סגור
ועידת התחזיות - פאנל חגי שרייבר, ענת לוין, דודו זבידה
(צילום: סיני דוד)

ועידת התחזיות
"האינפלציה לא תרד ל-2% בשנה הקרובה; בעלי עסקים צריכים להסתגל לריבית של 3%"

מנכ"לית בלאקרוק ישראל, ענת לוין, בוועידת התחזיות של כלכליסט: "הריבית תרד באופן יותר איטי ממה שאנחנו מצפים, ותיעצר במקום גבוה יותר ממה שהייתה בשנים שקדמו לשנות ריבית האפס"; דודו זבידה, האחראי על הסדר החוב בחנן מור: "מאמין שנראה הרבה תהליכים כאלה ב-2024"

"אנחנו והעולם צריכים להבין שהאינפלציה לא תרד חזרה לאפס וגם לא ל-2% בשנה הקרובה. הריבית תרד באופן יותר איטי ממה שאנחנו מצפים והיא תיעצר במקום גבוה יותר ממה שהייתה בשנים שקדמו לשנות ריבית האפס" - כך אמרה ענת לוין, מנכ"לית בלאקרוק ישראל, בוועידת התחזיות של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים והפניקס.
לוין הוסיפה כי "אנחנו נחזור לריבית נייטרלית ונשהה שם די הרבה זמן. צריך להתרגל לעולם הזה. גם בעלי עסקים צריכים לשוב ולהיזכר כיצד ניתן לנהל עסקים בריבית של 3%". לדבריה, "כשאני מסתכלת על הנתונים אני מופתעת שעקום הריבית (העקום שמציג את הציפיות של שוק ההון לגבי הריבית העתידית, א"ע) לא מבטא חזרה לריבית נורמלית. כנראה שיש עדיין עודף ציפייה לירידה מהירה של הריבית".
מנכ"לית בלאקרוק ישראל דיברה על הריבית במסגרת פאנל בו השתתפו גם חגי שרייבר, משנה למנכ"ל הפניקס וראש חטיבת ההשקעות; ודודו זבידה, מנהל עסקים ראשי ואחראי על הסדר החוב בקבוצת חנן מור. את הפאנל הנחה עיתונאי כלכליסט ירדן רוז'נסקי.
דודו, הגעת לכיסא הנוכחי שלך כמשקם של חברת חנן מור בגלל ריבית גבוהה שהובילה את החברה לקשיים בהשבת חובותיה. מה יעשו הורדות הריבית החזויות בשנה הנוכחית לענף הנדל"ן?
זבידה: "שוק הנדל"ן רגיש לריבית אין ספק, אבל לוקח לו זמן להגיב. עליית הריבית הייתה דרמטית וקרתה בזמן מאוד קצר. שוק הנדל"ן מצידו עבר ממצב של התנהלות תחת ריבית אפס לצפי של הורדת ריבית מהירה.
"הריבית היום במספרים שאני לא זוכר אותם, אולי מהדירה הראשונה שקניתי. לכן עכשיו אנו בתהליך של התאמת מחירים. לא נראה קריסות מחירים - זה לא יקרה. כשמנתחים מחיר של דירה היא מורכבת משלושה מאפיינים עיקריים: עלות קרקע, אינפלציה ועלות ביצוע. ההתאמה נעשית בעיקר במחירי הקרקע והיא צפויה להימשך. לא נראה קריסה אבל גם לא נחווה את המצב טרום הריבית בו משקיעים היו רוכשים דירה ולאחר מספר שבועות כבר חוו עליות של 3%".
את חנן מור אפשר לשקם?
"נכנסתי לאירוע חנן מור בעקבות חברים במערכת הפיננסית. על מנת לשקם חברה דרושה סבלנות מצד המלווים ושוק שתומך בשיקום. בפירוק של חברה יש יותר מפסידים מפירוק של החברה. המפסידים העיקריים הם לרוב הלא מוגנים כמו בעלי הדירות ומלווי האג"ח ולכן חשוב לעשות את המקסימום. אני מקווה שנצליח לעמוד בזה. אני מאמין שנראה הרבה תהליכים כאלה ב-2024".
גם להפניקס יש ציפיות משוק הנדל"ן – אתם שחקן משמעותי בתחום מבין המוסדיים
שרייבר: "אנחנו שנה וחצי באירוע נדל"ני. בחרנו בהפניקס בשנה האחרונה באופן אסטרטגי שלא ללכת לחברות הנדל"ן אלא להיכנס לפרויקטים. היום יש המון גמישות בהנהלות החברות עבור הוודאות לסיום פרויקטים. כך לדוגמה חתמנו השנה על העסקה עם אאורה".
נכנסתם גם לאנרגיה. זה משהו שסימנתם כנושא אסטרטגי?
"שוק האנרגיה דורש הון ולכן הפרויקטים השונים מושפעים מאוד מהשינויים בריבית. אנחנו מחזיקים את מניות ריינדיר (תחנת כוח פרטית שמוקמת ליד כפר סבא) ואני מקווה שנקבל את האישור להתקדם. אולי בדרום יש מספר תחנות כוח ויצור חשמל אך ישנן עלויות שינוע וחסר ייצור חשמל פה במרכז. לאחרונה חתמנו על עסקה עם משק אנרגיה על מנת שזו תרכוש את תחנת כוח אשכול. יש עוד עסקה מהסוג הזה שתשמעו עליה בשבועות הקרובים".
מתארגן סדר עולמי חדש איך זה משפיע על ההשקעות?
לוין: "2024 תהיה שנה פוליטית. חצי מהעולם הולך לקלפי. משנת 2020 אנחנו בסדר עולמי חדש שבו הצמיחה חלשה יותר והאינפלציה גבוהה יותר. אנחנו לא בנחיתה רכה כפי שחלק מהמשקיעים קיוו. אנחנו מתקנים בור שיצרנו בקורונה לעבר סדר כלכלי חדש עם מחיר לצמיחה.
"הכלכלה העולמית חווה שינויים מבניים. הכי ברור הוא השינוי שמתרחש בשוק העבודה. למרות האטה בצמיחה בשנים האחרונות, השכר ממשיך לעלות. בנוסף המגבלות על הייצור יימשכו וישפיעו על רמת מחירי הייצור. אנו רואים כי יותר ויותר מדינות מחפשות עצמאות אנרגטית. זה אומר גם חזרה לייצור מקומי של חברות שעלול גם הוא להשפיע על האינפלציה".