מבחן טעימה: וודקה בטעם אסאי
הוודקה החדשה בסדרת הטעמים של המותג ההולנדי ואן גוך מבוססת על פרי האסאי, שמכיל נוגדי חמצון ברמות הגבוהות פי עשרה מבכל פרי אחר. להקפיא וליהנות מהטעם הנדיר
בימים אלה הגיע לארץ בקבוק שיש בו מפגש אלכוהולי מסעיר בין יכולות הזיקוק הנפלאות של ההולנדים לבין פרי אקזוטי, שמוצאו ביערות הגשם של האמזונס בברזיל והוא מוכר רק למעטים בארץ. הוודקה ואן גוך אסאי משלבת ניחוחות וטעמים בלתי שגרתיים למעין מסע על גבי לגימה למחוזות חדשים.
סיפור זיקוק האלכוהול בהולנד הוא ארוך ומפואר, ויש היסטוריונים שטוענים כי הרוסים והפולנים רכשו את הידע כיצד להפוך חומרי גלם כמו שעורה, חיטה, סלק ותפוחי אדמה לוודקה צלולה וחריפה מאנשי ספינות מסחר הולנדיות שעגנו בנמלי הים הבלטי. עד היום עושים בהולנד כמה וכמה וודקות נהדרות, ואחת מהן היא ואן גוך - פרי ניסיון בן שנים רבות העובר בירושה במזקקה המשפחתית דירקצוואגר, שנוסדה ב־1891.
וודקה היא מה שמכונה בשפה המקצועית אלכוהול "נייטרלי", כלומר, אין לו צבע והוא חסר טעם וניחוחות. במיטבו, נושבת ממנו רק צינת אלכוהול טהורה, ונשיכת החריפות שלו היא כשל להבת אש. אולם בעבר הרחוק, כאשר אמנות הזיקוק והסינון היו בתחילת דרכן, או כאשר מדובר היה במזקקה חסרת אמצעים, התקבל אלכוהול בעל טעמי לוואי וריחות בלתי נעימים. אחד הפתרונות היה אז למהול את הוודקה במיצי פרי, או להשרות בה עשבי תיבול ותבלינים. כך, בצד הוודקה הטהורה, התפתח ענף של וודקה מתובלת - וכאן אין גבול לדמיון. לואן גוך יש, למשל, מבחר של 18 וודקות בטעמים שונים, ובארץ נמכרים אננס, מלון, מוחיטו מנטה, תפוז, רימונים ואפילו דאבל אספרסו, שהוא מוצלח מאוד.
גם פריון וכוח גברא
הוודקה ה־19 בסדרה הרחיקה עד ליערות האמזונס, אל האסאי, פרי בעל תכונות מופלאות. הפרי גדל על עצים ממשפחת הדקלים, שמתנשאים לגבהים של 20–25 מטר, ולהם מספר רב של גזעים היוצאים ממקום אחד הקרוב לקרקע. על כל גזע גדלים 8–5 אשכולות של פירות קטנים הנראים כענבים, אך קטנים מהם, שבתהליך הבשלתם מקבלים צבע סגול עז. שבטי יערות הגשם משתמשים בו באופן קבוע בתפריט שלהם, ובדרך כלל הוא מעורבב בדייסת טפיוקה או ברסק בננות, כיוון שטעמו דורש שילוב עם טעמים אחרים, אך הוא מוסיף לכל מזון רעננות מדהימה. האמזונאים גם מייחסים לפרי יכולות מופלאות בתחום הפריון וכוח הגברא.
המידע הזה טרם הוכח, אך בדיקות מדעיות שנערכות לאסאי - והמחקר רק בתחילת דרכו - גילו כי מדובר ככל הנראה בפרי המכיל נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) במינונים הגבוהים מבכל פרי מוכר אחר בעולם: פי עשרה. וזה מה שהופך אותו למכשיר מצוין המסייע למניעת מחלות כלי דם ולב. העובדה הזו הפכה את האסאי לבן בית בחנויות טבע ובמוצרי מזון למכוני כושר, וגם לישראל יש יבוא מסוים שלו בצורת מחית בשקיות.
השילוב של האסאי בוודקה, בתוספת ליטוף ארומטי של אוכמניות, יוצר אלכוהול אקזוטי עם ניחוחות מתקתקים, טרופיים, וטעמים נדירים שהם מעין שילוב בין פרי לבין תבלין. הוודקה, שצבעה סגול מעורפל, מכילה 35% אלכוהול ותמציות פרי טבעי. מומלץ לשתות אותה קפואה. מחיר מומלץ: 280 שקל.