סגור
אסנת נפתלי כץ - ריאיון
(צילום: תומריקו)

Mind the Tech NY
"המלחמה בעזה הוכיחה כמה החדשנות חיונית"

אסנת נפתלי כץ, מנהלת הפיתוח העסקי במערך החדשנות של בילינסון, סיפרה בריאיון בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי: "התגייסנו להתאים את החדשנות לצו השעה. מפתרונות ללוחם בשטח ועד התאמות בחדרי ניתוח לפציעות מורכבות משדה הקרב"

"ב־8 באוקטובר התעוררנו לשאלה אם יש מקום לחדשנות בבריאות במציאות החדשה שנוצרה בפתאומיות. מהר מאוד התברר לנו שהתשובה היא בהחלט כן. ניצבנו בפני אתגרים שלא הכרנו בעבר: יותר מ־100 אלף אנשים שנעקרו מביתם, יותר מ־2,000 רופאים שנלקחו למילואים ומקרים רבים של פצועים עם טראומה מורכבת מאוד שנדרשו לפינוי מהיר לבית החולים. המציאות הזו לא שינתה את האג'נדה שלנו, היא נותרה כשהיתה, אנחנו פה כדי לייצר פתרונות חדשניים למטפלים ומטופלים", סיפרה אסנת נפתלי כץ, מנהלת הפיתוח העסקי במערך החדשנות של בילינסון, בריאיון שהתקיים במסגרת ועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי. נפתלי כץ היא בעלת תואר ראשון ותואר שני בביוטכנולוגיה וביולוגיה ותואר שני במינהל עסקים וחדשנות בבריאות.
"ב־Beilinson Innovation בחנו את הפרויקטים שהיו אצלנו בפיתוח, למשל מוצר המסייע לפצועי טראומה רב-מערכתית לשמור על חום גוף ולמנוע התפתחות היפותרמיה במהלך השינוע למרכז הרפואי, שעשינו לו התאמות כדי שיתאים לצרכים צבאיים, ולא רק אזרחיים. בנוסף פיתחנו מערכת מבוססת בינה מלאכותית, אשר מסוגלת לתת מענה רפואי ראשוני בהתבסס על תמונה או טקסט, עבור אנשים שנזקקים לעזרה רפואית אך לא מסוגלים לקבל מענה מיידי מרופא. הדפסנו דגמים לסימולציות של פעולת חירום שמבוצעת על ידי רופא בתנאי שטח כדי לייצר נתיב אוויר לפצוע, ושלחנו אותם לרופאים שלנו שנקראו לחזית ונזקקו לאמן את הצוותים שלהם בפעולות אלו".
לדבריה, במרכז החדשנות לא עוסקים רק בפתרונות רוחביים, אלא גם מייצרים פתרונות מותאמים אישית למטופלים בבית החולים. כך, למשל, עבור חייל המטופל במרכז השיקום החדש שקם במהלך מלחמת "חרבות ברזל" הודפס לפי מידה אצבעון לבוהן הרגל, שבעקבות פציעה שוקמה על ידי קרס מתכתי שהפריע לחייל בביצוע פעולות יומיומיות כגון התלבשות והליכה.
מערך החדשנות של בילינסון, שהוקם ב־2019, שם לו למטרה לקדם פתרונות רפואיים חדשניים ופורצי דרך, תוך שיתוף פעולה הדוק עם צוותים רפואיים, חוקרים, יזמים וטכנולוגיות מתקדמות.
מהם תחומי המיקוד העיקריים של המערך?
"המערך מתמקד בפיתוחים של מכשור רפואי, תוכנות רפואיות מבוססות ביג דאטה ובינה מלאכותית, ומבצע מחקר רפואי בתחום ביג דאטה ובינה מלאכותית ורפואה מותאמת אישית, לדוגמה הדפסות תלת־ממד לצורך סימולציות לפני פרוצדורות רפואיות מורכבות, והדפסות של אביזרים למטפלים ומטופלים".
אילו טכנולוגיות אתם מפתחים?
"אנחנו מהווים אבן שואבת לעובדי בית החולים המעוניינים לייצר פתרונות לצרכים רפואיים שאין להם מענה, בהם הם נתקלים בעבודתם היומיומית. הבעיות הן רבות ומגוונות, החל מזיהוי מאוחר של מחלת סרטן מסוימת, דרך סיבוכים בניתוחים מסוימים, ועד אחוזי הצלחה נמוכים של פרוצדורות רפואיות מסוימות וכן הלאה".