כלכלת הקאנביספרופ' יוסי תם: "עתיד התרופות מבוססות קנאביס - במוצרים הסינתטיים"
כלכלת הקאנביס
פרופ' יוסי תם: "עתיד התרופות מבוססות קנאביס - במוצרים הסינתטיים"
מנהל המרכז הבינתחומי לחקר קנבינואידים באוניברסיטה העברית אמר את הדברים בכנס כלכלת הקנאביס של כלכליסט בשיתוף IMC. לדבריו, יש יתרונות רבים לייצור תרופות סינתטיות. החיסרון הבסיסי באופציה זו היא שנכון להיום יש את סמי הפיצוציות שמכילים רכיבים סינתטיים ויכולים לגרום לנזק"
העתיד של פיתוח תרופות מבוססות קנאביס הוא במוצרים הסינתטיים, כך אמר פרופ' יוסי תם, מנהל המרכז הבינתחומי לחקר קנבינואידים באוניברסיטה העברית, בכנס כלכלת הקנאביס של כלכליסט בשיתוף IMC.
לדבריו ישנן שלוש דרכים עיקריות לפיתוח תרופות מבוססות קנאביס, הראשונה היא מיצוי שלם של צמח הקנאביס, השנייה היא שימוש במולקולות בודדות בצמח הקנאביס והשלישית, והעדיפה כאמור, היא שימוש במולקולות סינתטיות.
"במיצוי שלם ישנם שני אתגרים. הראשון הוא להגדיר את הרכב הקנאביס שיש ברשותנו והאתגר השני הוא ליצור מוצר ולמצות אותו בצורה הדירה וקבועה כדי לאפשר מינון מדוייק", אמר. נכון להיום יש מאות זנים שונים של קנאביס והאתגר הוא לאפיין מבחינה גנטית את הזנים האלה.
"כשאנחנו מדברים על מוצרים מצמח שלם אנחנו יכולים באמצעות אנליזות שונות להגדיר מה יהיה הטעם, הריח והריכוז של הקנבידואידים השונים. השאלה היא איך מכל זה יוצרים תרופה הדירה וקבועה שנותנת מדור למטופל שלנו", אמר.
בפיתוח של תרופה מבוססת קנאביס באמצעות הסתכלות על מולקולות בודדות יש חסרונות שעולים על היתרונות, לכן לדברי פרופ' תם האופציה האמיתית היא לפתח תרופה מבוססת קנאביס דווקא באמצעים סינתטיים. "החיסרון הבסיסי באופציה זו היא שנכון להיום יש את סמי הפיצוציות שמכילים רכיבים סינתטיים ויכולים לגרום לנזק". לעומת זאת, אחד הייתרונות בפיתוח תרופה באמצעים סינתטיים הוא שזה פטנטבילי.
"ה-FDA היה הראשון לאשר מוצרים סינתטיים למוצרי קנאביס כאשר ב-1992 אישר תרופה לטיפול בעלייה במשקל ותיאבון בחולי איידס אבל השינוי הכי גדול בשנים האחרונות הוא דווקא האישור של Epidiolex לטיפול באפילפסיה", אמר.
לדבריו, האישור של התרופה, למרות שהתרחש רק ב-2018 בעוד שכבר לפני 65 שנה הוכחו היתרונות של קנאביס בטיפול באפילפסיה, יכול לפתוח את הדלת לפיתוח של תרופות נוספות. כבר היום למעלה מ-50 חברות למעלה מ-50 חברות שונות יצרו שיתופי פעולה עם חוקרים באוניברסיטה העברית על מנת למסחר את תוצרי המחקר בהפקת תרופות מבוססות קנאביס".