כנס בטיחות בעבודהמנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות: "חוקי הבטיחות אנכרוניסטיים"
כנס בטיחות בעבודה
מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות: "חוקי הבטיחות אנכרוניסטיים"
ד"ר מיקי וינקלר סיפר בכנס אונליין בנושא בטיחות בעבודה של "כלכליסט" בשיתוף המוסד לבטיחות וגיהות על טכנולוגיות להגברת בטיחות, כמו לומדת כיס שמותאמת לצעירים
בכנס אונליין בנושא בטיחות בעבודה של "כלכליסט" בשיתוף המוסד לבטיחות וגיהות התקיים פאנל בהנחיית צבי זרחיה מ"כלכליסט", שבו דנו בין היתר בנושא בטיחות בעבודה וצמצום מספר הנפגעים, טכנולוגיות חדשות להגברת בטיחות, צעדים רגולטוריים מצד הרשויות ועוד.
בפתח הדברים ציין ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, את הנתונים על תאונות העבודה מתחילת שנת 2023 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד: נכון לחודש מרץ, נהרגו השנה 20 עובדים בישראל לעומת 13 בשנה שעברה. "זהו גידול דרמטי", אומר וינקלר ומסביר ש"המנדט של המוסד לבטיחות וגיהות הוא הגברת פעילות מחקר ופעולות הסברה למניעת תאונות עבודה".
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, סיפר כי בענף הבנייה ישנה מגמת שיפור: ב־2022 נהרגו 23 עובדים לעומת 41 הרוגים ב־2019. "זו תולדה של שיפור בכמה מגמות", אמר סרוגו, "כמו לקיחת אחריות והקמת מטה הבטיחות ובו פעילויות חניכה, הכשרה ומניעה בשני מסלולים: תוכנית הכוכבים — שבה אנחנו מכשירים ונותנים כוכבי בטיחות לכל חברה, ומסלול הדרכה מעשית לעובדי הבניין".
עו"ד חנה שניצר, ראש הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אמרה: "יש לנו תפקיד מרכזי בכל הקשור לזכויות עובדים ובטיחות בעבודה. זה נושא חוצה ענפים ולא רק בבנייה. הפעולות שלנו בעיקר במישור הקיבוצי – מנהלים משא ומתן להסכמים קיבוציים מיוחדים והסכמים כלל ענפיים, שבמסגרתם אנו קובעים נורמות התנהגות, רובן מאומצות מהחוקים הקיימים, כמו אספקת ציוד מגן, הדרכות בטיחות ובדיקות קרינה". יוסי אלקובי, נשיא התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה המייצגת כ־70 אלף עסקים קטנים ובינוניים, אמר: "למפעלים הקטנים אין את אותם תנאים לבטיחות בעבודה. במשך שנים לא הגיע אליי למפעל אף איש בטיחות. אני זועק לשמיים שכל המבנים האלה שנבנו בשנות ה־50 ה־60 אינם בנויים לרגולציה של הכיבוי והבטיחות".
אז מה עושים?
"בשביל לרכוש מכונות מוגנות עם בטיחות מלאה לנגריה נדרש הרבה כסף ולנגריות קטנות בינוניות אין את היכולות הפיננסיות. קורות הרבה פציעות שלא יודעים עליהן, שמטאטאים מתחת לשטיח. חייבים להגביר את האכיפה ולהגיע לכל עסק קטן, וזה דורש הרבה משאבים ממשלתיים".
מיקי, אתם משתמשים בטכנולוגיות כמו הרחבת המרכז הלאומי לסימולטורים. איך מנגישים את זה לעסקים?
"במוסד לבטיחות וגיהות יש שני ערוצי פעילות מרכזיים: 50% מהעבודה שלנו מופנים לענף הבנייה, ו־40% לבתי מלאכה קטנים ובינוניים. לטובת שני ענפים אלה ניידות ההדרכה שלנו מצוידות בטכנולוגיות חדשות שמאפשרות להגיע לכל אתר בנייה ובית מלאכה, וזה מאפשר לתת מענה לעובדים בשבע שפות בלמידה אישית של ידע בסיסי והערכת הסיכונים במקום עבודתם. אנחנו נמצאים בעיצומו של מהלך לפיתוח לומדות כיס לבטיחות אש, שכל עובד באמצעות הטלפון הנייד יוכל ללמוד. הן מותאמות לדור של היום, קצרות וממוקדות".
מה על הממשלה הנוכחית לעשות?
עו"ד שניצר: "חלק מחוקי הבטיחות אנכרוניסטיים וצריך לעשות התאמה לימינו. רואים ששיעור תאונות העבודה עולה ככל שיש מתכונת העסקה יותר עמומה, או איכות יחסי עבודה נמוכה".
ד"ר וינקלר: "אני מצפה להעלות את הבטיחות בעבודה לסדר עדיפות גבוה יותר, לא במילים אלא במעשים: עדכון חקיקה, פעילות מניעה ותקצוב הבטיחות כחוק שמחייב חלק מהממשלה להפקיד לטובת הפעילות הזאת".