סגור
הוועידה הלאומית לאנרגיה ליאור שילת
(סיני דוד)

ועידת האנרגיה
מנכ"ל משרד האנרגיה: "מקדמים העברת גז לאירופה דרך מצרים"

ליאור שילת, מנכ"ל משרד האנרגיה בוועידה הלאומית לאנרגיה, "הממשלה הגדירה יעד לאומי לפיו בשנת 2023 המשק החשמל יתבסס על 70% גז ו-30% אנרגיות מתחדשות בעיקר אנרגיה סולארית". עוד הוסיף שילת, כי "בגלל מגבלות הקרקע בישראל, ב-2030 עיקר החשמל הסולארי ייוצר בתוך הערים"

"חיפושי הגז לא הופסקו בשום אופן", כך אמר הבוקר ליאור שילת, מנכ"ל משרד האנרגיה בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, בתגובה לשאלה מדוע משרד האנרגיה לא הנפיק השנה רישיונות חיפוש גז.
לדבריו, "בשנת 2022 היו במשק הגז ההתפתחויות הרבות ביותר מאז שנת 2013 ואולי מאז גילויי הגז. נכנס כריש תנין, החל קידוח, נמצא מאגר נוסף, ואופציה לעוד שני קידוחי בדיקה. כשבאנו לתוכנית העבודה של 2022 ועל הנייר הייתה הכמות המשמעותית הזו של אירועים וברקע התחייבויות של ישראל לאיפוס פליטת הפחמן חשבנו שצריך לעשות הערכה אסטרטגית של הנושא. זה מאוד מקובל ונעשה על ידי שרי אנרגיה בעבר. קרה לנו אירוע משמעותי עם הפלישה של רוסיה לאוקראינה אותה לא יכלנו לחזות לפני שנה. האירוע הזה הוביל לשינוי דרמטי בעולם ובאירופה במיוחד".
עוד אמר שילת, "הדרך הטובה ביותר להעביר גז ישראלי לאירופה היא על ידי הזרמת גז מישראל למצרים, הנזלה שלו ואז העברתו לאירופה. שרת האנרגיה ושר הנפט המצרי קיימו שיחות בנושא, ובמקביל מקדמים עם האיחוד האירופה הסכם מסגרת בנושא. כל הפתרונות האחרים הם לטווח הארוך".

1 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית לאנרגיה מר ליאור שילת מנכ"ל משרד האנרגיה
הוועידה הלאומית לאנרגיה מר ליאור שילת מנכ"ל משרד האנרגיה
ליאור שילת, מנכ"ל משרד האנרגיה
(צילום: יריב כץ)

על עתיד משק האנרגיה אמר שילת "כשהגדרנו את המשימות האסטרטגיות של משרד האנרגיה ל-2022 התבססנו על 3 רגליים: האחת אנרגיות נקיות, ברור שלמשבר האקלים יש השפעה מאוד דרמטית על משק האנרגיה. אנחנו לוקחים את הנושא הזה בצורה רצינית וזה כולל בין היתר התייעלות אנרגטית, פיתוח רשת החשמל, רכב חשמלי ועוד. שנית בטחון אנרגטי. בסופו של דבר כמשרד האנרגיה אנחנו צריכים להבטיח את הביטחון האנרגטי של ישראל, כך שכשלוחצים על מתג החשמל ייצא חשמל וכשנפתח את הברז ייצאו מים. הרגל השלישית היא טכנולוגיות שישמשו אותנו ב-2050. 45% מהטכנולוגיות שיצעידו את העולם לקראת היעד של איפוס פחמני עוד בכלל לא הומצאו. לכן הקמנו צוות עבודה שיבחן טכנולוגיות שונות, אנחנו גם בודקים איך אפשר לתמוך כך שנוכל להגיע למצב שכשהיו לנו טכנולוגיות זמינות תהיה לנו מסגרת רגולטורית שתוכל לתמוך בהן".
"הממשלה הגדירה יעד לאומי לפיו בשנת 2023 המשק החשמל יתבסס על 70% גז ו-30% אנרגיות מתחדשות בעיקר אנרגיה סולארית. כאשר היום יש 8%-10% אנרגיה סולארית, 22% פחם וקצת פחות מ-70% גז. כל זאת כאשר ב-2030 צריכת החשמל תהיה גבוה יותר. אנחנו הולכים בעשור האחרון להכפיל את מערכת החשמל של ישראל ולכן צריכים לייצר עוד 16 אלף מגה ואט הספק.
"אנרגיה סולארית מאוד אפקטיבית בשעות היום ובימים מסוימים אפשר להגיע לכך ש-30% מהאנרגיה מיוצרת בשיטה סולארית. אבל כשיש ענן, אבק או לילה אי אפשר להשתמש בטכנולוגיה הזו. המומחים מדברים על 5 שעות אפקטיביות ביום.
"מטבע הדברים בגלל מגבלות הקרקע ישראל לא יכולה להרשות על עצמה כמו שמקובל בעולם ש- 2/3 מייצור האנרגיה הסולארית יהיה פרוס בשטח פתוח. לכן אנחנו הולכים להפוך את זה- ב-2030 עיקר החשמל הסולארי ייוצר בתוך הערים באזורים מופרים. עדיין נצטרך שטחים פתוחים שבהם יוקמו תחנות כוח סולאריות גדולות. הראשית בערים ובשטחים מופרים מורכבת מהרבה מתקנים קטנים ולכן החשמל שהיא מייצרת יותר יקר.