ועידת התחזיות10 משימות לאומיות חיוניות לשנה הבאה
ועידת התחזיות
10 משימות לאומיות חיוניות לשנה הבאה
2024 תהיה קריטית לפחות כמו 1974. לכן, כדי לא לשקוע לעשור אבוד כמו אחרי מלחמת יום הכיפורים, צריך להתחיל בתיקון הלאומי עכשיו, לא בשש אחרי המלחמה. דברים של מו"ל כלכליסט בפתח ועידת התחזיות של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים והפניקס
מאז השבעה באוקטובר אנחנו יושבים שבעה כבר 82 ימים והלב נשבר שוב ושוב עם כל שם שהותר לפרסום, עם המשפחות השכולות ועם החטופות והחטופים במנהרות החמאס. אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשקוע בצער בחרדה או בייאוש; גם לא לחכות ל"שש אחרי המלחמה". 2024 תהיה שנה קריטית לפחות כמו 1974. לכן, אני מבקש להציע עשר משימות לאומיות דחופות כבר עכשיו. הזמן לתיקון לאומי, לבנות את העשור הבא כדי לא לשקוע לעשור אבוד כמו אחרי מלחמת יום הכיפורים - הוא עכשיו. היום. ולכל אחת ואחד מאיתנו יש תפקיד חשוב בתיקון הלאומי.
1. המשימה הראשונה, הכוללת, היא החלטה לאומית על ניו דיל, ברוח התוכנית של פרנקלין דלאנו רוזוולט ב-1933 אחרי השפל הגדול. השיקום הבטחוני הכלכלי והחברתי דרוש כמובן לא רק ליישובים שנפגעו בדרום ובצפון. הרפורמות חייבות להיות גדולות ומשמעותיות לאורך ולרוחב המשק כולו.
2. בשנה הקרובה עלינו לשמור ולחזק את הברית החיונית עם ארצות הברית שהוכיחה את עצמה. ראינו את חשיבותה העצומה של התמיכה המדינית והביטחונית, אבל הבנו גם את ממדי התלות שלנו, ובמיוחד התלות בנשק וחימוש אמריקאים. אנחנו חייבים לנצל את השנה הקרובה כדי להגדיל ולפתח את הייצור העצמי החיוני, כל עוד ג'ו ביידן הוא הנשיא. 2025 עלולה להחזיר לבית הלבן נרקיסיסט הפכפך שלא נוכל לסמוך עליו. בכל מקרה, מול כל ממשל אמריקאי, יש להקטין את התלות ככל האפשר בשנים הבאות.
3. ביטחון תזונתי. "החיטה צומחת שוב" זה שיר נפלא ומטלטל, אבל האמת היא שכבר שנים רבות, השדות והכרמים, הרפתות והלולים הוזנחו ולא מעט ננטשו. אנחנו חייבים לשקם ולהצמיח מחדש את החקלאות הישראלית, ולהבטיח ביטחון תזונתי וחומרי גלם ממקורות מקומיים.
4. ההייטק הישראלי פרח בעשורים האחרונים למרות הממשלות ולא בזכותן. הניסיונות לפגוע בדמוקרטיה, וכמובן המלחמה הנוראה, פגעו פגיעה קשה בקטר של המשק. עכשיו דרושה התגייסות כללית להצלת ההייטק הישראלי. הן של הממשלה והן של הקהילה העסקית, ובתוכה הגופים המוסדיים הגדולים. בלי ההייטק, אין סיכוי להתאוששות.
5. חינוך והשכלה גבוהה. אנחנו לא יכולים יותר להרשות לעצמנו את ההזנחה הפושעת של החינוך הירוד בקרב החרדים. מי שרוצה למנוע התדרדרות לכלכלה של העולם השלישי חייב להילחם על חינוך מתקדם של המאה ה-21, כולל כמובן לימודי ליבה בכל המגזרים. גם האוניבסיטאות שלנו צנחו במדדי השוואה בינלאומיים אחרי שנים של החלשה וזלזול. צריך להציב מחדש את ההשכלה הגבוהה בראש סולם העדיפויות.
6. במלחמה ראינו כמה חשובה מערכת בריאות בריאה. עם כל הכבוד, שיבא ואיכילוב לא מספיקים. תושבי הצפון והדרום זקוקים וראויים לשירותי רפואה, לגוף ונפש, ברמה גבוהה כמו במרכז. ולא רק בעתות חירום, מגיפה ומלחמה. בתוך כך, יש לשלב בבתי הספר לרפואה כל סטודנט בחו"ל שבא למילואים במלחמה הזו.
7. דרוש תיקון יסודי במגזר הציבורי שהושחת במינויים רקובים של עסקנים ומקורבים למיניהם. במשרדי הממשלה ובמערכות הציבוריות צריך להציב אנשים מצוינים בתפקידים המשמעותיים. וכמובן יש לשמור ולחזק את שומרי הסף מול כל המתנכלים, מהבריונים בממשלה ועד הבריונים ברחובות וברשתות.
8. צריך להקים כוח משימה מתוחכם לשיקום המותג ישראל ברחבי העולם. במקום "הסברה" יש לתכנן פעילות מקיפה שתארך שנים. אנחנו חייבים לספר את הסיפור הישראלי לצעירים ליברלים ושמרנים כאחד בארצות הברית ואירופה, לתקשורת העוינת, למשפיעני רשת, לכוכבי תרבות ובידור, לפוליטיקאים ומקבלי החלטות. אסור לוותר גם על הצבועים וגם על אלה שלא יודעים איפה הנהר ואיפה הים.
9. את שלטון החמאס והצבא שלו צריך כמובן לחסל ולסלק בכל הכוח. אבל כבר ב-2024 צריך ליזום תכנית מרשל לרצועת עזה, מפורזת כמובן, ובהמשך גם לגדה. תכנית שאפתנית בנוסח התוכנית לשיקום אירופה אחר מלחמת העולם השנייה שיזמה ארצות הברית בהיקף של 13 מיליארד דולר של אז, כ-180 מיליארד דולר במושגים של היום. את תכנית מרשל לפלסטינים צריכות להוביל ארצות הברית, מדינות אירופה ומדינות עשירות באזור שלנו, אבל זה בהחלט אינטרס ישראלי מובהק. ישראל צריכה להיות שותפה בהיגוי ובקידום התוכנית. עם כל הזעם המוצדק שלנו, גם הפלסטינים צריכים לראות אופק.
10. אנחנו זקוקים לפיוס בינינו. עם כל המחלוקות, הכעסים והשנאות, אין לנו ברירה. איך עושים את זה? ככל שזה נשמע מייגע, ומזמין תגובות ספקניות, אני מציע ועדת פיוס של אנשים ערכיים מכל הצדדים, בלי פוליטיקאים. ועדת הפיוס תנסח אמנה ישראלית מחודשת, ברוח מגילת העצמאות. אחד התוצרים של הוועדה עשויה לשמש טיוטה לחוקה. הגיע הזמן.
ולבסוף, מובן מאליו שכדי להציב את היעדים הלא צנועים האלה ולקדם אותם בנחישות אנחנו צריכים הנהגה חדשה. אלה שהביאו אותנו למשבר ושפל, למועקה וייאוש, חייבים ללכת. ב-2024. ובהקדם האפשרי. להנהגה החדשה דרושים גם כוחות רעננים. נשים וגברים שהוכיחו את עצמם בעסקים, בהייטק, באקדמיה, בחינוך, חייבים להתגייס לפוליטיקה ולהשתתף בריסטארט של ישראל.