Mind The Techדינה פסקא-רז מ-KPMG: "יש יזמים שצריכים עכשיו אומץ"
Mind The Tech
דינה פסקא-רז מ-KPMG: "יש יזמים שצריכים עכשיו אומץ"
את הדברים אמרה דינה פסקא-רז, שותפה וראש מערך טכנולוגיה, KPMG ישראל בוועידת Mind the Tech של כלכליסט ובנק לאומי בניו יורק. לדבריה: "גם משקיעים וקרנות השקעה צריכות לבצע חשיבה מחדש. מכפילים ריאליים יותר גוררים למטה את השוויים ואפילו חברות טובות עלולות למצוא את עצמן בתרחיש של ירידת שווי"
"ב-1998 קרי ברדשואו כובשת את ניו יורק, מארק צוקרברג הוא רק נער בבית ספר, ושני סטודנטים מקימים חברה קטנה שמפעילה מנוע חיפוש. בשווקים אופוריה והכסף נשפך לכל עבר. שנתיים אחר כך מגיעה בועת הדוט.קום וקוטעת את כל הרצף הזה", כך פתחה את דבריה דינה פסקא-רז, שותפה וראש מערך טכנולוגיה, KPMG ישראל בוועידת Mind the Tech של כלכליסט ובנק לאומי בניו יורק.
"ב-2008 קריסת מחירי הבתים שלחה את הכלכלה הגלובלית למשבר חסר תקדים. למשך 30 ימים המשבר אז איים להחזיר את העולם ל-1929. ובדיוק בתקופה הזו אני הפכתי לשותפה ב-KPMG. במהלך התקופה הזו שמעתי לא פעם 'אף פעם אל תתני למשבר טוב ללכת לאיבוד'. אבל האם יש כזה דבר משבר טוב? והאם אנחנו במשבר כזה עכשיו?
"משבר מהווה נקודת מפנה. הוא מחייב אותנו לאמץ מנגנונים חדשים, אחרי שהישנים כבר הפסיקו לעבוד. האתגר המרכזי הוא לחשוב מה להשאיר ומה לזרוק החוצה. קל יותר לדבר על זה מאשר לעשות את זה. אמא שלי ז"ל אמרה לי שטולסטוי נשאל פעם על הרגלי הכתיבה שלו. הוא ענה שבכל בוקר הוא קם וכותב ודווקא אם יש לו השראה הוא לא כותב, אלא מוחק. וזה מאוד קשה למחוק דברים שעבדת עליהם הרבה זמן.
"זה דומה ללחץ שיזמים רבים מרגישים היום. חברות צמיחה הן חברות עם מודל עסקי מסוכן. ואת כל כלכלת הצמיחה הזו עכשיו בוחנים. סטארט-אפים צריכים לשאול את עצמם מה מתוך הפעילות שלהם יכול להחזיק לטווח ארוך. יזמים צריכים לחשוב ואולי לפעמים לשחרר קווי מוצר מסוימים ולפעמים אפילו למכור את מפעל חייהם. היזמים צריכים אומץ בשביל זה.
"גם משקיעים וקרנות השקעה צריכות לבצע חשיבה מחדש. מכפילים ריאליים יותר גוררים למטה את השוויים ואפילו חברות טובות עלולות למצוא את עצמן בתרחיש של ירידת שווי (דאון-ראונד). לא כל ירידה במחירי המניות היא אכן משבר, אבל העננים השחורים מצטברים בשמיים. משבר שרשראות האספקה העולמי, המלחמה באוקראינה ומשבר האקלים – אם אלה לא מחייבים אותנו באימוץ של שיטות חדשות, אני לא יודעת מה כן.
"הפוטנציאל של הטכנולוגיה לתת ערך לעולם הוא חסר תקדים. גם אם הקיץ כמעט נגמר זה לא אומר שהחורף מתקרב לתעשיית ההייטק בקרוב. האם זה משבר טוב? זה תלוי במי אתה שואל. אבל בכל הקשור לטכנולוגיה הישראלית אני חושבת שיש הרבה סיבות לאופטימיות.
"אחת מהן היא הטכנולוגיות שבהן עוסקות החברות הישראליות. יש להן הרבה מה לתרום מעבר לפינטק ולסייבר. החברות הישראליות יכולות לתרום חלק משמעותי בהצלת העולם. סיבה נוספת היא כוח האדם. אולי עכשיו בזמן הזה נוכל לראות את השפיות חוזרת ואת הטאלנטים חוזרים להגדרה האמיתית שלהם.
"אומרים שמוות ומסים הם הדברים הבטוחים ביותר בעולם, אבל היום אפשר לומר שגם חברות טכנולוגיה ימשיכו להתקיים בכל מצב שוק שלא יהיה".