר הקלורי
רחל גרנות, מרכזת סדנאות לירידה במשקל בהרצליה מדיקל סנטר, דווקא בעד סופגניות - אבל רק אם הן מעולות. "מכיוון שמדובר במאכל עתיר קלוריות, חבל לבזבז אותן סתם כך". המחיר הקלורי מסתכם ב־400–500 לסופגנייה גדולה ו־250-300 לקטנה. "השמן הוא מקור הבעיה, ולכן סופגניות אפויות - אם הן טעימות - יכולות להיות פתרון מצוין, שכן הטיגון אחראי לכ־200 קלוריות".
דווקא את טריק הקמח המלא גרנות לא קונה: "כך או כך מדובר בקלוריות ריקות, אז אם כבר סופגנייה, לכו על הדבר האמיתי".
תגובות
קובי חקק, מנכ"ל רולדין: "זה כ־19 שנה רשת רולדין מייצרת סופגניות איכותיות ביותר, העשויות בקפידה מחומרים מובחרים, והקהל מצביע ברגליים. תהליך הייצור מוקפד במיוחד, על מנת להעניק ללקוחות מדי יום את המוצר האיכותי, הטרי והטעים ביותר בשוק".
אורן בקר, השף־קונדיטור של בליקר: "פיקטין הוא חומר פעיל שמצוי בפירות וגורם לג'לטין. בסופגניות שלנו יש אחוז גבוה מאוד של פרי טבעי, ולכן המלית היתה ג'לטינית יותר. זה אך מעיד על איכות המלית בסופגנייה".
מתוקה: "בימים אלה אנו שוקדים על הכנתה של ריבה ביתית אמיתית לצורך המילוי, ואנחנו מאמינים שעוד בטרם החג הסופגניות שלנו יזכו למילוי משובח ובכמות הראויה".