תחזיות 2022"במקום לקדם עוד אנשים להכנסות גבוהות, מציעים כאן להכות בהם כמו במדינה קומוניסטית"
תחזיות 2022
"במקום לקדם עוד אנשים להכנסות גבוהות, מציעים כאן להכות בהם כמו במדינה קומוניסטית"
אריק שטילמן, ממייסדי Rapyd הגיב בוועידת התחזיות של כלכליסט והפועלים להצעת ניר צוק מפאלו אלטו להעלות את מס ההכנסה לבעלי השכר הגבוה בהייטק. עוז אלון, מנכ"ל ומייסד שותף ב-Honeybook, אמר: "אנחנו לא צריכים לצפות שהמדינה תעשה או תפתור. יש וצריכה להיות לנו אחריות חברתית". עידן עפרת, שותף מייסד של Fireblocks, אמר, "צריך להביא ויזות לעובדים זרים. לא בצורה הפרטנית שיש עכשיו, אלא במאסות"
"אני לא מבין למה מכים בעובדי ההייטק בעזרת מסים גבוהים יותר", כך לדברי אריק שטילמן, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת Rapyd, בשיחה עם מאיר אורבך במסגרת ועידת התחזיות 2022 של כלכליסט ובנק הפועלים. הוא מתח ביקורת על ניר צוק, מייסד פאלו אלטו נטוורקס, שאמר מוקדם יותר בוועידה כי יש להגדיל את המיסוי על בכירי ההייטק. שטילמן נתן כדוגמא את מדינת קליפורניה: "אנשי ההייטק בורחים משם למקומות אחרים בגלל המיסוי הגבוה. במקום לקדם אנשים נוספים להכנסות גבוהות, המדינה רוצה להכות בהם כמו במדינה קומוניסטית. אלה שטויות".
עוז אלון, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת Honeybook, אמר כי "לסטארטאפים יש גם אחריות חברתית. אנחנו לא צריכים לצפות שהמדינה תעשה או תפתור. יש וצריכה להיות לנו אחריות". לגבי המחסור בעובדים אמר אלון כי "לישראל יש יתרון, היא יכולה לשאוב הנה עובדים מקליפורניה שבורחים משם". שטילמן הוסיף: "אני לא מבין את הבושה להביא עובדים זרים להייטק, הם יקנו פה בסופרים וימריצו את את הכלכלה. זה לגיטימי. לא צריך להביא עובדים זרים רק לבניית הרכבת הקלה".
עידן עפרת, שותף מייסד וסמנכ"ל טכנולוגיה של Fireblocks, ציין: "אם מכפילים 60 יוניקורנים ומסתכלים על מספר העובדים - מדובר ב-100 אלף עובדים בעוד שנתיים. אי אפשר לענות על הצורך הזה באמצעות הכשרה של 200 חרדים בשנה בתוכנית פרטית. צריך להביא ויזות לעובדים זרים בטווח הקצר. לא בצורה הפרטנית שיש עכשיו, אלא במאסות. חלק מהחברות כיום כבר פועלות במיקור חוץ. אבל במקום ליצור מרכזי פיתוח בחו"ל, אפשר להקים אותם פה. ניר צוק מנסה לפתור את הבעיה שיש אנשים שלא נהנים מפירות ההייטק - יש עשרות אלפי משרות פנויות! בואו נכשיר אנשים כדי שייהנו מזה".
"אנחנו מחפשים עובדים, אז אנחנו נאלצים לגייס עובדים מחוץ לישראל", סיפר שטילמן. "הלכנו לדובאי. לקח לי חצי שעה לקבל 2,000 אשרות לעובדי הייטק. אנחנו נהיה החברה הישראלית הראשונה שתהיה תחת פיקוח של רגולטור במדינה ערבית. אנחנו מטיסים עובדים מאוקראינה לדובאי. אין לנו 20 שנה להכשיר אוכלוסיות להייטק, יש לנו חצי שנה. אנחנו פועלים בטווח קצר. תביאו אשרות. בואו תפתרו לי את הבעיה עכשיו, וההכשרות יהיו הפתרון לטווח הארוך".
באשר להנפקות הענק ב-2021, אמר עפרת: "חלק מהחברות הונפקו בהערכת יתר, אבל נעשה להן תיקון. אנחנו עכשיו בגל התיקונים. אבל זו תקופה שמעולם לא היתה כמוה, שבה חברות יכולות לצמוח. אני לא חושב שלפני חמש שנים, הן היו יכולות לצמוח כל כך מהר. אבל אני לא חושב שזו 'חגיגת הייטק', אלא פשוט תנאים מצוינים. יש הרבה כסף פנוי שזורם לשוק, שמחפש השקעה. היו גם משברים בהייטק ב-2008 ובשנת 2000. חברות ישראליות השכילו שתהיה מתישהו ירידה בשוק. אז חלק מהכסף מגיע לצמיחה, וחלקו נחסך לימים גשומים, כדי שהן יוכלו להמשיך לצמוח אם יהיה משבר".