סגור
+RoadShow
(צילום: גו לייב שידורים)

+RoadShow
"הקונפליקט הצפוי בין ממשל טראמפ לסין ישפיע גם על ההייטק הישראלי בשנים הקרובות"

את הדברים אמרה יודפת הראל בוכריס מקרן Blumberg Capital באירוע +RoadShow של כלכליסט ופועלים טק. לדבריה: "צפוי קונפליקט בסין. טראמפ יתעסק בזה בשנים הקרובות ולכן תהיה לזה השפעה גם על שוק ההייטק בישראל". עוד השתתפו בפאנל תומר נוטקין, סמנכ"ל ומנהל מרכז עסקים הייטק בפועלים טק ותמי ברונר מ-Vertex

באירוע +RoadShow של כלכליסט ופועלים טק שוחח עורך CTech אליחי וידל עם תומר נוטקין, סמנכ"ל ומנהל מרכז עסקים הייטק בפועלים טק, יודפת הראל בוכריס מ-Blumberg Capital ותמי ברונר מ-Vertex.
מהם האתגרים העומדים בפני תעשיית ההייטק, וסטארט-אפים בפרט, ב-2025?
"2025 זו שנה שמתחילה עם נשיא חדש בארצות הברית ודילמות כלכליות מורכבות", אומרת הראל בוכריס. "התעשייה שלנו בתחרות קבועה עם עולם הריבית, כך שכל נתוני המאקרו ישפיעו גם ב-25 על תעשיית הטק. קרנות רבות שגייסו ב-2020-2021 מגיעות לפתחם של גיוסים חדשים ולכן נצטרך להתמודד עם שיקולי המאקרו. בעולם הטכנולוגי רואים שינויים גדולים. העולם נמצא בעיצומו של סכסוך צבאי ועולם הדיפנס- טק מקבל תשומת לב משמעותית בישראל, ארצות הברית וגם אירופה. וכמובן שימשיך לפרוח תחום ה-AI".
נוטקין מסכים שתחום הדיפנס יתפוס מקום משמעותי בשנת 2025 בתעשיית הטק. "מתחיל להיווצר אקוסיסטם שלא היה קיים פה ונוצר מקום לבנקים לתפוס את הציר הזה ולממן, כי עובדים מול ממשלות והביקוש הוא אינסופי. פעם זה היה שוק צדדי ועכשיו הוא רחב".
"הייתם מאמינים לפני שנה שנדבר ככה על התעשייה בישראל? זה מדהים וזה לא מובן מאליו", אומרת ברונר. "הבורסה יותר גבוהה ב-20% מלפני המלחמה, השקל לא זז, החדשנות פרצה כל גבול ואנחנו כמשקיעי early stage צופים לראות קדימה השקעות. החוסן הנפשי האזרחי (Resilience) זה הדבר שהכי למדנו בשנה האחרונה וככה מסתכלים קדימה להמשיך להשקיע בחברות ב-Early Stage וחדשנות".
כמה זמן יכול להמשיך ה-Resilience הזה?
"תלוי מה יקרה קדימה", אומרת ברונר. "הלוואי שאנחנו לקראת רגיעה. צריך לראות איך בישראל תהיה רגיעה פנימה, צריכים להיות זהירים עם האופטימיות אבל להמשיך לתמוך ולתת רוח גבית ולקוות שלא יקרו דברים שיאלצו אותנו לתת את הכוח למקום אחר במדינה". הראל בוכריס מוסיפה "דווקא שוק ההייטק, שהוא כולו בקשרים אישיים ומוסדיים, יכול להיות יותר יציב. למרות חוק ההסדרים ושניסו לקצץ אנחנו עדיין מצליחים להביא כספים מחו"ל. התפקיד שלנו להמשיך להיות השגרירים הכי טובים למדינה כדי להמשיך להזרים לפה את הכסף ולפתוח דלתות עבור הסטארט אפים בחו"ל. גם השוק היפני נפתח השנה ליותר פעילות של חברות ישראליות. התפקיד שלנו יותר מתמיד הוא להיות הגשר לעשיה הזאת. חברות ישראליות נרשמות כחברות זרות מראש ונצטרך לעבוד כדי לאזן את התופעה הזו ולדאוג שיהיו יותר חברות שיירשמו כישראליות".
האם לבחירה של טראמפ תהיה השפעה חשובה?
"הבחירה של טראמפ מלמדת שאף פעם אי אפשר לדעת מה קורה", אומרת ברונר. "ממקום של רגע לפני כלא וכתבי אישום טראמפ הוכיח Resiliance. מצד אחד יש את ה-M&A והקלה ברגולציות, התמיכה שמוכיחה את עצמה ברמה ביטחונית כלכלית, אבל כן יש הגבלות סחר והגירה שיכולים להשפיע על חברות ישראליות ורגולציות על בינה מלאכותית. יש שני קצוות וכולנו ערניים לכך". "מחכה קונפליקט בסין", מוסיפה הראל בוכריס. "טראמפ יתעסק בזה בשנים הקרובות ולכן תהיה לזה השפעה גם על שוק ההייטק בישראל".
מגבלות הבינה המלאכותית, האם ישראל רצה אחרי הרכבת?
ברונר: "אנחנו קרן שמתעסקת ומשקיעה בחברות ב-Early Stage ומאז ChatGPT כמות החברות רק גדלה. גם כמות הכסף שזורם לג'נרטיב AI גדל, כרגע יותר מ-20% מהחברות הן בעולם של ג'נרטיב AI זה די משקף את מה שקורה בארץ".
"היום אנחנו הרבה יותר תלויים באקדמיה בעולם ההייטק", אומרת הראל בוכריס. "בעולם הג'נרטיב AI והמודלים אנחנו משתפים איתם פעולה. זה גם משנה את אופי היזמים ואנחנו צריכים לדעת לשחק את המשחק. שיתוף הפעולה עם בנק הפועלים כל כך קריטי כי הדאטה בבנקים, חברות הביטוח ומשירותי הבריאות הם אלה שיניעו את התעשייה קדימה ויתנו ליזמים את הגשר לשחק על מנת לעשות מודלים יותר נכונים וטובים לעולם".
"60% עד 70% מהחברות שאנחנו רואים היום הן בעולם של דאטה", מוסיפה ברונר. "אזה עולם שאנחנו שמים עליו פוקוס, ועכשיו ביתר שאת".
נראה IPO (הנפקה ראשונית לציבור) ב-2025?
"2025 היא המשך של 2024", אומר נוטקין. "נוצרו התנאים שמעידים שהשוק כן צפוי להידחף כמו ירידת הריבית, חברות של מאות מילונים מכירות, רווחיות, כוח של PE וחברות שנמצאות בשלבים מתקדמים. לצערנו המצב בישראל יותר מורכב. הרואד שואו של פועלים הוא סופר קריטי, בטח בתקופה הזאת. הבאנו IPO לקידמת הבמה".
"נתוני המאקרו ישפיעו על יכולת החברות להנפיק בבורסה בשנה הבאה", אומרת הראל בוכריס. "ב-2025 נראה יותר דיבורים ופחות הנפקות בחציון הראשון, אבל הרבעון האחרון יהיה יותר פעיל ומעניין".