ועידת מיאמי"אפשר לבחור באיזה חלק של הדנ"א להשתמש"
ועידת מיאמי
"אפשר לבחור באיזה חלק של הדנ"א להשתמש"
פרופ' עידית מאיה מביה"ח בילינסון, שחקרה את הקשר בין גנטיקה לבין תכונות אופי והתנהגות עסקית, אמרה בוועידת כלכליסט ובנק לאומי במיאמי כי באמצעות הגילוי "אפשר להפוך עובדים לטובים יותר"
"התאים שלנו גמישים, ואנחנו יכולים לבחור באיזה חלבון להשתמש מכלל הדנ"א", אמרה פרופ' עידית מאיה בשיחה עם כלכליסט בוועידת מיאמי. פרופ' מאיה, גנטיקאית בהכשרתה, היא מנהלת שירות נפרוגנטיקה ובית הספר לגנטיקה לרופאים במכון רקנאטי לגנטיקה בבית החולים בילינסון. בשנים האחרונות המחקר שלה מתמקד בקשר בין הגנטיקה שלנו לבין תכונות האופי וההתנהגות העסקית.
"זהו תחום ספציפי בגנטיקה הנקרא אפיגנטיקה", הסבירה. "התחום עוסק בין השאר באופן שבו הסביבה שלי משפיעה עליי להשתמש בגנים ובחלבונים ספציפיים בדנ"א".
במחקרים התברר כי סביבת העבודה והמנהלים יכולים לעזור לאנשים להשתמש בחלבונים שטובים למקצוע שלהם, גם אם הם לא עושים זאת באופן טבעי. "כך, לדוגמה, אם אני רוצה לדבר איתך מול מצלמה, אני צריכה להשתמש בחלבונים אחרים מאשר אם אני הולכת להטיס מטוס או להיות רופאה ולדבר עם מטופל בחדר הטיפולים", אמרה. "ניתן כיום להבין את השלבים השונים בתהליך הלמידה של השימוש בחלבונים הנכונים. למשל, כדי להשתפר בתכונה מסוימת כמו ביטחון עצמי".
למחקר יש חשיבות גדולה לקהילה העסקית, והמחקרים החדשים מציעים יישומים מרתקים לעולם העסקי, בעיקר באמצעות גיוס והשמה מדויקים יותר שיאפשרו לא להסתמך רק על קורות חיים ותארים, אלא על הבנה טובה יותר של היכולות הטבעיות של המועמד. "מנהלים יוכלו ללמוד ולראות באיזה חלבון המועמדים לעבודה משתמשים בשלבים שונים בקריירה ולפי זה להחליט אם לגייס אותם. אך גם אם המועמדים לא משתמשים באותם חלבונים, אפשר ללמד אותם. כלומר, אפשר להפוך את העובדים לטובים יותר. בניגוד לתפיסה שהיתה רווחת, ניתן לשנות את תכונות האופי. אנחנו מבינים שהתאים שלנו גמישים ואנחנו יכולים לבחור באיזה חלבון להשתמש מכלל הדנ"א".
הטכנולוגיה עדיין אינה בשימוש, אך פרופ' מאיה מאמינה שבעתיד יוכלו המעסיקים לקבל פירוט של נקודת הפתיחה של העובדים כדי לדעת באילו חלבונים הם צריכים להשתמש. "זה יהיה חלק מחיי היומיום שלנו בבתי הספר ובאוניברסיטאות ובכל סביבה שבה נרצה להשתמש במשאבים האנושיים בצורה הטובה ביותר".