סגור
ועידת טוקיו 2023 הירומי יאמאגי
(צילום: שמוליק דודפור)

ועידת טוקיו
"לבורסת טוקיו יש מוניטין בינ"ל בגלל מערכת פוליטית יציבה ודמוקרטית"

הירומי יאמאג'י, מנכ"ל קבוצת הבורסה ביפן אמר בוועידת העסקים ישראל-יפן של כלכליסט בטוקיו: "השוק שלנו יכול לתרום לצמיחת סטארט-אפים ישראליים, ובסופו של דבר לפיתוח הכלכלי של שתי המדינות"

"השוק שלנו יכול לתרום לצמיחת סטארט-אפים ישראליים ובסופו של דבר לפיתוח הכלכלי של שתי המדינות בדרך של מתן הזדמנויות לגיוס הון" - כך אמר הירומי יאמאג'י, COO של Japan Exchange Group (JPX) ומנכ"ל בורסת טוקיו לניירות ערך (TSE), בוועידת העסקים ישראל-יפן של כלכליסט בטוקיו.
קבוצת JPX היא חברת האחזקות של שלוש הבורסות היפניות: ה-TSE, בורסת אוסקה (שוק הנגזרים) ובורסת הסחורות של טוקיו לשוק נגזרים האנרגיה. לדבריו, ישראל ויפן נהנו מהיסטוריה ארוכת שנים של קשרים חזקים בכלכלה, בטכנולוגיה ובתחומים אחרים, ולאחר יום השנה ה-70 לכינון היחסים הדיפלומטיים בין שתי מדינותינו בשנה שעברה, הקשרים הללו צפויים רק להתחזק.
הירומי ציין כי בעידן הפוסט קורונה, יש ליפן מה ללמוד מהתרבות העסקית המפורסמת של ישראל שמטפחת סטארט-אפים חדשניים ומובילה פיתוח טכנולוגיה מתקדמת. הירומי סיקר את שוק ההון היפני וציין כי נכון לעכשיו, ה-TSE צובר עניין רב בעולם כאשר רכישת נטו של משקיעים זרים (רכישות בניכוי מכירות) נמשכה בחודשיים האחרונים: מדד ה-TOPIX הגיע לשיא של 33 שנים, וה-Nikkei 225 מגיע ל-31,000 נקודות "אנו רואים מדי יום סיקור בתקשורת של שוק המניות היפני", אמר.
בניתוח יותר מאקרו, הירומי הדגיש כי יכולות להיות סיבות מאקרו מרובות לעניין המחודש הזה לרבות אינפלציה בעולם (יפן נהנית מאינפלציה נמוכה יחסית העומדת עתה על 3.5% - א.פ.) וציפיות לשינויים במדיניות הריבית (הריבית עומדת על -0.1%-), והדגיש כי "המצב הגיאופוליטי עוזר גם לזרימת ההשקעות לאסיה לעבור לכיוון יפן".
לפי הירומי יש שלוש סיבות מדוע יש ל-TSE מוניטין טוב כבורסה בינלאומית: מערכת פוליטית יציבה ודמוקרטית המלווה ביציבות משפטית, מה שמקל על חברות להירשם; כלכלה חזקה - השלישית בגודלה בעולם - בעלת נכסים פיננסיים של כ-15 טריליון דולר, כאשר מתוכננת הרחבת מגבלת ההשקעה הפטורה ממס ליחידים החל מהשנה הבאה כחלק מהמאמץ להעביר נכסים פיננסיים מחסכון להשקעה; ושוק הון הוגן ושקוף עם נזילות גבוהה והערכות שווי גבוהות, מה שמקל על משקיעים להצטרף. הירומי ציין כי שלושת המשתנים האלו הובילו את שוק ההנפקות היפני להמשיך לצמוח, למרות העובדה שבעולם שוק ההנפקות הלך והתכווץ. "הגענו ליותר מ-100 הנפקות בשנה, רובן רשומות בפלח השוק שלנו לסטארט-אפים, המכונה 'שוק הצמיחה', הוא הדגיש. "צמיחה של סטארט-אפים חדשניים ומובילים בתעשייה היא המפתח לצמיחה בסיסית של הכלכלה ורווחת החברה, ו-TSE כמפעילת שוק מחויבת לתרום לכך על ידי מתן שוק זה לחברות צומחות".
בפניה לחברות ישראליות הירומי אמר כי לאור מעמדה של TSE באסיה כולה, "אנו רואים עניין רב מצד חברות לא יפניות לרשום בבורסה שלנו. אנו מזמינים באופן פעיל את החברות הללו להירשם במה שנקרא "הנפקות חוצות גבולות", בנוסף להנפקות מקומיות. הייתה לנו רשימת חברות סינגפוריות ב-TSE לאחרונה ויש לנו צינור חזק של חברות אסייתיות רבות אחרות בוחנות הנפקות". הירומי ציין כי כעת TSE שמה דגש חזק על פיתוח ושיפור שוק הצמיחה: "שוק הצמיחה חשוב במיוחד, שכן שני תפקידים חשובים של שוק ההון הם לספק הון ביעילות לחברות צומחות ובעלות פוטנציאל גבוה והזדמנויות השקעה אטרקטיביות למשקיעים, דבר שבא לידי ביטוי בתוכנית החומש של הבורסה".