כנס שוק ההוןיובל כהן: "לא כל מדינת ישראל צריכה להיות הייטק"
כנס שוק ההון
יובל כהן: "לא כל מדינת ישראל צריכה להיות הייטק"
מייסד קרן פורטיסימו בכנס שוק ההון של כלכליסט, הפניקס וקסם קרנות: "הרבה חברות מקבלות שווי מנופח, אבל מה שאנחנו באמת צריכים בכלכלה שלנו זה חברות שמייצרות מזומנים ומובילות שוק"
מייסד ושותף מנהל בקרן פורטיסימו, יובל כהן, שוחח עם כתבת כלכליסט סופי שולמן במסגרת כנס שוק ההון של כלכליסט, הפניקס וקסם קרנות שמתקיים היום (ב') במתחם שבע בתל אביב.
טחינה או תוכנה? אתם משחקים בכל החזיתות. למה לבזבז זמן על לואו-טק?
"אנחנו אוהבים איזונים. אנחנו משקיעים בחברות שאפשר להשביח אותן. חברות משפחתיות, חברות בצמיחה, במטרה להצמיח אותן עוד יותר. בכל המגזרים יש את החברות האלה. מהייטק ועד לתעשייה כבדה ובעוד מגזרים. אנחנו קרן מאוזנת שמשקיעה בצורה מגוונת. וכולם אוהבים טחינה".
וזה משתלם לכם?
"כן, וגם אפשר להוריד מחירים ולייעל. קנינו את מלח הארץ משרי אריסון. כדי לצמוח חשבנו על מספר אלטרנטיבות. אולי לקנות עוד מפעלי מלח בים התיכון - מיוון, איטליה ועד ספרד. או לחליפין להתמקד בפיתוח של תחליפי מלח. או להגדיל קיבולת. אנחנו מייצרים בארץ בצורה יעילה, באילת למשל, באמצעות בריכות ייבוש. אבל האסטרטגיה שבחרנו היתה משהו שונה. לספק את הרכיבים האיכותיים ביותר במזון יבש לבישול ואפיה. וכך קנינו את סוגת, את שמן, את אל-ארז. אנחנו לא בכיוון של ריכוזיות, אלא בעד לייעל את המערכת, ובסופו של דבר זה מתבטא במחיר לצרכן".
מה הלאה, להנפיק?
"לפני השוק הציבורי, אנחנו תמיד בונים חברות לטווח ארוך, וגם לא חושבים על אקזיט. אני לא חושב על הנפקה כמטרה, ולא בטוח שנעשה את זה. גם בגלל שיש הרבה הסתכלות לא עניינית על חברה ציבורית".
מצד המוסדיים?
"כתוצאה מהקורונה קרו הרבה דברים לא טובים – הנפקות לא טובות, חברות לא יציבות מספיק שאינן בשוויים שניתנו להן בהתחלה. הרבה חברות קיבלו שוויים מופרכים".
אתה חושב שאנחנו לקראת נפילה בשווקים?
"קטונתי להגיד, אבל אני רואה שוויים מנופחים. גם בשוק הפרטי הרבה גייסו בשווי מופרך, ולא רק יוניקורנים. הייתי עכשיו בדובאי בתערוכת האקספו, וראיתי את הביתן הישראלי – מתגאים שם שישראל הצמיחה 95 יוניקורנים. אבל אנחנו לא צריכים להתגאות בחברות עם שווי גבוה אלא בכמות החברות שצומחות ובמקביל מייצרות מזומנים ומובילות ברמה עולמית לטווח ארוך".
בנק ישראל אומר שמתחילה בישראל 'מחלה הולנדית', ומקריבים את שאר הענפים לטובת ההייטק. דעתך?
"ההייטק חשוב מאוד והדבר הכי טוב שקרה לישראל - אבל בכל דבר צריך איזונים. לא כל מדינת ישראל צריכה להיות הייטק, ולפעמים נדרשת התערבות מסוימת. חברו כאן כמה גורמים שגרמו הרס גדול של התעשייה בארץ, כמו יבוא מטורף ושקל חזק מאד שהרסו הרבה מאוד מהתעשייה. ושוב, לא צריך להשקיע בשוויים גדולים מדי".
אתה רוצה לראות יותר התערבות ממשלתית?
"צריך חשיבה לטווח ארוך, עם התערבות ממשלתית. למשל, חטפנו בתעשייה מטורקיה, כשארדואן העלה מכסים. אפשר היה לעצור הרבה מאד מהבעיות שהיבואנים גרמו במשך השנים. לכן, נדרשת חשיבה לטווח מאד ארוך, ולא רק בהייטק, בכל המגזרים וגם ברמה החברתית. אני רואה בעיה שנגרמת מהאינפלציה, גם דרך החברות שלנו. אמרתי כבר לפני שנתיים, שזה לא רק לשנה הקרובה".
איזו אינפלציה אתם רואים, תחזיות יש?
"אנחנו לא עושים תחזיות. אבל כן רואים עליות מחירים יותר גבוהות מהתחזיות של הבנקים המרכזיים, כולל של בנק ישראל".
אופטימי?
"כן. יש בארץ הרבה פוטנציאל, למשל בפוד-טק, אג-טק, הלת'-קר. נשקיע בעתיד".