סגור
פרופ' יואב שוהם, מייסד ומנכ"ל משותף AI21Labs
(צילום: יריב כץ, סיני דוד)

TechTLV 2024
פרופ' יואב שוהם: "התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית איטית וענייה מדי"

פרופ' יואב שוהם, מייסד ומנכ"ל משותף AI21Labs והעומד בראש הוועדה המדעית של התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית אמר את הדברים בכנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה. עוד הוסיף כי: "אולי תהיה ירידה במימון בטק, אבל ב-AI אני לא חוזה ירידה - זו תהיה מעין בועה"

"אין מדינה בעולם שאין לה תוכנית לאומית לבינה מלאכותית. גם לנו יש, אבל אנחנו מאחרים, ובישראל כמו בישראל, אין לנו תוכנית לאומית אחת אלא שתיים. יש בתוכנית שנעשית בשיתוף משרדי ממשלה רבים, דברים טובים, אבל היא איטית מדי וענייה מדי", כך אמר פרופ' יואב שוהם, מייסד ומנכ"ל משותף AI21Labs בכנס TechTLV של כלכליסט בשיתוף בנק לאומי ופאפאיה.
פרופ' שוהם עומד בראש הוועדה המדעית של התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית. לדבריו, "היו שתי פעימות של מימון - הראשונה של 500 מיליון שקל והשנייה באותו סכום, שאושרה אבל עדיין לא תוקצבה. אני לא מזלזל במימון של מילארד שקל, אבל אין ספק שכדי להיות תחרותיים צריך סדר גודל של פי 10 מימון - יותר כסף, יותר צ'יפים ולהיות יותר נועזים ולקחת סיכונים, כי סיכון גבוה שווה תגמול גבוה".
לדברי פרופ' שוהם, "אנו גם צריכים להסתכל איפה יש לנו יתרון יחסי. יש מי שרוצה לעשות אנלוגיה ולהעתיק התוכנית הלאומית לסייבר. אפשר ללמוד משם דברים, אבל להבדיל, 8200 לא יהיה הליבה שסביבה נבנה את ה-AI - ולכן צריך לתקצב את המחקר באוניברסיטאות בצורה משמעותית".
עוד לפני שדיבר בכובעו הציבורי דיבר שוהם בכובעו המחקרי והתעשייתי וביקש להצביע על תופעות בתחום ה-AI. לדבריו, "בצד המחקרי מודולי השפה יהיו יותר גדולים - לא רק דיבור, אלא גם תמונות, וידאו וטקסט ועוד יכולות, וזה יהפוך את כל המודלים לבעלי יכולות יותר גבוהות והם יהיו יותר גדולים ויקרים, אבל מודלי שפה זה לא חזות הכל".
שוהם הציג גרף לפיו ההשקעה בתעשייה העולמית בתחום ב-AI עדיין קטנה בכעשירית מההשקעה בתחום הענן, ואמר כי "אין ספק שהמספרים יגדלו". לגבי המהירות שבה תחום ה-AI יתפוס ויצמח, אמר כי "זה איפה שהוא יהיה באמצע בין המהירות שבה הענן תפס למובייל. להערכתי יותר מהר וקרוב לקצב של המובייל משל הענן".
לדבריו, "אם לפני שנה היו ניסויים ספורדיים בתחום, עכשיו אין מנכ"ל בעולם, של חברה גדולה או בינונית, שלא אומר 'אנו צריכים להיות קודם כל חברת AI'. בהחלט נראה גידול בתחום, וב-2024 נראה את השיפט שחברות עושות, אתם תראו יותר חברות שישיקו את זה בצורה רחבה להרבה לקוחות. השנה גם נראה את chatGPT5 שייצא ויהיה גדול יותר, ונראה עוד מערכות שמסתמכות על מודלי שפה ונותנות להן יותר אוטונומיה ואמינות. זה נושא לוהט בשיח בתחום ונראה ב-2024 ממש תוצרים מהסוג הזה, וגם נראה יותר מודלים של קוד פתוח".
לגבי מימון התחום אמר שוהם כי "אולי תהיה ירידה במימון בטק, אבל ב-AI אני לא חוזה ירידה במימון, זו תהיה מעין בועה מימונית". עוד אמר ש"חברות צריכות לשים לב לרגולציה ומדיניות כמו שמובילים האיחוד האירופי והנשיא ביידן, כי ככל שהטכנולוגיה יותר משפיעה וחזקה שמים לב לפוטנציאל השימוש לרעה בה".