סגור
כנס חוסן בהייטק AISRAEL - אלון חיימוביץ
(צילום: סיני דוד, יריב כץ)

AISRAEL 2024
"ישראל תתגבר על האתגרים הלאומיים בזכות AI”

אלון חיימוביץ׳ מנכ״ל מייקרוסופט ישראל בכנס AISRAEL של מיקרוסופט וכלכליסט: ״זה הזמן שלנו לייצר תעשיית AI חסרת תקדים שתמקם את מדינת ישראל כמובילה בראש״

"יש לנו אחריות משותפת למה שיקרה במדינה ביום שאחרי ואנחנו חייבים להתחיל לדבר בשפה של צמיחה ומובילות במקום לדבר רק על חוסן וחסינות", כך אמר היום (ה') מנכ"ל מיקרוסופט ישראל אלון חיימוביץ בפתיחת כנס AISRAEL של מיקרוסופט וכלכליסט.
חיימוביץ דיבר על הטלטלות שחווינו בארבע השנים האחרונות – מהקורונה שגרמה לנזק כלכלי וחברתי עצום, דרך ההאטה העולמית והאינפלציה, המלחמה בין רוסיה ואוקראינה ועד 7 באוקטובר. "אבל אני לא פה כדי לדכא אף אחד", הדגיש חיימוביץ, "הרעיון המרכזי הוא להסתכל קדימה".
לדברי חיימוביץ, למרות הטלטלות שחווה מגזר ההייטק המקומי הוא הצליח להציג חוסן עסקי משמעותי בשנים האחרונות: "זה בא לידי ביטוי גם בכמות האקזיטים, גם בהמשך ההשקעות הזרות שראינו, וגם בהכרה הבינלאומית".
חיימוביץ מציין כי "אם מנסים להסתכל על המספרים רואים שבחצי השנה האחרונה מאז 7 באוקטובר היו במדינה ישראל מעל 3 מיליארד דולר של השקעות שנכנסו, חברות הסייבר גייסו יותר ממיליארד דולר, חברות הפינטק גייסו חצי מיליארד דולר, והיו יותר מתשעה אקזיטים שחצו את ה-100 מיליון דולר.
"על פניו מדובר בנתונים מרשימים שמצביעים על חוסן עסקי", המשיך חיימוביץ, "אבל האם זה מספיק? לטעמי לא. אנחנו לא רוצים להישאר בתפיסה של חוסן, אלא לחזור לתפיסה של צמיחה ומובילות בדברים שהיינו טובים בהם".
חיימוביץ דיבר על חוסר הוודאות הקיימת באקלים הנוכחי: "אי ודאות זה הנורמלי החדש. לא רק בגלל המלחמה והתנאים הגיאופוליטי, אלא אם נסתכל על דו"ח הפורום הכלכלי העולמי שפורסם לאחרונה רואים שם את הסיכונים הגלובליים הגדולים שעתידים לפקוד אותנו בעשור הקרוב – מהסיכון שמביאה איתה הבינה המלאכותית, דרך מתקפות הסייבר, שינוי האקלים ועוד.
"השורה התחתונה של הדו"ח שהוצאתי מ-Microsoft OpenAI", ממשיך חיימוביץ, "היא שכולנו יחד - חברות גלובליות, חברות מסורתיות ומגזר הטק - חייבים לנקוט עמדה קולקטיבית. רק יחד נצליח להתמודד עם הסיכונים האלה ולהגיע לצמיחה".
לדברי חיימוביץ, התובנה הזאת של שיתוף הפעולה הקולקטיבי עולה בקנה אחד עם אסטרטגיה שמיקרוסופט עיצבה כבר לפני מספר שנים, שאותה הוא מכנה "משולש הצמיחה", וניתן ליישם כמודל כמעט על כל דבר בתנאים של חוסר ודאות.
"קודם כל אנחנו מסתכלים על התעשיות המסורתיות כי הן מגדירות את הבעיה – איזה אתגר מנסים לפתור כדי לייצר פריצות דרך – וזה קודקוד אחד של המשולש. קודקוד אחר הוא לחפש את כל השותפים ולנסות לפתור את האתגר, אבל לא רק לפתור את הבעיה נקודתית, אלא להפוך את הפתרון למובילות בתחום הספציפי".
חיימוביץ הדגים את דבריו בתעשיית הבריאות: "אם צריך למשל פתרון לרפואה מותאמת אישית, אז בוא נחפש לא רק פתרון נקודתית לזה אלא נחשוב איך הופכים למדינה שמובילה ברפואה מותאמת אישית. מיקרוסופט תהיה זו שתעשה את החיבורים הרלוונטיים ועם מודלים מעניינים וטכנולוגיה שבמרכזה נמצאת הבינה המלאכותית".
מכאן עבר חיימוביץ לדבר מעט על ChatGPT של OpenAI וסיפר כי הוא "שבר כל שיא אפשרי. תוך חודשיים הוא הגיע ל-100 מיליון משתמשים, והיום באפריל 2024 יש כבר 180 מיליון משתמשים שרשומים כמנויים, ולצידם יש יותר מ-1.5 מיליארד מבקרים. כולם מבינים ש-AI מייצר לנו אינסוף הזדמנויות, ועכשיו נשאלת השאלה מה עושים עם זה בעולם בהקשרים של צמיחה".
לדברי חיימוביץ, "נראה כאילו אנחנו בשיא של המהפכה, אבל אנחנו רחוקים מהשיא. אנחנו בשלב מוקדם מאוד. אני מאוד אוהב לתת את הדוגמה של הווידיאו שהתחיל עם קלטות, ועבר לדיסקים, ועכשיו אנחנו עם SORA – טכנולוגיה שהושקה על ידי OpenAI ומאפשרת לי על ידי פרומפט להנחות את הטכנולוגיה להכין לי סרטון".
לדברי חיימוביץ, הסיבה המרכזית ש-SORA עוד לא הושקה באופן רשמי היא החשש משימוש פסול שייעשה בטכנולוגיה: "החל מ-7 באוקטובר ראינו הרבה יותר ניצול ציני של הבינה המלאוכותית בתחומי הוידיאו וה-Deep Fake. התעמולה האיראנית גדלה במאות אחוזים, וראינו המון שימוש ב-AI כדי להשפיע על דעת הקהל, ולכן מיקרוסופט עוד לא נתנו את האישור להשתמש ב-SORA עד שלא נסיים את ניתוח הסיכונים".
חיימוביץ תהה איך מיישמים את זה באמצעות המודל המשולש? "אנחנו יחד עם השותפים ל-Tech Accord (אמנה שעליה חתמו ענקיות הטכנולוגיה כדי למנוע זיופים בבחירות – ח"ג) – התחייבנו לשלב גם פתרונות טכנולוגיים יחד עם אנשים שבסוף יזהו שאין Deep Fake כדי למנוע הטיה בבחירות".
חיימוביץ נתן מספר דוגמאות לשימוש שמאפשרת בינה מלאכותית לעשות בוידיאו במערכת הבריאות כדי לייצר פריצות דרך.
"אם היינו שואלים את מערכת הבריאות מה האתגר שהיא מעוניינת לפתור – התשובה כנראה היתה שרוצים להאיץ את החדשנות והמחקר בתחום, אבל המציאות קשה. יש מחסור של 30 מיליון אחים, אחיות, רופאים וכו' – מה שמביא בסוף לכך שהמטופלים אינם מרוצים בסוף מחוויית הטיפול".
לדברי חיימוביץ, ה-AI מספק פתרונות מרתקים למחסור הדוחק בכוח אדם במערכת הבריאות. בין היתר, הוא הציג ניטור של מטופל, שכולל את המדדים המרכזיים שלו, בהם הדופק ורמת החמצון בדם. "ה-AI מאפשר להבין את ההקשר והתוכן של המדדים ולייצר תמצות בעברית של התובנות העולות מכך".
"קחו את בתי החולים העמוסים של ה-7 באוקטובר", הוא ממשיך. "הבינה המלאכותית מאפשרת משהו מדהים - להוציא את התובנות מהמטופלים בזמן אמת ולתת את האבחון הראשוני". דוגמה נוספת שהציג חיימוביץ היא של השתלה שנערכה בקרב מטופל. "אחרי שאימנו את המודל הבנו שאחד הצרכים הוא להכין את עצמנו לאירועים רבי נפגעים. ה-AI מאפשר לזהות את איברים חיוניים ולנתב אותם בין בתי החולים".
בשלב זה פנה חיימוביץ לאנשי קהילת הטק ולסטארט-אפיסטים בקהל, והסביר להם את הערך של הטמעת משולש הצמיחה של החברה. "אתם בוודאי שואלים 'מה יש בזה עבורי', הרי השוק בישראל קטן. אז מעבר לאחריות האישית שיש לנו ליום שאחרי, אחד הדברים הכי חשובים הוא שישראל כמעט בכל אספקט היא מעין MINI ME של העולם".
לדברי חיימוביץ, "במערכת הבריאות יש לנו דאטה מהיום שנולדנו ועד היום שאנחנו נפטרים. זו אחת הסיבות לכך שחיסוני הקורונה הגיעו לפה ראשונים. אז הרעיון שלנו עבורכם הוא 'להתחכך' פה מקומית, לקחת את זה יחד ולהתרחב גלובלית".
חיימוביץ אמר גם כי אי אפשר להתעלם ממה שקורה בתחום הסייבר. "כמות המתקפות, תחכום המתקפות והשימוש בבינה מלאכותית ו-Deep Fake גדלו מאות מונים. הפרדיגמה שארגונים צריכים לטפל בה היא מאוד מורכבת. אף אחד לא התעסק בעצימות כזאת בממקפות הסייבר. נכון להיום, יותר מ-3 מיליון אנליסטים ומומחי סייבר חסרים בתחום הסייבר, וארגונים נמצאים בפאניקה בנושא הזה, מה שמביא את עולם הסייבר להיות הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, ואולי הצומחת ביותר".
איך מתמודדים עם המצוקה התפעולית הזאת? "כדי לעשות זאת, בנינו עם השותפים שלנו את ה-Co-Pilot For Security, במסגרתו אתה מסוגל לשאול את המערכת האם יש מתקפת סייבר, איך היא משפיעה, לצייר מעין שרטוט של איך היא נראית ולבקש להוציא המלצות מה לעשות".