ועידת התחזיותמנסור עבאס: "החברה הערבית צריכה ייצוג בממשלה"
ועידת התחזיות
מנסור עבאס: "החברה הערבית צריכה ייצוג בממשלה"
יו"ר מפלגת רע"מ סיפר בוועידת התחזיות של כלכליסט על המורכבות של החברה הערבית מאז 7 באוקטובר: "התמונות מעוטף עזה היו קשות לנו, וגם התמונות מעזה כואבות לנו". על מדיניות חלוקת הנשקים של בן גביר: "זה מסוכן לביטחונם האישי של האזרחים"; על הגזענות נגד הערבים: "הייתה תחושה של 'שומר חומות'"
"התמונות מעוטף עזה היו קשות לנו, וגם התמונות מעזה כואבות לנו" - כך אמר יו"ר רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, בוועידת התחזיות של כלכליסט, בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בשיחה עם עיתונאי כלכליסט עמיר קורץ דיבר עבאס על יחסי יהודים-ערבים אחרי 7 באוקטובר, על החשדנות כלפי החברה הערבית ועל מדיניות חלוקת הנשקים של בן גביר.
נשמע שאתה, מבין הפוליטיקאים והמנהיגים הערבים, היחיד שבאופן קבוע וברור מגנה את הטבח ומה שקורה מאז. היו עוד כאלה שדיברו, אבל אתה מתמיד לאורך זמן, ויותר מכך, לאחרונה קראת לפלגים הפלסטינים להניח את נשקם.
"עמדת החברה הערבית (אחרי הטבח - מ"מ) הייתה זהה מקיר לקיר. אמנם הקדמתי ודיברתי בתדירות, אבל עשינו מאמץ לשמור על האיפוק בחברה הערבית, שלא תהיינה התנגשויות לאור מה שהיה לנו לפני שנתיים ב'שומר חומות'. גם העשייה שעשינו, המאמץ כדי לשחרר חטופים, עבודה יחד עם המשפחות - על פניו התדירות, העשייה והעמדות שהצגתי הן שגורמות את התחושה שזהו קול ייחודי, אבל למען ההגינות כל חברי הכנסת, ראשי הרשויות ואנשי הדת הגבירו את העמדה הערכית שלהם נגד הפשעים שנעשו ב-7 באוקטובר".
ככל שהתארכה המלחמה, זה יוצר עבור אזרח ערבי ישראלי מורכבות.
"התמונה הראשונה שהגיעה מעוטף עזה הייתה קשה, כי כואב לנו כשעושים דברים כאלה בשם הדת והלאום הפלסטיני. התמונות שמגיעות מעזה גם הן כואבות לנו. אנחנו חלק מהעם הפלסטיני, ולא רחוק מכאן, ביפו, משפחות איבדו את קרוביהן בתוך רצועת עזה. משפחה אחת איבדה 200 מחבריה ברצועת עזה. אלה ממדים אחרים, והתמונה היא כואבת. מעל 20 אלף הרוגים מתחילת המלחמה, הרס מוחלט. האזרחים הערבים מתמודדים עם הקושי משני הכיוונים, ובכל זאת, כפי שהמפכ"ל נתן לזה ביטוי, ההתנהגות של החברה הערבית היתה מופתית, היו אפס אירועים, והחברה הערבית עמדה במבחן".
לדבריו, גם האזרחים הערבים צריכים להיות חלק מהמאמץ הלאומי: "זו המחויבות שלנו שגם האזרחים הערבים יתייצבו. רופאים ורופאות, אחיות, רוקחים - החברה הערבית נתנה את מה שהיא צריכה לתת, ומצפה מממשלת ישראל לא לחזור להפקרות והדרה. אנחנו עדיין חיים בתוך האירוע של פשיעה ואלימות, סופרים נרצחים כל יום, ואין מענה. כמות הנרצחים היא כמעט פי 2 ממה שהיה ב-2022. גם לפני המלחמה הממשלה לא קיימה את המחויבות שלה, כמעט והקפיאו את תוכניות החומש שבאות כדי לצמצם פערים. האזרחים הערבים מצפים שממשלת ישראל תנהג באחריות והגינות".
עוד התייחס עבאס למדיניות חלוקת הנשקים של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "זה מסוכן גם ברמה של יהודים וערבים וגם בתוך המשפחה. זה מסוכן לביטחונם האישי של האזרחים". עוד הוא התייחס לגזענות כלפי ערבים אחרי הטבח ואמר: "זו הייתה תחושה של 'שומר חומות', הסתה נגד האזרחים הבדואים בנגב. ב-7 באוקטובר היו מעל 20 נרצחים בנגב, שישה חטופים, שלושה מתוכם עדיין בשבי.
בראייה קדימה, שותפות הגורל משאירה פתח לשיתוף פעולה גם בעתיד?
"אם אחרי טראומה כזאת ומצב מורכב וקשה ששם את היחסים בסימן שאלה הצלחנו בכל זאת עד עכשיו להוביל את הדברים למקום טוב יותר וזו מין חוויה מתקנת - אני חושב שאני אופטימי. מסתבר שגם יחסי יהודים-ערבים יציבים וחזקים מאשר שחלק מהאנשים מנסים להציג אותם, כנקודת תורפה".
אתה מעריך שיהיו בחירות ב-2024?
"הממשלה נכשלה כישלון מהדהד בהגנה על אזרחי המדינה וגם בתחום המשפטי, הכלכלי, והאזרחי. גם התפקוד בביטחון הפנים, לא רק בחברה הערבית - השר הזה (בן גביר - מ"מ) לא מתפקד בצורה ראויה למרות שירש מגמה חיובית. לכן אני חושב שהממשלה הזו חייבת להיות מוחלפת בבחירות, ועדיף שראש הממשלה ייזום ולא לחכות למחאות".
אתה מעריך שתהיו חלק מקואליציה עתידית או שההקצנה של הציבור הישראלי תמנע את זה?
החברה הערבית, שמהווה 20% מהמדינה, צריכה ייצוג בממשלה. המערכת הפוליטית גם היא צריכה את הייצוג של מפלגה ערבית שתיתן מבט נוסף ותרומה נוספת למדיניות ולבניית קונספציות חדשות ונכונות ולא קונספציות שגויות אחת על גבי השנייה".