סגור
יורם נוה
(צילום: סיני דוד)

הוועידה הלאומית
יורם נוה: "עסקת מקס מעולה לכלל וגם למשק. המחיר ששילמנו במכפיל על רווחיות החברה, מצוין"

מנכ"ל קבוצת כלל ביטוח ופיננסים אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי: "כיום יש אי-ודאות בשווקים אך החברה מסיימת בתוצאות שיא"; על ההפיכה המשטרית: "הרפורמה והשיח האגרסיבי עלולים לפגוע בנו באופן משמעותי"

פחות מחצי שנה חלפה מאז השלמת העסקה לרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידי כלל ביטוח ופיננסים, אך כעת המשק הישראלי עשוי להיכנס לעידן חדש בעקבות ההפיכה המשטרית. עם זאת, עדיין מדובר בעסקה אטקטיבית. כך אמר יורם נוה, מנכ"ל קבוצת כלל ביטוח ופיננסים, בשיחה עם עורך מדור שוק ההון ב"כלכליסט" ירדן רוז'נסקי, שהתקיימה במסגרת הוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" ובנק לאומי.
האם שילמתם יותר מדי בעסקת מקס?
"ראשית יכול להיות אבל אני חושב שעשינו עסקה מעולה, אסטרטגית, שנבחנה היטב עם כל התהליכים הנדרשים. המחיר ששילמנו במכפיל 9.5 על רווחיות החברה מצוין. כך שזו אינדיקציה טובה למחיר סביר וראוי וזו עסקה אסטרטגית - ימים יגידו זאת. כיום יש אי-ודאות בשווקים אך החברה מסיימת בתוצאות שיא וזו עסקה מעולה לכלל וגם למשק".
מה הסיכוי של מקס, למרות הגב של כלל, להתחרות בבנק?
"אני חושב שיש להבין שהאתגר של חברות כרטיסי האשראי שמשנות מיקוד כיום מהנפקה וסליקה לאשראי הוא לא להתחרות בינן ובין עצמן אלא מול הבנקים. ואנו מעודדים תחרות ביצירת עסקאות. הצעת הערך של החברות משתפרת וגם כל הקמפיין השיווקי יעיל כי מקבלים ריבית טובה מהמערכת הבנקאית, עידוד התחרות גם הייתה לב הרציונל של אישור העיסקה על ידי הרגולטורים. מה שהכי חשוב בחברת כרטיסי אשראי הוא גיוס מקורות ומוניטין וכלל יודעת להביא את זה לשולחן, ובעתיד גם סינרגיה".
אם נסתכל לעתיד - כיצד אתה תופס את המשק הישראלי כיום תחת ההפיכה המשטרית?
"קודם כל מה שמשפיע על המשק הישראלי זה המצב בעולם, ואנו מוטרדים מאינפלציית הליבה והריבית שצפויה להישאר עוד זמן מה גבוהה, אלה פרמטרים שמשפיעים על המשק הישראלי והמדדים שלנו מוטים גם מנדל"ן ממונף. האירוע הזה מאופיין בניהול של מדינות ואצלנו הדמוקרטיה חזקה, הצמיחה חזקה. אני אופטימי, אבל כן, זה בידיים שלנו. הרפורמה והשיח האגרסיבי עלולים לפגוע בנו באופן משמעותי ואני חושב שיש לנו יכולת לצלוח את המשבר בשיח של כבוד, שיח של פשרה, שיח שיאחה קרעים ויחזק אותנו".
חברות הביטוח לא הגיעו לפשרות עם המחוקק בנושא ביטוחי מנהלים. איך אתה רואה את ההחלטה בנושא הפקדות לביטוח מנהלים?
"עולם הביטוח מונע משני עקרונות: שוויוניות ומתן מוצר טוב לציבור הרחב. ולצד זה יש לשמר אפשרות לגוון ולאפשר מוצרים גם לרובד שלמעלה. תראו מה קורה עם הביטוח הסיעודי שאמרו בהתחלה שהוא יקר אבל עכשיו העבירו את הבעיה לקופות החולים ועוד מעט אין יותר כסף בקרנות שלהן, והציבור ייפגע. כך שיש להבין שצריך איזון בין הדברים ובלבד שיהיה אפשר לפתח מוצרים בתחום ביטוחי המנהלים כרובד נוסף בשילוב עם אלמנטים ביטוחיים".
האם ביטוח המנהלים כמוצר צריך להיות יותר משתלם לחוסך?
"הנחיתות היא במחיר והמחיר גבוה יותר. המחיר הגבוה הוא סוגיה והשאלה היא מה מקבלים תמורת המחיר. יש נטיה להתכתש על המחיר אבל בסוף מגלים שהמוצר רדוד ונותן פחות - יש תהליך שיש בו יותר אחריות על הציבור לא להסתמך רק על קרן הפנסיה".
לאחרונה נוצר מהלך לייצר גבולות גזרה לחברות עם בעלי שליטה כדי למנוע שלטון מנהלים. מה דעתך בנושא זה?
"ממה שאני קראתי את החוק מדובר באיזון ברמת הדירקטוריון, כלומר חשוב לשמר את הידע של דירקטורים ומצד שני רוצים לוודא ששוק ההשתלטויות יהיה יעיל. וזהו פתרון מאוזן. אני חושב שיש לזכור שהמנכ"ל, בהיבט שלו לא השתנה דבר בחוק, ניתן לפטר מנכ"ל בכל רגע נתון וגם כיום דירקטוריון יכול לפטר מנכ"ל בהחלטה. אני חושב גם שיש לראות איך מיישמים את הפתרון בפועל. בחברות פיננסיות כמו כלל או בנק לאומי המנגנון מסודר על ידי הרגולטור".
כיצד אתה רואה כיום את תפקיד המנכ"ל במבנה הערך של החברה?
"בראיה שלי תפקידו של מנכ"ל הוא להשיא ערך לחברה ולא משנה מי בעל השליטה. ככל שנוצר יותר ערך כולם יותר נהנים. החברה עברה הרבה אתגרים כמו עסקת מקס ובתחילת הדרך היו שאלות וביקורת. וזה דבר טבעי. מה שחשוב זה שהתמונה התבהרה, העסקה הושלמה הודות לדירקטוריון ויו"ר הדירקטוריון חיים סאמט. היום כשרואים את תוצאות החברה והעסקאות שנרקמו זה מוביל להבנה יותר טובה של החברה".
האם יש עוד מהלכים עתידיים לאחר שהשלמתם את העסקה?
"האתגר הראשון הוא להכיל את מה שעשינו. לחברת מקס יש הנהלה מעולה והשנה אנו נתמקד בלסדר את הדברים. אני בטוח ששנת 2024 תהיה שנת שיא עבור כלל למרות הריביות העולות. סביבת ריבית יציבה אינה דבר רע לחברת ביטוח ובהסתכלות קדימה זה דבר טוב".