יו"ר רשות החשמל: "כיום יש פי שניים דקות של אי-אספקת חשמל בשנה לעומת לפני כעשור"
יו"ר רשות החשמל: "כיום יש פי שניים דקות של אי-אספקת חשמל בשנה לעומת לפני כעשור"
אמיר שביט אמר בוועידה הלאומית לאנרגיה כי הדרך לקדם אנרגיות מתחדשות היא שדרוג של רשת החשמל העמוסה. מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל הוסיף, "האתגר לפיתוח רשת החשמל מחייב הוספה של עובדים לחברת החשמל – שנאלצת להתמודד עם כמות גוברת של פרויקטים לאומיים"
"הבעיה המרכזית במשק החשמל היום היא העלייה בכמות דקות אי-האספקה. כיום יש פי 2 דקות אי-אספקה בשנה לעומת 2010-2011", כך אמר היום אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל, במסגרת פאנל בנושא אתגרי משק החשמל בוועידה הלאומית לאנרגיה 2023, שנערכה היום בתל אביב על ידי המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. עוד השתתפו בפאנל מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט, גלעד יעבץ, הח"כית לשעבר קרן ברק, המכהנת כיום כיו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים ושאול גולדשטיין, מנכ"ל חברת ניהול המערכת נגה.
את הגידול בדקות אי-האספקה מסביר שביט עקב תהליכים לא טובים שקרו בעשור האחרון, בעיקר בפיתוח רשת החשמל ומקטע החלוקה (רשת החשמל בתוך הערים). בשל כך ברשות החשמל עובדים על תוכנית להטמנת כבלי המתח, אך הדבר מחייב שיתוף פעולה של ראשי הרשויות. לדברי שביט, במקביל לקידום אנרגיות מתחדשות, יש להקים תחנות כוח נוספות הפועלות בגז טבעי. לטענתו, "התחנות החדשות שיוקמו יהיו בנצילות גבוהה ויחליפו תחנות כוח הפועלות על פחם או תחנות ישנות ופחות יעילות בגז טבעי – ולכן טובות לסביבה. לדבריו, הדרך לקדם אנרגיות מתחדשות היא שדרוג של רשת החשמל העמוסה – שצריכה להיות מוכפלת מבחינת היקף יכולת ההולכה ב 20 שנה הקרובות.
"האתגר לפיתוח רשת החשמל מחייב הוספה של עובדים לחברת החשמל – שנאלצת להתמודד עם כמות גוברת של פרויקטים לאומיים, תוך הפחתה של כמות העובדים". כך אמר בפאנל מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל. זוהי הדרך היחידה להתקדם לקראת היעד של 30% אנרגיות מתחדשות ב 2030. כמו כן, ביקר שפיגלר את הדרישה מחברת החשמל שלא לחבר מבנים ללא טופס 4 לרשת החשמל – מה שבפועל הופך את החברה ל"שוטר", ומוביל אנשים רבים להתחבר לרשת החשמל בצורה פיראטית ולא בטיחותית. יש לציין שטרם החיבור לרשת החשמל, מבצעת החברה בדיקת בטיחות למבנה, בנפרד מדרישות טופס 4 – בשל כך לא מדובר בסיכון מבחינת בטחיות המבנה.
לדברי גלעד יעבץ, מנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט, שלאחרונה החלה להיסחר בנאסד"ק, אחד הקשיים המרכזיים בשילוב אנרגיות מתחדשות במשק הוא ועדות התכנון. יעבץ ציין כי בעוד בישראל רק 10% מהחשמל מיוצר באנרגיות מתחדשות, באירופה יש מדינות שהגיעו ל-40%. לדבריו, אין בוועדות התכנון אנשים שמומחיותם היא קידום אנרגיות מתחדשות. כמו כן, טען שאין מספיק אדמות המוקצות לקידום אנרגיה מתחדשת. עד לאחרונה, הוקצבו 20,000 דונם בלבד לקידום אנרגיות מתחדשות – זאת במקביל להצאה של 4 מיליון דונם לחקלאות, שמתוכם 700,000 דונם אינם בשימוש.
חברת הכנסת לשעבר קרן ברק הזהירה מפני הגברת ייצוא הגז הטבעי ללא ניתוח מעמיק של צורכי המשק המקומי. דבריה התחברו לאמירת שר האנרגיה מהבוקר, לפיהם בקרוב המשרד יחל בבחינה מחודשת של מגבלות הייצוא על שותפויות הגז הישראליות. שאול גולדשטיין ציין כי על אף התמיכה בקידום אנרגיות מתחדשות – רשת החשמל אינה יכולה לקלוט אנרגיה מתחדשת בצורה משמעותית בזמן קצר.