הוועידה הלאומיתישי דוידי: "ההשלכות הכלכליות של ההפיכה המשטרית קטלניות״
הוועידה הלאומית
ישי דוידי: "ההשלכות הכלכליות של ההפיכה המשטרית קטלניות״
יו"ר קרן פימי אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי: "ברגע שהמשקיעים מזהים שהדמוקרטיה עלולה להיפגע הם לא יהיו פה. לדבריו, שלושה תחומים שמעניינים להשקעה הם הביטחוני, הרפואי והאקלים
"אנחנו נמצאים במגה אירוע שיש מי שיגיד רפורמה משפטית, אחרים הפיכה משטרית, שפוגע בתחומים הביטחוניים, הכלכליים, החברתיים, הדברים הכי חשובים במדינת ישראל. בהיבט הכלכלי ההשפעה של ההפיכה המשטרית היא משמעותית שלילית", כך אמר ישי דוידי, יו"ר ומנכ"ל קרן פימי, בשיחה עם ירדן רוז'נסקי, כלכליסט בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי.
"מזה שנים רבות העולם החיצון למד להתמודד עם האירועים הביטחוניים במדינת ישראל. פימי מגייסת תוך כדי אינתיפאדות, וורן באפט עשה במהלך מלחמת לבנון ב-2006 עסקה ואמר שהוא מאמין בחוזקה של מדינת ישראל. המדינה למדה להסביר לעולם שכדאי להשקיע בה למרות המצב הביטחוני הייחודי. אבל המדינה לא יודעת להסביר לעולם החיצון שכדאי להשקיע בה למרות שהיא עלולה לא להיות דמוקרטית. המשמעות של חוסר באיזונים ובלמים היא קטלנית מבחינת המשקיעים. ברגע שהם מזהים שהדמוקרטיה עלולה להיפגע הם לא יהיו פה. באלטרנטיבה בין ישראל לאוסטליה לספרד הם יבחרו במדינות האחרות . המשמעות של זה היא קטלנית", אמר.
דוידי הוסיף שככל שהאירוע הזה מתרחש כך יתמשך משך הזמן של השיקום. "האמון שאנחנו צריכים לצבור מול משקיעים וחברות שיקימו מרכזי פיתוח הוא ארוך. אין ספק שמדובר במגה-אירוע ולעניות דעתי צריך לעצור אותו עכשיו ולייצר הסכמה רחבה. ככל שהממשלה תעצור יותר מהר כך ייקח פחות זמן. זה בר תיקון אבל זה צריך לקרות היום".
אנחנו נמצאים בתקופה של שינויים מאקרו-כלכליים שיוצרים תנודתיות גבוהה ולא מעט אתגרים לחברות רבות מסקטורים שונים. איפה זה פוגש את פימי ברמת הקרן וברמת חברות הפורטפוליו?
"כשאתה מנתח את פימי צריך להסתכל על שלושה רבדים – חברות הפורטפוליו, מימושים וחברות חדשות. ברמת חברות הפורטפוליו התרבות היא מיזעור סיכונים וזה התחיל לפני 26 שנה. רמת המינוף בחברות הפורטפוליו היא 0.6% בהשוואה לקרנות בעולם בהן מדובר ב-5.5%-6%. הדבר השני הוא מגוון רחב של סקטורים: תעופה, חלל, ביטחון, רפואה, פלסטיק, מספר דו-ספרתי של סקטורים וזו הורדת סיכון נוספת. לבסוף הורדת סיכון גיאוגרפית, יש לנו למעלה מ-100 חברות בעולם מהמזרח ועד המערב שמייצרות לנו הקטנת סיכון. אז כשמגיעים לאירוע שהוא מורכב, של אינפלציה, האטה או מיתון ובטח תנודתיות - פימי נכנסת ברמת הפורטפוליו מאוד חזק. אנחנו עובדים הפוך מהשוק, קונים חברות ברמה של חברה בחודש בעולם".
אילו סקטורים מעניינים יותר להשקעה בימים האלה?
"הסקטורים שאנחנו מסתכלים עליהם היום הם כאלה שנוכל להביא ערך מוסף משמעותי לחברה ואנחנו מנסים להסתכל במאקרו מה קורה והאם יש השפעה על אותה חברה. תחום מאוד מעניין שהתחיל בקורונה הוא התחום הביטחוני, שהיום הוא ברוח גבית מאוד גדולה, זה המשיך במלחמת רוסיה-אוקראינה, מתיחות בין סין לארה"ב מדינות משקיעות סכומים מאוד גדולים בתחום הביטחוני.
"תחום הבריאות - לפימי יש ארבע חברות בתחום הזה ואנחנו נעשה בו עוד השקעות. המדינות הבינו בקורונה שהרפואה זה נושא משמעותי מאוד וגם השקעה בתרופות חדשות. אנחנו מאוד מאמינים בתחום הזה ונמשיך להשקיע.
"התחום השלישי הוא אקלים ואיכות סביבה. הבעיה בישראל שבכל פעם שמתחילים לראות את החשיבות של אקלים וקיימות יש אירוע ביטחוני ואז זה יורד לדרג פחות חשוב. שלושת הסקטורים האלה הם המעניינים למרות שבסוף זו השקעה בחברה ספציפית שאנחנו צריכים להשביח ולהשקיע בה"