כנס WorkTech"ימי חופשה שהעובדים לא ניצלו הם פצצה מתקתקת"
כנס WorkTech
"ימי חופשה שהעובדים לא ניצלו הם פצצה מתקתקת"
ויטל אילת-רייכל, המייסדת המשותפת ומנכ"לית Sorbet, השוותה בכנס WorkTech של "כלכליסט" בשיתוף HiBob את ימי החופש הצבורים להלוואה שהחברה מקבלת מהעובד. כשהוא עוזב היא נאלצת להוסיף לו גם "ריבית" - שנובעת מהעלאת השכר שקיבל
"השנה האחרונה התאפיינה בעליות שכר מטורפות, וזו הקטסטרופה האמיתית. בניגוד ל-24 טעמים של גלידה ובריכות כדורים, הסיפור של השכר משפיע לא רק על תחום ההייטק", כך אמרה ויטל אילת-רייכל, מייסדת משותפת ומנכ"לית חברת סורבה (Sorbet) בכנס WorkTech של "כלכליסט" בשיתוף HiBob.
אילת-רייכל הוסיפה כי עליית המחירים מייצרת מחסור משווע בעובדים גם בסקטורים אחרים, כמו תעשייה ומסעדנות, וכי המרדף הבלתי פוסק לשימור עובדים משפיע על המשק כולו. "השכר אולי עלה בממוצע ב-7% בשנה, אבל בסקטורים ספציפיים הוא עלה אף יותר", היא אמרה.
"בזמן שהטסנו אנשים למלדיבים והעלנו להם שוב ושוב את השכר, יש דבר אחד ששכחנו לעשות - לוודא שהעובדים שלנו יוצאים לחופש. זה נשמע בסיסי, ונשמע כנושא שחונה לגמרי במשאבי אנוש, אבל יש לתופעה הזו השפעות נרחבות על העסק והחברה. וזה נכון ביתר שאת כשאנחנו הולכים לקראת תקופה שהיא קצת פחות ברורה. אני לא נביאה ולא יודעת מה הולך לקרות פה בשנתיים הבאות, אבל ראינו את הכותרת של "כלכליסט" מהבוקר ואנחנו מתחילים להריח סימני מיתון.
"הבלון הזה שניפחנו וניפחנו עומד להתפוצץ, ויש דברים שצריך לשים לב אליהם", הדגישה אילת-רייכל, "כי בזמן כלשהו העובדים האלה, שהעלנו את שכרם, יעזבו - בין אם ביוזמתם ובין אם לא. בארה"ב כבר רואים את זה קורה. חברות גדולות, ובהן מטא, מפטרות עובדים, מקפיאות גיוסים ומושכות הצעות שכבר ניתנו לעובדים. אלה תמונות קיצוניות שמזכירות תקופות טובות פחות.
מנכ"לית סורבה, שעוסקת ברכישת ימי חופשה בלתי מנוצלים משווה את הימים הללו ל"לקיחת הלוואה מהעובדים שלנו - הלוואה שיש לה ריבית שגדלה ככל שאנחנו מעלים את שכרם. כשהדבר הזה קורה יש לכם פצצת זמן מתקתקת. כי המשכורת שאנחנו משלמים לעובדים מגמלת ימים שהם אמורים לעבוד, וימים שהם לא אמורים לעבוד. כשהעובדים לא לוקחים חופש, לא שילמנו להם את הימים שהם עבדו מעבר. בעצם לקחנו מהם הלוואה, שהיא לא כל כך טובה למעסיק. זוכרים את ה-7% עלייה בשכר? את הכסף הזה נצטרך לשלם לעובדים שלנו כשהם יעזבו".
אילת-רייכל הסבירה כי החברה שהקימה מנתחת את יתרות ימי החופש של העובדים ומאפשרת להם לקבל במזומן את ימי החופש שאינם יכולים לנצל: "אנחנו מאפשרים להם לקבל את הכסף של הימים שהם לא ניצלו עכשיו, ולא נותנים להלוואות האלה להצטבר. כך יכולה החברה לייצר גמישות למתי היא רוצה להחזיר לעובדים את הכסף הזה, בלי יותר מדי הפתעות.
"בסוף, הכי חשוב לנו לתת ערך לעובדים שלנו. דווקא בתקופה שבה הריבית עולה, המשכנאות מתייקרות והמזון יקר יותר, אז היכולת לתת לעובד בממוצע שכר שנתי גבוה בכ-15%, בעקבות תשלום על ימי חופש לא מנוצלים, היא משמעותית לו גם מבחינה פיננסית וגם למצבו הרגשי והנפשי.