איך חזר הטניס להיות הספורט הנכון
אחרי שנים של דשדוש, הספורט הלבן חוזר לשחק במגרש של האליטה. לרגל פתיחת טורניר ווימבלדון כלכליסט מציג את המאמנים והמגרשים הכי שווים
"בתקופה האחרונה אנשי עסקים מתחילים לשחק טניס, או חוזרים לשחק", אומרת שלווה הסל, אשת עסקים ושותפה בחברת התרגום The Big Word. "ולא מדובר בספורט חדש שחודר לקהילייה העסקית אלא בקאמבק. בסוף שנות השבעים ובמהלך שנות השמונים הטניס היה להיט בקרב הקהילה העסקית", נזכרת הסל, שהיתה מכורה לספורט הלבן ונטשה אותו בעקבות הפרטנרים שלה שעזבו למגרשים אופנתיים יותר כמו מגרש הגולף, ובימים אלה היא חוזרת למחבט ולרשת.
"לפני שנה בחופשה בפורטוגל יצא לי שוב לעלות על המגרש, ורק אז הבנתי עד כמה אני מתגעגעת לטניס. כשחזרתי לארץ צירפתי את פנינה אדרי, חברתי הטובה והמנכ"לית של אן.אם.סי. מהר מאוד גם הבעלים שלנו (איש העסקים יורם הסל ומשה אדרי, מבעלי יונייטד קינג והסינמה סיטי) הצטרפו, ובהמשך גם חברים נוספים (אילן גרינבוים וישראל טראוב, מנכ"ל בנק אוצר החייל). בדרך כלל אנחנו משחקים בקאנטרי בצהלה, ואם רוצים לשלב בין טניס לחופשה, אז ביערות הכרמל יש מגרשים נפלאים".
- שמואל פרנקל, יו"ר ומנכ"ל משותף של אפסילון, משחק בקאנטרי צהלה|צילום: עמית שעל
- משה אדרי, מבעלי יונייטד קינג וסינמה סיטי, משחק בקאנטרי צהלה|צילום: בועז אופנהיים
- שלמה גליקשטיין, שחקן עבר ומאמן, משחק במרכז הטניס בהדר יוסף|צילום: אוראל כהן
שמואל פרנקל, יו"ר ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות אפסילון, שמשחק טניס כבר 20 שנה, מספר על הקשרים שנרקמו והובילו לשותפות עסקית: "דרך המשחק הכרתי את עודד טירה, שכיהן כנשיא איגוד התעשיינים, וביחד הקמנו את אמריקה ישראל. גם את המשקיע הגדול ביותר שלנו, איש העסקים האמריקאי ביל דוידסון, גייסנו בזכות ההיכרות על המגרש".
ואכן לטניס יש היסטוריה ארוכת שנים של מינגליג, עוד מהימים שיצחק ולאה רבין היו משחקים במלון אכדיה. לדברי איאן פרומן, יו"ר איגוד הטניס בישראל, זוכה פרס ישראל, שיזם ב־1976 את הקמת מרכז הטניס ברמת השרון: "בסוף שנות השבעים הטניס היה להיט גדול ברחבי העולם, וגם בארץ. מי שטס לחו"ל פגש בשדות התעופה אנשי עסקים עם רקטות, והבין את כוחו של הטניס לפתח קשרים. מתחילים בשיחה על האהבה המשותפת לטניס, ומשם אפשר לגלוש לנושאים אחרים". לדבריו של פרומן, ההתלהבות מהטניס החלה לדעוך במחצית שנות השמונים: "אנשים מחפשים טרנדים חדשים, ואת מקומו של הטניס בשיחות סלון תפסו הגולף והסקי". עכשיו, כאמור, הוא חוזר.
איפה משחקים
מי שרוצה להצטרף לרשת החברתית של הספורט הלבן כדאי שישקול הצטרפות למועדונים הבאים:
מרכז הטניס רמת השרון. 24 מגרשים (שניים מתוכם מחמר), איצטדיון בעל 4,500 מקומות ישיבה, קיר אימון מקורה, חדר כושר, מקלחות, מלתחות, חנות ספורט, מזנון וחדר המתנה. מחיר: 20-55 שקל לשעה למגרש, ו-600-1,800 שקל למינוי שנתי (הנחות ניתנות לחבר, התאחדות המורים, תושבי רמת השרון ועוד). את מי פוגשים: אודי אנג'ל, מודי כידון, עו"ד נחום פיינברג ואוהד מראני. פרטים: צומת הכפר הירוק, רמת השרון. 03-6456666.
קאנטרי צהלה. הוקם ב-1964 ושופץ לפני כשש שנים. במקום חמישה מגרשי טניס לצד בריכה, ג'קוזי, חדר כושר, מגרש כדורסל, מלתחות, מקלחות ומזנון. הכניסה למנויים בלבד, ואלה יכולים להביא אורחים לביקור חד-פעמי. חניה חופשית. מחיר: 4,190 שקל למינוי שנתי, 35 שקל עבור כניסה לאורח. את מי פוגשים: שמואל פרנקל, לוני הרציקוביץ', שלווה ויורם הסל, פנינה ומשה אדרי, אילן גרינבוים, עו"ד ליאור שפירא, עו"ד עודד גאון, היהלומנים אלי שדה ואלי ברבי ואיש ההייטק כרמל ורניה. פרטים: אבנר 1 תל אביב. 03-6492722.
מכבי צפון. 12 מגרשים, ג'קוזי, מלתחות, מקלחות ומזנון. בקיץ האחרון נפתחה במתחם מסעדת רוקח 73, שצופה למגרשים. חניה חופשית. מחיר: 50-70 שקל לשעה, לשכירת מגרש, 2,100 שקל למינוי שנתי, 1,300 שקל למינוי שלא כולל כניסה בשעות העומס (16:00-19:00). את מי פוגשים: הילומנים אשר ועמירם גרטלר, עמוס ירון, ניסים דואק, עו"ד נחום פיננברג, עו"ד עזרא האוזנר ועו"ד עזרא דגן. פרטים: רוקח 73 תל אביב. 03-7441188. www.zafon.org.
- משחקים במכבי צפון|צילום: עמית שעל
- משחקים במכבי צפון|צילום: עמית שעל
- משחקים במכבי צפון|צילום: עמית שעל
מלון דן אכדיה. שישה מגרשי טניס, מקלחות ומלתחות. במשרד אפשר לקנות ציוד טניס. אחרי המשחק אפשר לשבת לקפה במזנון, או לסור למסעדת טרסה, שנמצאת בקרבת מקום. החניה חינם עד 10:00 בבוקר, ולאחר מכן מקבלים 50% הנחה בחניון המלון. מחיר: 1,980 שקל למינוי יחיד, 3,500 שקל למינוי זוגי, ומקבלים גם כניסה חופשית למתקני המלון (ג'קוזי ובריכה) בימי חול ושלוש כניסות לחברים. השכרת מגרש: 55-80 שקל לשעה, מחיר כרטיסייה 700 שקל למבוגר ל-12 כניסות. את מי פוגשים: שגרירים ועובדי השגרירות שמתגוררים בהרצליה פיתוח. גם שחקנים מקצועיים (עמוס מנסדורף, דודי סלע, אנדי רם ויוני ארליך) מגיעים לשחק לפעמים. פרטים: רמות ים 122 הרצליה. 09-9597070.
מאמנים פרטיים
"למי שיכול להרשות לעצמו, אני בהחלט ממליץ ללמוד באופן פרטי", אומר פרומן, "כך אפשר להבטיח שתשומת הלב של המדריך תתרכז רק בך, וההתקדמות תהיה מהירה". החיבור עם המאמן הוא חשוב, "כמו שבתיכון מורה יכול לגרום לתלמיד לאהוב או לשנוא היסטוריה, כך גם בטניס", אומר פרומן.
ניסיון לגבש את רשימת המאמנים הפרטיים המובילים הניב כמה שמות בולטים: שלמה גליקשטיין (אלוף ישראל בשנים 1997-1985) מלמד במרכז הטניס בהדר יוסף (150-250 שקל לשעה), וטוען שכל אחד יכול לשחק טניס ושתוך 10-15 שיעורים תוכלו גם אתם להבחין בין חבטת הגשה לחבטת כתף יד, וללמוד את עקרונות המשחק.
גידי ברנט, שהתחיל לשחק טניס בגיל 10 בקאנטרי צהלה וכיום משמש כמנהל המקצועי של המועדון, מסרב לנקוב במספר שיעורים מינימלי ("זה משתנה בהתאם לכישורים וליכולות"), אבל בהחלט מתחייב להדביק כל תלמיד באהבת המשחק (80 שקל לחצי שעה).
שלמה צורף, לשעבר מאמן נבחרת ישראל וכיום המאמן שצמוד לדודי סלע, לא מעביר שיעורים פרטיים בגלל לו"ז צפוף, אבל מפעיל צוות של מדריכים שעושים זאת בפיקוחו במועדון הפועל תל אביב בגני התערוכה (150 שקל לשעה). אחד מהם הוא רני מגדל (מאמן הטניס של מיקי חיימוביץ'), שאומר: "את אופי השיעור אני מתאים לכל תלמיד. אם הוא תחרותי, אני מפעיל עליו לחץ ומעודד אותו להישגיות, ואם הוא רחוק מזה, אני מתמקד בהנאה".
מחבטים
"למי שמשחק טניס באופן קבוע כדאי להשקיע במחבט שמחירו יותר מ-1,000 שקל", אומר הטניסאי יוני ארליך, ומרחיב: "הדבר החשוב ביותר במחבט הוא הנוחות. בדרך כלל המחבטים היקרים יותר קלים, קשיחים ומבטיחים רמת ביצועים משופרת. עם זאת השימוש בהם דורש ידע, ואם משתמשים בטכניקה לא נכונה, הם עלולים לגרום נזק".
ברשת מגה ספורט מציעים מחבטים של Head, Wilson ו-Prince במחירים שנעים בין 280 ל-1,500 שקל.
המחבטים הזולים יותר עשויים אלומיניום, והיקרים עשויים מגרפיט ובעזרת טכנולוגיות שמגבירות את עוצמת החבטה ומפחיתות את הזעזועים לכף היד. ברשת ורטהיימר ספורט אפשר להשיג את המחבטים המתקדמים של חברת Head, שנחתו בארץ לאחרונה: פרסטיז' מיקרו ג'ל (1,600 שקל), שמיוצר מחומרים מיוחדים לבלימת זעזועים, ואייר פלו, מחבט עבור נשים, שטניסאית העבר סטפי גרף עמדה בראש צוות פיתוחו (1,700 שקל).
מתי ברודו, היבואן של Head, טוען שמעבר למפרט טכני, למחבטים היקרים יש פאסון: "בדיוק כמו נעליים או שעון, מי שמכבד את עצמו ירצה לעלות למגרש עם מחבט מתקדם של מותג נחשב, שמעיד על הבנה בטניס וגם על היכולת הכלכלית".
ביגוד ונעליים
חולצות פולו, שורטס קצרצרים וחצאיות מיני לבנות פרצו כבר מזמן את גבולות המגרש. ז'אן רנה לקוסט היה הטניסאי הראשון שהפך לאייקון אופנה, ובעקבותיו עוד שחקנים רבים (כגון פרד פרי, בן שרמן, ג'ימי קונורס וסרג'יו טנצ'יני האיטלקי) בחרו להשיק ליין של ביגוד הנושא את שמם.
אחד הדברים החשובים על המגרש הוא להיראות טוב, ולשם כך תיאלצו להתאמץ ולייבא לבד מותגים שטרם נחתו בארץ, או להסתפק בהיצע המקומי: בנייקי השיקו לאחרונה קולקציית טניס הכוללת חצאיות קצרצרות (269 שקל) וחליפות אימון לנשים (359 שקל לחולצה, 329 שקל למכנסיים) ולגברים (249 שקל לחולצה ו-249 שקל למכנסיים), שעוצבו בהשראת טניסאי־העל רפאל נדאל ומריה שראפובה.
גם באדידס מציעים ליין של בגדי טניס (שהושק כבר לפני שנתיים) כחלק משיתוף הפעולה בין המעצבת הבריטית סטלה מקרטני למותג (400-600 שקל לגופיות, 500-700 שקל למכנסיים ו-1,000-2,000 שקל לז'קטים, ברשתות אדידס ורזילי).
בגדים הם עניין של סטייל, אבל נעליים מתאימות הן הכרח. בהשוואה לנעלי התעמלות רגילות, נעלי טניס מתאפיינות בסוליה עבה וקשיחה שבולמת זעזועים ומונעת החלקה. מחירים לדוגמה: 199 שקל לנעלי טניס של דיאדורה (ברשת יונייטד ספורט), 399-499 שקל לנעלי טניס של נייקי (ברשת נייקי), 899 שקל לנעלי לקוסט (בפיוז'ן) ו-229-649 לנעלי אדידס (ברשת אדידס).