כלכלת הקנאביס"ישראל יכולה להפוך למוקד חדשנות בתחום הקנאביס - רק צריכים שלא ישימו לנו מקלות בגלגלים"
כלכלת הקנאביס
"ישראל יכולה להפוך למוקד חדשנות בתחום הקנאביס - רק צריכים שלא ישימו לנו מקלות בגלגלים"
אורן שוסטר, מנכ"ל IMC, בכנס כלכלת הקנאביס של כלכליסט, "אין מדינה כמונו מבחינת היכולת לערוך מחקרים קליניים או לפתח מוצרים בקנאביס בצורה חוקית". עוד הוסיף, "כמו שההייטק קיבל תמיכה ממשלתית, אני חושב שהחדשנות בקנאביס יכולה לקבל תמיכה דומה"
ישראל יכולה להפוך למוקד חדשנות בינלאומי בתחום הקנאביס, רק כדאי שהרגולציה לא תשים מקלות בגלגלים. זה המסר מדבריו של אורן שוסטר, מנ"כל IMC, בכנס כלכלת הקנאביס של כלכליסט בשיתוף IMC. שוסטר אמר לבאי הכנס כי שוק הקנאביס העולמי צומח בקצב מהיר מאוד, וגם בישראל הוא מגלה קצבי צמיחה משמעותיים.
"כשאנחנו מדברים על שוק הקנאביס אנחנו מדברים על מעל ל-20 מיליארד דולר מכירות בשנה", אמר שוסטר וציין כי "ב-2028 הוא צפוי להגיע ל-110 מיליארד דולר. כבר היום בארה"ב החקלאות בקנאביס היא בין התעשיות הגדולות בענף. השוק החוקי המוביל בעולם הוא זה שבקנדה. ב-2018 הם החלו את הלגליזציה, והגיעו לקצב מכירות של מעל ל-4 מיליארד דולר קנדי, עם תשלומי מיסים גדולים והרבה יותר מקומות עבודה".
לדברי שוסטר הקנדים "צפויים להגיע למכירות של 7.5 מיליארד דולר קנדי ב-2025. התחרות הגדולה שם היא מול השוק השחור, ואנחנו רואים מעבר מהשוק השחור ללגיטימי. קצב הצמיחה בקנדה הוא משמעותי. זו תעשייה שהיתה בהיקף מכירות של 760 מיליון דולר (קנדי) ב-2017 וב-2025, צפויה להגיע לפי 10 מזה. זה רק מראה על הפוטנציאל".
עם זאת, למרות ההצלחה המסחררת של קנדה, היא לא ההשוואה הכי טובה לישראל, לדברי מנכ"ל IMC. "חיפשתי מדינת בנצ'מארק מול ישראל. יש מדינה בארה"ב בשם מישיגן. מבחינת מספר תושבים היא דומה לישראל, בשתיהן מדובר בפחות מ-10 מיליון איש. שם (במישיגן) יש פי 2 מטופלים מאשר בישראל. מישיגן התחילה ב-2018 לגליזציה, בישראל התחילה הלגליזציה ב-2019. השוק במישיגן הוא פי 4 מישראל. גם כשמסתכלים קדימה. התחזית היא לכלכלה (במישיגן) של 2.4 מיליארד דולר ב-2024, לעומת צפי של 731 מיליון דולר בישראל."
"יש לאיפה לשאוף" אומר שוסטר, "אם מסתכלים על השוק הישראלי רואים עליה מאוד משמעותית בישראל מאז 2019. כיום בישראל יש 101 אלף מטופלים, הם מהווים אחוז קטן מאוד מאוכלוסיית ישראל. עדיין אם לוקחים את הפרופורציה זה שוק קטן. אבל החוזקה שלנו בישראל היא בהייטק. היום קראתי בכלכליסט שמתחילת השנה נרכשו חברות הייטק ישראליות ב-9.5 מיליארד דולר. שליש מהחברות הרוכשות היו ישראליות".
"בהייטק אנחנו רואים שינוי מגמה. התפתח אקו-סיסטם של חברות ישראליות שקונות חברות אחרות בתוך הארץ. היתה עליה מתמידה במגמה בין 2013 עד 2020. ב-2020 הפך ההייטק לשני שליש מייצוא השירותים בישראל. היתרונות בתחום הקנאביס, הם שישראל היא מרכז חדשנות עולמי. אין מדינה כמונו מבחינת היכולת לערוך מחקרים קליניים או לפתח מוצרים בקנאביס בצורה חוקית. חברות בינלאומיות שרוצות לעשות מחקר בקנבאיס, אין מצב שלא יבקרו בישראל. גם הסביבה הרגולטורית תומכת במחקר בקנאביס".
שוסטר ציין כי המחקר בקנאביס התחיל בישראל עוד בשנות ה-60 על ידי פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית. "היום אין מוסד אקדמאי בישראל שאין לו נגיעה למחקר בקנאביס. יש מעבדות מפוארות באוניברסיטאות הגדולות, כמו גם בטכניון ובמכון ויצמן. קנאביס הוא תחום מולטידיסיפלינארי. הוא מתחיל בחקלאות ועובר לתעשייה, דרך פיתוח תרופות ואבזור רפואי. במקומות האלה הרוח היזמית הישראלית יכולה לעשות שינוי.
"כדי שזה יקרה צריכים תעשייה חזקה. רגל אחת לא יכולה לחיות בלי הרגל השנייה. ככל שתהיה תעשייה חזקה יותר, נוכל להיות חזקים יותר. יש שתי חברות ישראליות שנסחרות בנאסד"ק, אבל מה שהייתי רוצה לראות, זה שישראל מובילה טכנולוגית עם כמה חברות מובילות בנאסד"ק. שחדשנות יוצאת מכאן לכל העולם. ישראל היא לא מעצמה חקלאית, יש מקומות שיודעים לעשות זאת לא פחות טוב מאיתנו. היתרון של התעשייה הישראלית הוא באקוסיסטם שאפשר לבנות כאן.
"יש פה תעשייה שיכולה להתפתח רק צריכים שלא יעצרו אותנו שלא ישימו מקלות בגלגלים. אני מדבר על רגולציה, לתת לנו לעבוד. אנחנו לא מבקשים כסף מאף אחד. למרות שאני חושב שכמו שההייטק קיבל תמיכה ממשלתית, החדשנות בקנאביס יכולה לקבל תמיכה דומה".